Vivaldi 2.0 lansert

Nettleseren for mer avanserte brukere

Stor oppdatering av nettleseren laget av tidligere Opera-ansatte.

MANGE MULIGHETER: Nettleseren Vivaldi er laget av de samme som lagde Opera og byr på et hav av finesser. Foto: Pål Joakim Pollen
MANGE MULIGHETER: Nettleseren Vivaldi er laget av de samme som lagde Opera og byr på et hav av finesser. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Selv om Chrome, Safari, Firefox og Internet Explorer/Edge definitivt er de mest brukte nettleserne, finnes det en haug av andre nettlesere som også kan være verdt en kikk.

Blant dem er Vivaldi, grunnlagt av Jon von Tetzchner, som i sin tid også var med på å starte det norske Opera-eventyret. Vivaldi ble lansert i en veldig tidlig testversjon for snart fire år siden. Ti måneder seinere kom den første betaversjonen.

1.500 forbedringer siden første utgave

Denne uka fikk Vivaldi sin største oppdatering til nå, der versjonsnummeret er økt til 2.0.

Ifølge skaperne har nettleseren fått 1.500 forbedringer siden den første utgaven ble lansert, og den er spesielt myntet på mer avanserte nettbrukere med en rekke finesser du ikke finner andre steder.

Vivaldi er for øvrig bygget på Chromium-plattformen. Dermed er den også kompatibel med utvidelser fra Chrome web store.

Vis mer Vis mer

Ekstreme tilpasningsmuligheter

Vivaldi-nettleseren kan tilpasses på svært mange måter. Eksempelvis kan du velge hvor du vil plassere adressefeltet, fanelinja, bokmerker og liknende. Synes du det er bedre å ha listen over åpne faner på venstre side i stedet for på toppen, er det bare et par klikk unna.

Videre er det mulig å gruppere faner via såkalt «tab stacks», altså der flere faner bare opptar én plass på fanelinjen. Holder du muspekeren over denne fanen, får du se et miniatyrbilde av alle fanene i denne gruppa.

TRE PÅ RAD: Her har vi tre nettsider åpne i samme skjermbilde. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
TRE PÅ RAD: Her har vi tre nettsider åpne i samme skjermbilde. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du har også muligheten å vise både 2, 3 og 4 faner samtidig, der du nå kan dra i rammene mellom dem for å justere størrelsen.

En funksjon vi selv liker veldig godt, er «Webpaneler». Den gir deg mulighet til å vise bokmerker, historikk og den slags som et panel på siden av nettleservinduet, men også nettsider.

SIDEPANEL: Vivaldi støtter sidepaneler – her titter vi innom Twitter mens vi fortsatt har nettsiden åpen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
SIDEPANEL: Vivaldi støtter sidepaneler – her titter vi innom Twitter mens vi fortsatt har nettsiden åpen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dermed kan du kjapt hente fram Twitter-strømmen, Keep-notatene, kalenderen eller hva det måtte være. En nyhet i 2.0-versjonen er at disse panelene kan gjøres flytende, slik at de oppå og ikke ved siden av hovedvinduet.

Ny Sync-funksjon

Blant de største nyhetene i 2.0-versjonen er synkronisering mellom maskiner, altså der du lager en Vivaldi-konto som sørge for å holde alle maskiner du bruker Vivaldi fra oppdaterte med bokmerker, historikk, notater og liknende.

Vivaldi har nemlig innebygd støtte for notater, slik at du enkelt kan sakse bilder, tekst og liknende fra nettsider og gjøre dem til egne notater for seinere referanse.

Verdt å nevne er likevel at Vivaldi ikke finnes til mobiltelefoner ennå, så dette er først og fremst for dem som bruker flere PC-er i det daglige. Vivaldi er for øvrig tilgjengelig både for Windows, Mac og Linux.

Svært mye avanserte muligheter

Dette er altså en nettleser med særdeles gode tilpasningsmuligheter og finesser bakt inn. Det vil ta altfor lang tid å gå igjennom alle, og åpner du innstillingsmenyen finner du et hav av muligheter.

Noen av tingene vi liker litt ekstra:

Hurtigkommandoer (cmd/ctrl+e eller F2): Gir deg et tekstfelt der du kan skrive hva du søker etter, enten det dreier seg om å finne noe i historikken, navnet på en åpen fane, en innstilling, et søkeord eller liknende.

KJAPT: For deg som er glad i tastatursnarveier, er hurtigkommandoene i Vivaldi svært kjærkommen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
KJAPT: For deg som er glad i tastatursnarveier, er hurtigkommandoene i Vivaldi svært kjærkommen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ekstra fram-/tilbakeknapper: Lar deg hoppe fram eller tilbake til forrige nettsted, og ikke bare én og én side (veldig kjekk når du har rotet deg inn i et langt fotoalbum, for eksempel).

I tillegg til frem- og tilbakeknapper, finnes det også «spoleknapper» som hopper tilbake til forrige nettsted du besøkte. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
I tillegg til frem- og tilbakeknapper, finnes det også «spoleknapper» som hopper tilbake til forrige nettsted du besøkte. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Støtte for å lagre og hente fram sesjoner: Har du ti faner åpne med research til ferieturen, kan du lagre hele oppsettet som "ferietur" og så hente fram de samme fanene når du kommer hjem fra jobb igjen dagen etter.

Søppelklassen: Inneholder en liste over nylig lukkede faner. Den sist lukkede kan, som på andre nettlesere, hentes fram ved å trykke cmd/ctrl+shift+t, men har du lukket fem faner i mellomtida går det kjappere med søppelkassa.

Musegester: For dem som fortsatt bruker mus, kan du holde høyre museknapp nede og tegne ting på skjermen for å utføre kommandoer, f.eks. en strek fra høyre mot venstre for å hoppe tilbake eller oppover for å åpne ei ny fane. Kjent konsept fra Opera.

Nettleseren er gratis å laste ned fra Vivaldi.com.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer