Nike+iPod

TEST: Denne lille brikken kan være alt du trenger for å få trimmet litt.

Publisert
Sist oppdatert
Da var det tanken slo meg - jeg må bake inn litt teknologi for å øke lysten på å jogge.


Som over middels datainteressert er undertegnede et levende bevis på den stereotype oppfatningen om at "nerder" godt kunne ha vært flinkere til å mosjonere.

Der har kollega Loftås langt mer å skilte med, som i mai la ut på sykkeltur fra Jessheim til Tromsø. Du kan lese alt om turen i sykkelbloggen han skrev i forbindelse med turen.

Tilbake til undertegnede - det blir mye stillesitting i hverdagen, og selv om ambisjonene opptil flere ganger har vært å begynne å jogge på fast basis, har det som regel blitt med tre joggerunder første uka og null de neste ukene.

Da var det tanken slo meg - jeg må bake inn litt teknologi for å øke lysten på å jogge.

>> Les også: Teknologiene vi venter på

Nike+iPod


Nike og Apple samarbeider

Jeg kom så langt at jeg kjøpte løpesko. "Har du en iPod?", sa ekspeditøren. Joda, med både Shuffle, Nano, Classic og iPhone til disposisjon skulle det ikke stå på det.

- Da skal du ha disse.

Flaks for meg var de satt ned fra 1500 til 600 kroner. Og - jeg måtte selvsagt legge på 250 kroner og kjøpe den lille Nike+iPod-brikken også.

Via denne menyen setter du opp treningsøkta. Foto: Apple
Via denne menyen setter du opp treningsøkta. Foto: Apple Vis mer


Enkelt konsept

Konseptet er såre enkelt. I enkelte Nike-modeller finnes det en grop under den ene sålen, der den lille brikken passer perfekt. Når du så jogger, sender den lille brikken informasjon om dine bevegelser til en mottaker som du plugger inn i din iPod Nano (det fungerer kun med Nano).

På Nanoen får du så et ekstra Nike+iPod-menyvalg, der du begynner med å legge inn din vekt for kaloriberegningen. Dernest kan du velge om din neste treningsøkt skal være tidsbasert, kaloribasert eller distansebasert, og hvilken spilleliste du vil bruke for treningsøkta. Du kan også definere en Power song - sangen du kan ty til når du sliter som mest, ved å holde midtknappen inne i ett sekund. Det måtte bli Knights of Cydonia med Muse (HAARP-versjonen, selvsagt), og deretter var det bare å løpe i vei.

Underveis får du oppdateringer fra en damestemme som demper musikken og sier ting som "One point five kilometers - half way there!". I tillegg kan du se i displayet hvor lang tid du bruker pr. kilometer.

>> Les også: Sommerens beste treningstips

Ganske nøyaktig

Produsenten hevder at den forhåndsinnstilte kalibreringen bør passe for de aller fleste, og jeg har ingen store protester - etter et par løpeturer på 3 kilometer, viste det seg at avviket var 10% i forhold til oppmålt lengde på Google Earth (til min disfavør, vel å merke). Du kan også kalibrere enheten ved først å gå og deretter løpe en kjent distanse.

Etter at økten er ferdig, får du så oppsummert hvor mange kalorier du brant, tiden du brukte, distanse, fart osv. Det er imidlertid når du kommer tilbake til maskinen du får den siste motivasjonen.

Plugg iPoden inn i maskinen og så sørger iTunes for å laste opp dine treningsdata til NikePlus. Der holder du oversikten over treningsøktene (teknologien fungerer også med helsestudioapparater som trappemaskin, elliptisk maskin etc.), du kan sette deg mål og utfordre venner; alt pakket inn i et svært delikat brukergrensesnitt.

Oops, brant kruttet litt for tidlig der, gitt.
Oops, brant kruttet litt for tidlig der, gitt. Vis mer


På nettjenesten kan du også sette deg personlige mål, og du kan få koden til widgets som du kan plassere på hjemmesiden din. Det kan definitivt være med på å motivere deg til å løpe. Her er mine siste 5 joggeturer (i skrivende stund er det bare 2, men ...):


Jeg har forpliktet meg nå, eller hva?

Ikke bare Nike

Selv om enkelte Nike-modeller er skreddersydd for å bruke denne lille dingsen, er det ingenting i veien for å bruke den på andre sko også. Du kan for eksempel spikke til et hull i sålen og dytte den lille enheten oppi, eller være litt mer kreativ som denne karen, som har festet den med en borrelås under skolissene.

Konklusjon

Joda, 249 kroner kan være alt du trenger for å komme i gang med joggingen; gitt at du har en iPod Nano til disposisjon. Nike+iPod er imidlertid relativt enkel, og vil ikke kunne gi deg samme teknologiske tilfredsstillelse som du får ved for eksempel å bruke en avansert pulsklokke, eller miCoach-settet, som vi har testet i denne artikkelen. Dog koster disse løsningene brått en del mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer