Nikon 1 V1

Nikons første systemkamera uten speil.

Nikon 1 V1 er selskapets første forsøk på systemkamera uten speil. Foto: Pål Joakim Olsen
Nikon 1 V1 er selskapets første forsøk på systemkamera uten speil. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere av de store kameraprodusentene har de siste årene lansert systemkameraer uten speil, men til nå har kjempene Nikon og Canon sittet på gjerdet og tviholdt på speilet i sine modeller.

Nå er Nikon først ut av de to store, med lanseringen av Nikon 1 J1 og Nikon 1 V1; sistnevnte et kamera som i større grad er myntet på entusiasten, og som også er dagens testmodell.

Fordelen med å fjerne speilet er først og fremst at kamera og objektiver kan lages mindre, siden objektivet kommer nærmere sensoren. Ulempen er at du mister den optiske søkeren slik at du enten må ta til takke med LCD-skjermen, eller med en elektronisk søker; altså en liten skjerm som du ser på i okularet, og som kan være av varierende kvalitet og størrelse.

Liten sensor

Til nå har det vært to sensortyper som har vært vanlig på de speilløse systemkameraene. Den "tradisjonelle" APS-C-sensoren (som du også finner i de fleste speilreflekskameraer) og Micro FourThirds-sensoren (litt mindre, og i 4:3-format). I V1 har Nikon introdusert en annen type sensor i såkalt CX-format, som er mindre enn disse, men fortsatt større enn de som er vanlige for et kompaktkamera. Sensoren måler 13,2mm x 8,8mm, og i figuren under ser du hvor stor den er sammenlignet med øvrige sensorer:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer