Ni nettjenester vi misunner amerikanerne

Beklageligvis bor vi på feil side av Atlanteren.

STENGT: Pandora er en av mange nettjenester som er sperret for europeiske brukere.
STENGT: Pandora er en av mange nettjenester som er sperret for europeiske brukere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lite som er så skuffende som å snuble over en skikkelig godbit på nett, for deretter å innse at tjenesten kun er tilgjengelig for amerikanske borgere.

Kanskje spesielt gjelder dette medietjenester basert på film, tv-serier og musikk, men det finnes også andre høydepunkter du må bo i USA for å dra nytte av.

Her er ni nettjenester vi skulle ønske at vi hadde tilgang til:

 • Pandora
  Vi ble veldig lei oss da Pandora ble sperret for europeiske brukere . Dette er en nettradio som spiller musikk som ligner på sangen du har angitt. Riktignok finnes også
  Last.fm, men der er algoritmen noe annerledes ettersom den baserer seg på hva andre også liker, og ikke på selve karakteristikken ved sangen.

  Med Pandora kan du angi en rolig låt og få servert musikk som passer igjennom hele middagsselskapet, og det ble i hvert fall brukt flittig av undertegnede da Pandora var tilgjengelig her til lands.

 • Google Voice
  Med Google voice får du ett felles telefonnummer som kobles til alle telefoner du måtte disponere, der du selv kan velge hvilke telefoner som skal ringe basert på hvem som ringer.

  Kanskje er det ikke så veldig aktuelt om du kun har én telefon, men du kan i tillegg sende og motta SMS, lytte på telefonsvarerbeskjeder i det de leses inn (og eventuelt svare), sette opp filtre slik at den plagsomme naboen havner rett på telefonsvareren etc. Google Voice konverterer også automatisk mobilsvarmeldinger til skrevet tekst (med en viss feilmargin, selvsagt) og har en rekke andre fancy funskjoner.

  Du finner en del demonstrasjonsvideoer på lenka over, inkludert denne:

 • Mint
  Mint ser ut til å være et svært kjekt verktøy med tanke på å holde oversikt over økonomien. Tjenesten kobler seg mot banker du har konto eller kredittkort hos, og analyserer transasksjonsloggen slik at de ulike transaksjonene havner i egnede kategorier. Du kan sette opp budsjetter, få SMS-varsling om forfallsdatoer, overtrekk og andre ting, og også få forslag til eventuelle konti du bør flytte til en annen bank for å spare penger.

  Denne videoen gir deg et kjapt innblikk i hvordan tjenesten fungerer. Vi blir i hvert fall misunnelige:


 • Netflix
  Netflix er i utgangspunktet en filmleietjeneste som lar deg motta DVD-er i posten mot en fast måndespris, men de har også et rikt arkiv av filmer som er tilgjengelig via streaming, og som alle faste abonnenter kan bruke så mye de vil.

  Det elegante er at denne biten i tillegg er integrert mot en rekke mediespillere, inkludert Xbox 360, Plex, Boxee.tv, Windows Media Center etc.

  En lignende nettjeneste er Vudu, som har et stort arkiv av HD-filmer der de blir tilgjengelige samme dag som de kommer i butikkhylla. Vudu krever imidlertid en kompatibel TV, eller en liten boks du kobler mellom TV-en og routeren.

 • Gamefly
  Er du glad i å spille TV-spill, er du sikkert fullstendig klar over at dette kan bli en dyr hobby, der priser på 5-600 kroner pr spill slett ikke er uvanlig. Gamefly tilbyr samme løsning som Netflix der du kan betale en fast abonnementspris for å motta spill pr post, og når du returnerer dem får du tilsendt et nytt. Over 7.000 titler til alle plattformer er tilgjengelig.
 • Hulu
  Hulu er et samarbeidsprosjekt mellom flere amerikanske TV-stasjoner, inkludert NBC, Fox og ABC. Her kan du se både filmer og tv-serier i relativt god kvalitet (480p Flash), og så fort de har gått på TV, er de tilgjengelig helt fritt - mot ett og annet reklameavbrekk mens du ser.

  Ni nettjenester vi misunner amerikanerne


  Riktignok kan du bruke Hulu i Norge , men det fungerer bare hvis du sitter på en solid nettlinje og har litt flaks med oppkoblingen, for ikke å snakke om at du selvsagt bryter med brukerreglementet. Vi skulle helst ha sett en lovlig versjon som fungerte 100%.

 • iTunes Music Store, amerikansk versjon
  Den amerikanske versjonen av iTunes Music Store har ikke bare musikk og iPhone/iPod-applikasjoner, men tilbyr også et rikt utvalg av TV-serier og film, der også mye av materialet er tilgjengelig i HD.

  Du kan både kjøpe og leie filmer til greie priser - leier du en film har du 30 dager på deg til å se den, og filmen starter bare sekunder etter at du har begynt å laste ned; perfekt når du bare se en film akkurat nå. I tillegg har den amerikanske versjonen av butikken en rekke innhold som ikke finnes her til lands, som for eksempel den nye Flickr-applikasjonen for iPhone etc.

  Også her finnes det et triks, selv om du selvsagt bryter med bruksavtalen og det er litt tungvint å få penger inn på kontoen: Slik bruker du amerikansk iTunes i Norge

  I tillegg må vi nevne Amazons video on demand-tjeneste , der du også kan se filmer og TV-serier over nett hvis du bor i USA. Ja, forresten er det også en hel del ting Amazon selger i nettbutikken som de ikke vil sende til Norge.

 • data.gov
  Dette relativt nye statlige nettstedet tilbyr amerikanerne rådata om alt fra konsumprisindeks til kriminalitet (og da snakker vi ikke alfabetisk), slik at hvem som helst kan hente dem ut og lage visualiseringer og andre tjenester basert på de offentlige dataene.

  Får vi tilsvarende for Norge, mon tro?

Hva misunner du amerikanerne? Bruk gjerne debatten under artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer