Microsoft Teams

Ni nyttige Teams-tips

Slik får du litt mer ut av hjemmekontoret.

TEAMS: Microsofts jobbverktøy har i løpet av coronakrisen blitt blant det mest populære i bransjen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TEAMS: Microsofts jobbverktøy har i løpet av coronakrisen blitt blant det mest populære i bransjen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det besluttet å påby hjemmekontor for alle det er praktisk mulig for, i Oslo kommune. Også i resten av landet er det langt flere på hjemmekontor nå, enn i en normalsituasjon.

Den ekstraordinære situasjonen medfører at man må jobbe på andre måter enn når man sitter sammen på arbeidsplassen.

Mange bruker allerede jobbverktøy som Slack og Microsoft Teams i jobbsammenheng, og de programmene blir brukt mer enn noen ganger tidligere når du må kommunisere med kollegaene over Internett.

Et eksempel er Microsoft som allerede i april kunne avsløre at Teams har 75 millioner daglige brukere – en økning på 70 prosent fra forrige måned da tallet var på 44 millioner daglige brukere.

I en uhøytidelig avstemning i en av våre saker om videotjenester, svarte 30 prosent av de spurte at de bruker Teams.

For mange er det helt nytt å bruke Teams på daglig basis, så under kan du lese ni kjekke tips som gjør at du kan få litt mer ut av den digitale jobbhverdagen din.

1. Sett opp mikrofon/video

Mange bedrifter går for digitale morgenmøter, som kanskje kan ta litt tid å bli vant med. Og det første du bør gjøre er å sørge for at utstyret er i orden. En god mikrofon gjør samtalene mye bedre, og så kan det være kjekt å ha grei videokvalitet.

Teams har faktisk en innebygd test av sjekk av mikrofon, høyttalere og kamera, som du kan bruke for å sjekke at alt er som det skal før du blir med i et videomøte.

Det finner du under Innstillinger og Enheter. I samme meny kan du selv velge hvilken mikrofon, høyttaler og kamera som skal brukes.

Her er alt som det skal være.
Her er alt som det skal være. Vis mer

Trykk på Utfør et testanrop og følg anvisningene til stemmen.

2. Bytte bakgrunnsbilde

Og mens vi er inne på video.

Ettersom mange har satt opp provisoriske hjemmekontor i denne perioden, er det ikke alltid ryddig rundt deg når du sitter og jobber. Heldigvis kan du skjule dette for kollegene dine ved å velge et bakgrunnsbilde på Teams.

Du kan blant annet bruke Minecraft som bakgrunnsbilde.
Du kan blant annet bruke Minecraft som bakgrunnsbilde. Vis mer
Eller kanskje bare kjøre uskarp bakgrunn?
Eller kanskje bare kjøre uskarp bakgrunn? Vis mer

Da ser de andre kun hodet ditt og den flotte bakgrunnen du har valgt.

Slik gjør du det:

DE SER DEG: Det deles mange videoklipp av folk på hjemmekontor hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending. Her er noen tips for å unngå slike tabber. Video: Per Ervland Vis mer
  • Mens du er i en videosamtale, trykker du på de tre prikkene for flere handlinger
  • Vis bakgrunnseffekter
  • Velg det bildet du ønsker og trykk lagre. Du kan også forhåndsvise bildet.

3. Bli med i samtaler uten lyd

Er det noe som er mer irriterende at folk kommer ramlende inn på digitale møter med mikrofonen på mens de skravler med andre? Ja, det er nok det, men dette er fortsatt ganske irriterende.

Ni nyttige Teams-tips

Før du blir med i møtet, ser du skjermbildet som du kan se i bildet under. Sørg for å ha i hvert fall mikrofonen av til det er stille rundt deg og du er klar til å snakke.

4. Oversett

Deltar du i gruppesamtaler med utenlandske kunder eller kolleger, kan det hende at noen innimellom skriver til hverandre på sitt morsmål, og da får du ikke helt med deg hva det snakkes om.

Frykt ikke, Teams kan oversette over 30 språk, deriblant til og fra norsk.

Slik oversetter du meldinger i Teams:

  • Flytt musepekeren til toppen av meldingen og trykk på Flere handlinger (de tre prikkene)
  • Velg deretter Oversett

Obs. Hvis du ikke ser dette valget, kan det hende at IT-administrasjonen må aktivere det for deg.

5. Bruk skylagring

Teams er godt integrert med Microsoft 365, så du har enkel tilgang til innholdet ditt i skyen. Dette finner du under Filer i venstremargen. Her kan du for eksempel laste inn, redigere og dele Office-dokumenter direkte i Teams.

Under filer og Teams kan du se innhold som er delt med hele organisasjonen.

Ni nyttige Teams-tips

Du kan også legge til andre skytjenester som Google Drive og Dropbox ved å trykke på Legg til skylagring.

6. Bokmerk meldinger

Ni nyttige Teams-tips

Kommer du over en viktig melding du vil lagre til senere? Ja, da kan du bokmerke den. Før musepekeren over meldinga, trykk på de tre prikkene til høyre for emojiene og velg Lagre denne meldingen, så har du den lett tilgjengelig til en senere anledning.

7. Sett opp faner

Teams har også en unik ting vi ikke har sett i andre jobbverktøy. Nemlig faner som kan legges til øverst i et team slik at alle har enkel tilgang til innholdet.

Det kan for eksempel være et felles OneNote- eller Word-dokument, innhold fra Adobe Creative Cloud, Trello, et nettsted eller en PDF-fil.

Her har vi satt opp en fane for et nettsted.
Her har vi satt opp en fane for et nettsted. Vis mer

Du har mange muligheter.

8. Opprett og send møteinvitasjoner

Det er ganske enkelt å sette opp digitale møter i Teams. Velg kalender i margen til venstre og nytt møte øverst til høyre. Her kan du sette navn på møtet, legge til deltakere og/eller kanal, velge tidspunkt, om møtet skal gjentas – for eksempel 9.15 på hverdagene – og legge til detaljer for møtet.

Trykk Lagre for å sende møteinvitasjonen.

PS. Under Planleggingsassistent kan du se om møtet du setter opp krasjer med andre møter.

Du kan enkelt opprette digitale møter i Teams.
Du kan enkelt opprette digitale møter i Teams. Vis mer

Du kan også starte et møte umiddelbart ved å trykke på Møt nå og deretter invitere deltakere.

9. Last ned appene

Og ja, du bør kanskje også laste ned Teams-appen til Android og iOS slik at du kan kommunisere med arbeidsplassen når du er på farten. Du finner Teams-appen i Google Play Store og Apple App Store.

Snart kommer forresten Teams for forbrukere:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer