Ni ting vi misliker ved Windows 10

Vi har brukt Windows 10 hver dag siden lanseringen. Her er vår liste over ting vi ikke er fullt så glad i.

Forvirrende: Ett av de største ankepunktene våre mot Windows 10 er at Microsoft har valgt å beholde det gamle kontrollpanelet i tillegg til Innstillinger.
Forvirrende: Ett av de største ankepunktene våre mot Windows 10 er at Microsoft har valgt å beholde det gamle kontrollpanelet i tillegg til Innstillinger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

La det være sagt med én gang: Vi liker Windows 10. Det er etter vår mening en betydelig oppgradering fra forgjengeren Windows 8. Men alt kan selvsagt forbedres, og Microsoft er ikke helt i mål på alle områder.

I denne artikkelen forteller vi deg om de negative opplevelsene vi har hatt med operativsystemet den første uka vi har hatt det på testbenken.

Få også med deg: 11 ting vi elsker ved Windows 10

Ni ting vi misliker ved Windows 10

Ni ting vi misliker ved Windows 10
Ni ting vi misliker ved Windows 10

#1 - Ikke gratis for alle


Har du en PC med Windows 7 eller 8.1 kan du oppgradere til Windows 10 uten kostnad, men kun i ett år framover. Har PC-en XP eller Vista, kan du uansett ikke oppgradere, og da er eneste alternativ å kjøpe operativsystemet og installere fra bunn. Det samme gjelder hvis du bygger din egen PC. En OEM-lisens som er knyttet til maskinvaren, koster fra 1100-1600 kroner - en ikke ubetydelig sum for mange.

#2 - Personvern


Standard personverninnstillinger i Windows 10 innebærer at Microsoft kan samle inn svært mye brukerdata om deg, noe de allerede har fått en del pepper for. Vi reagerer også på at personverninnstillingene er svært komplekse, og det kan være vanskelig å vite hva som er nødvendig for at tjenester skal fungere, og hva som trygt kan deaktiveres.

Ni ting vi misliker ved Windows 10

#3 - Innstillinger og Kontrollpanel


Skal du gjøre tilpasninger i operativsystemet, må du fortsatt forholde deg til både Innstillinger og det klassiske kontrollpanelet. Også i Windows 8 fikk Microsoft kritikk for dette, så vi synes det er rart at de ennå ikke har klart å samle alt under Innstillinger, og kastet kontrollpanelet på båten.

Ni ting vi misliker ved Windows 10

#4 - Valg, valg og valg


Aldri før har du hatt flere innstillinger å velge mellom i operativsystemet. Det er fint for deg som er opptatt av å skreddersy opplevelsen, men selv for avanserte brukere framstår dette som komplekst og ikke alltid like oversiktlig. Se også #3.

Ni ting vi misliker ved Windows 10

#5 - Enkle og uferdige apper


Operativsystemet byr på et vell av innstillinger, appene har som regel svært få. Huker du for eksempel av for at Bilder-appen skal vise bilder du har lagret på OneDrive, kan du ikke velge hvilke mapper den skal hente bildene fra - den tar alt.

Groove Musikk lar deg heller ikke endre metadata i filene. Den nye Filmer og TV-programmer-appen har ikke støtte for undertekster. Vi savner også å kunne endre på skriftstørrelse i Modern UI-apper, som ofte er mye større enn i standard Windows-programmer.

Ni ting vi misliker ved Windows 10

#6 - Viktig funksjon i OneDrive er borte


Nettskytjenesten OneDrive er tett integrert i operativsystemet, men en viktig funksjon er fjernet siden Windows 8: Muligheten til å få tilgang til filer som kun er lagret online, direkte fra Filutforsker. Løsningen hadde den store fordelen at du fikk tilgang til alt direkte, uten å måtte ha dataene lagret lokalt - en nødvendighet for alle som har begrenset lagringsplass på PC-en. I Windows 10 får du kun tilgang til data fra OneDrive som er synkronisert lokalt, ergo har du 200 GB lagret i skyen, må du også ha plass til disse dataene lokalt hvis du skal åpne dem fra Filutforsker.

Ni ting vi misliker ved Windows 10

#7 - Cortana er ikke tilgjengelig i Norge


Microsoft har skrytt veldig av sin intelligente søkeassistent Cortana, som tilsynelatende hjelper deg og gir deg svar på det meste mellom himmel og jord.

Men her i Norge må vi foreløpig se langt etter denne funksjonen, og vi vet foreløpig ikke når den blir tilgjengelig.

Ni ting vi misliker ved Windows 10

#8 - Ikke lenger frivillig å oppdatere


Microsoft ønsker at alle oppdateringer til operativsystemet skal lastes ned og installeres automatisk. Tidligere kunne du reservere deg mot dette. Selv om det i utgangspunktet er en god ting alltid å være oppdatert, kan det være årsaker til at man ønsker å bestemme når og hvordan oppdateringer skal lastes ned oginstalleres. Har man for eksempel internettilgang via mobil bredbåndsruter, er det ofte knyttet begrensninger til hvor mye data som kan lastes ned i måneden. Da kan denne automatikken bli dyr.

Ni ting vi misliker ved Windows 10

#9 - Kan ikke bytte søkemotor i Edge


Vi har allerede omtalt Edge i positive ordelag, men nettleseren virker samtidig noe uferdig. Vi får for eksempel ikke byttet søkemotor.

OPPDATERT: Dette er likevel mulig, om enn noe tungvint. Åpne for eksempel google.no i en fane, velg Innstillinger fra menyen, Avanserte innstillinger, og velg ny søkemotor i feltet merket "Søk i adresselinjen med". Takk til dere som tipset oss om hvordan dette er mulig!

Men er det virkelig så ille?

Windows 10 er nettopp lansert, og vi har naturligvis både håp og tro på at Microsoft kommer til å gjøre noe med ankepunktene våre i fremtidige oppdateringer av operativsystemet. Totalt sett er vi uansett langt mer fornøyd med Windows 10 enn vi noensinne rakk å bli med Windows 8 ...

Få også med deg: 11 ting vi elsker ved Windows 10

Hva mener du om Windows 10? Bruk debatten nederst i denne saken!

Les også:
Windows 10 er sluppet
Fiks startmenyen i Windows 10

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer