
Kameraet er mindre rent fysisk enn 4300, uten at det har gått på bekostning av betjeningsvennligheten synes vi. Huset er i plast, og har en ergonomisk utforming, ikke ulik forgjengerne 775, 885 og 4300 med flere.
Vekten stopper på 210 gram, batterier inkludert, og kameraet har de ytre målene 88 x 65 x 38 mm. Det er litt høyere og tykkere enn et Ixus-kamera fra Canon, men fortsatt meget kompakt. Coolpix 3100 kan derimot oppfattes som litt mer klumpete og litt mindre solid enn Ixus-kameraene (som har metallhus).
Kjøp mer minne
Nikon sverger fortsatt til CompactFlash type I-minnekort, og et 16 MB-kort følger med. Du kan like gjerne investere i et større kort med det samme; 16 MB-kortet holder til knapt 10 bilder i høyeste oppløsning og kvalitet.
Coolpix 3100 har for øvrig en 3,34 megapiksels bildebrikke som klarer en oppløsning på 3,2 millioner punkter (2048x1536). Dette er tilstrekkelig for å skrive ut/fremkalle bilder i A4-størrelse med god skarphet, noe som burde være tilstrekkelig for de aller fleste. En rimeligere utgave av kameraet bærer navnet Coolpix 2100. Det er identisk med 3100, bortsett fra bildebrikken, som her på 2,1 megapiksler.

Objektivet yter 3x optisk, tilsvarende 38-115 mm på filmbasert kamera. Vidvinkelen er altså ikke den beste, i likhet med de fleste kompakte kameraene. Blenderåpningen er på maks f/2,8 ved full vidvinkel, og f/4,9 ved full tele.
Kameraet har optisk søker, men de fleste vil nok foretrekke å bruke den 1,5" store LCD-skjermen på baksiden når det skal fotograferes. Den har høy oppløsning og skarphet, og en god signalprosessor sørger for at du lett ser motivet, også i relativt svak belysning. Blir det riktig mørkt, er det uansett greit å kunne bruke den optiske søkeren.
De kraftige oppladbare batteriene (2 stk AA-størrelse, 2000 mAh) skal i følge Nikon klare inntil 80 minutters driftstid. Denne vil selvsagt variere med bruk av LCD-skjerm, blits, zoom etc. Du kan også bruke helt vanlige alkaliske batterier i AA-størrelse, noe som vi ser på som en klar fordel i forhold til de mange kameraene som kun kan bruke spesialbatterier.
Kjappere
Fra du skrur på kameraet til det er klart til å ta bilder, går det ca 3 sekunder. Det er bra, langt rasker enn på eldre modeller. Også tiden fra du trykker på utløseren til bildet blir tatt er kortet ned, men med fokusering og blits kan det fort gå et sekund. Løsningen blir å trykke utløseren halvveis ned, og dermed låse fokus, og trykke helt ned når du vil knipse. Da tas bildet umiddelbart.
Zoomen er trinnløs, og styres ved hjelp av høyre tommel. Og selv om du bruker kun høyrehånden, sitter kameraet hele tiden som støpt. Fra full vidvinkel til full tele bruker kameraet halvannet sekund. Objektivet stikker aldri mer enn halvannen cm ut fra kamerahuset, og skjules helt når kameraet er slått av. Dermed kan linsen beskyttes bak et innebygd deksel (gardin).
Blitsen sitter over objektivet, litt til høyre. Den burde etter vår mening sittet lengre unna for å unngå problemer med røde øyne. Antirøde øyne-funksjonen viste seg derimot å være effektiv under portrettfotografering. Blits-rekkevidden er videre begrenset til 1,7 m ved full tele, så innendørs får du utvilsomt best bilder ved å bruke full vidvinkel, blits og holde deg maks 3 meter fra motivet.

Mange forhåndsinnstillinger

Kameraet har faktisk hele 14 innebygde forhåndsinnstillinger for forskjellige situasjoner (scenes), blant annet landskap, nattfotografering, portrett, nærbilder etc. De mest vanlige velges direkte fra funksjonshjulet på toppen av kameraet, som også lar deg velge mellom manuelle innstillinger (begrenset til skarphet, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon), samt video-modus. Sistnevnte har en såkalt TV-modus, med oppløsning på 640x480 punkter (VGA), inntil 20 sekunders opptak uten lyd. Standardmodus er 320x240 punkter, og da er grensen 40 sekunder pr opptak - dessverre fortsatt uten lyd. Du kan også ta opp video i sort/hvitt eller med bruntoning for "gamle dager"-effekt. Nikon har valgt å lagre videoklippene i Apples Quicktime-format. Programvare for avspilling følger med.
Menyene er fargerike og mer brukervennlige enn tidligere kameraer fra Nikon, synes vi. Dessuten har du mange av de vanlige funksjonene tilgjengelig direkte fra knapper på baksiden av kameraet, deriblant makro, blitsstyring og selvutløser, som aktiveres ved hjelp av den runde knappen med fire akser. Samme knapp brukes til å navigere gjennom de menyene.
Bedre innebilder med full vidvinkel

Kameraet har ikke innebygd hjelpelampe til autofokusen, men fokuseringen klarer seg likevel bra innendørs, selv om ikke belysningen er den beste. Blits og blenderåpning har sine begrensninger, husk derfor på at god belysning og full vidvinkel som oftest gir deg de beste bildene. Bruker du blits bør du dessuten aldri gå for langt unna motivet. Skulle bildene bli for mørke eller ha andre skavanker, kan disse ofte rettes opp ved hjelp av det glimrende bildeprogrammet Adobe Photoshop Elements 2.0 som følger med på CD. Dette er et av våre favorittprogrammer, og har svært gode og avanserte funksjoner for farge- og lyskorrigering.
Følger du disse rådene kan du få kjempefine bilder, også innendørs.
Utendørsfotografering er derimot langt enklere. Flere av bildene vi tok ble rett og slett praktfulle. Kameraet gjør en god jobb i vanskelige kontraster, og kvalitetsmessig tåler mange av bildene sammenligning med bilder tatt med langt dyrere kameraer.

Også når det gjelder nærbilder er det morsomt å bruke Coolpix 3100. Nikons digitalkameraer er utvilsomt våre favoritter til denne typen fotografering, og dette kameraet er intet unntak. Nærgrensen er på 4 cm, skarphet og farger er meget god.
Konklusjon
Nok en gang leverer Nikon varene. Prisen på dette kameraet er i skrivende stund veiledende 4.000 kroner, men du vil ikke ha noe problem med å finne det til langt rimeligere priser i elektrokjeder og på nettet.
Kameraet er tilpasset deg som er mer opptatt av å ta fine bilder raskt og smertefritt, enn å fikle med avanserte funksjoner. Tilhører du denne gruppen, vil dette kameraet absolutt være et klokt valg.
På minussiden setter vi først og fremst et begrenset utvalg av manuelle innstillinger, men dette er neppe et stort savn for målgruppen. Videofunksjon med lyd burde også vært på plass nå, synes vi.