Nettleseren avslører hvor du bor

...men det åpner også for nye typer nettjenester.

Nettleseren avslører hvor du bor
Publisert
Sist oppdatert

Verdensveven utvikler seg stadig, og titt og ofte ser vi nyvinninger som gjør det enda bedre å surfe på nettet.

Eksempelvis omtalte vi for noen uker tilbake Ubiquity, som gjorde enkelte ting svært elegant.

Noe man imidlertid ikke har gjort så mye ut av til nå, er å lage nettjenester som baserer seg på hvor du befinner seg akkurat nå. Dette er noe vi vil se mer av i fremtiden, etter at W3C-organisasjonen nå har laget en spesifikasjon som gjør at nettsteder kan spørre deg om du vil gi fra deg informasjon om hvor du sitter nå. Dette har Mozilla nå implementert.

Informasjonen om hvor du sitter hentes på bakgrunn av lokasjonen til det trådløse nettet du er koblet på. Dette gjør Mozilla ved å bruke Skyhooks Loki-teknologi.

Men hva betyr dette i praksis?

Innholdsstyring og bedre sikkerhet

Jo, når du velger å gi fra deg informasjon om hvor du befinner deg, kan innholdet styres deretter. Dette kan brukes på flere måter - for eksempel kan en tjeneste gi deg lokale nyheter eller vise et kart med restauranter der du befinner deg; uten at du selv må bla frem til riktig sted på kartet.

Se hva Google har lagret om deg

Andre bruksområder kan være med tanke på sikkerhet. Kanskje vil arbeidsgiveren din kun tillate deg å logge inn på intranettet dersom du befinner deg hjemme eller på kontoret; veldig praktisk dersom laptopen din blir stjålet.

Eller - hva med en personlig startside som endrer seg ut fra hvor du befinner deg? Sannsynligvis har du andre steder du besøker hjemmefra enn de du besøker når du er på jobben.

Prøv selv

Mozilla har implementert denne teknologien (kalt Geode) i betautgaven av Firefox v3.1, men de har også laget en utvidelse som kan installeres på tidligere utgaver av Firefox. De har også laget en eksempeltjeneste, The Food Finder der du kan sjekke ut hvordan det fungerer i praksis. Den har dessverre ingen norske spisesteder, men posisjoneringsteknologien fungerer utmerket.

Når du kommer til en nettjeneste som har implementert denne teknologien, blir du først spurt om du vil gi fra deg informasjon om hvor du er:

For deg som ser dårlig - her blir du spurt om du vil oppgi by, nabolag eller eksakt lokasjon.
For deg som ser dårlig - her blir du spurt om du vil oppgi by, nabolag eller eksakt lokasjon. Vis mer


I eksempeltjenesten Mozilla har satt opp valgte vi eksakt lokasjon, og resultatet kunne ikke ha vært mer nøyaktig:

Nettleseren avslører hvor du bor


Andre tjenester som har implementert dette er for eksempel Pownce (vår artikkel) og Yahoo! Fire Eagle.

Du kan lese mer om Mozilla Geode her: http://labs.mozilla.com/2008/10/introducing-geode/

Der finner du også lenker til Firefox-utvidelsen, eksempeltjenester og hvordan du selv kan lage løsninger som bruker Geolocation-teknologien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer