Nettsvindlernes favoritt-ord

Blant svindel-eposter som flest klikket seg inn på, var det ett ord som gikk igjen.

UTPRESSINGSMAIL: Dette må du gjøre om du får svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettsvindel har vært et voksende problem i mange år, og lite tyder på at det vil endre seg i tiden som kommer. Svindelmetodene blir stadig mer sofistikerte, og det er ofte svært vanskelig å skille det ekte fra det som bare har til formål å lure deg for penger og få deg til å røpe passord og personlige opplysninger.

En velkjent og effektiv metode er å ta utgangspunkt i noe som mange frykter, for eksempel pågående pandemier.

Og for tiden er det spesielt ett ord svindlerne er spesielt glade i: Corona.

Allerede i april tydet en NorSIS-undersøkelse på at flere hundre tusen nordmenn hadde mottatt corona-relatert svindel i innboksen sin.

– De fleste svindelforsøkene skjer via epost eller SMS og har ofte som mål å lure folk til å gi ifra seg personlige opplysninger. Mange tilpasses coronasituasjonen, fortalte seniorrådgiver Vidar Sandland i NorSIS.

Klikker fortsatt

Og det er helt tydelig at fryktbasert svindel er effektiv, ifølge IT-selskapet Knowbe4. De har selv sendt ut titusenvis av eposter som bruker typiske phishing-triks, som del av et opplæringsprogram. Dette er altså eposter som prøver å lure mottakere til å gi fra seg sensitiv informasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer