Nikon Coolpix P2

Dette lommekameraet kan overføre bildene trådløst til PCen eller skriveren din. Men det har også andre egenskaper som gjør det meget interessant.

Publisert
Sist oppdatert

Nikon Coolpix P2 er lillebroren til 8-megapikselskameraet Coolpix P1. Med unntak av oppløsningen er kameraene så og si identiske. Faktisk er også CCD-brikken fysisk nøyaktig like stor (1/1,8").

Det mest oppsiktsvekkende ved kameraene er at de er utstyrt med mulighet for å kommunisere via trådløst nettverk (802.11B/G). Du kan overføre alle bildene på minnekortet, bare merkede bilder eller du kan overføre bildene i det samme du trykker ned utløseren. Det kreves imidlertid litt forarbeid, noe vi kommer tilbake til senere i denne anmeldelsen.

Nikon Coolpix P2Ulv i fåreklær?

Coolpix P2 har et stilrent og enkelt ytre, huset er av metall, og kameraet tar bilder bestående av 5 millioner piksler. Maksoppløsningen er 2.592 x 1.944 piksler, noe som skulle holde til utskrifter i A4 og kanskje til og med A3-format med god skarphet. I tillegg kan du velge flere andre oppløsninger, kanskje mest interessant er 2.592 x 1728 piksler, som gir 3:2-format tilpasset typiske fotokort i 10 x 15 cm størrelse. Bredskjermsformat 16:9 blir mer og mer vanlig, men finnes ikke på dette kameraet.

Nikon Coolpix P2Du kan også filme i VGA-oppløsning, uten hakkende bevegelser, og med lyd. Du kan til og med zoome 2x optisk under innspillingen. Dette har Nikon fått til uten at objektivet beveger seg, man har altså dratt nytte av at CCD-brikken har langt høyere oppløsning. I praksis betyr dette at du ikke vil merke støy fra motorzoomen, slik du vil oppleve med en del andre lommekameraer.

Forbedringer

Objektivet er litt mer lyssterkt enn snittet i klassen, og har også bedre vidvinkel enn tidligere Nikon-lommekameraer (tilsv 36 mot tidligere 38 mm). Zoomen er 3,5x, som og 0,5x mer enn de aller fleste konkurrentene byr på. Ikke verst! Nærgrensen er 4 cm dersom du setter kameraet i makro-modus.

Skjermen måler 2,5 tommer, akkurat så stor som forventes i klassen nå. Den har litt lav oppløsning, men god kontrast gjør den likevel velegnet i de fleste situasjoner - spesielt god er den i litt dunkle omgivelser. En del kameraer har et beskyttelseslag av pleksiglass foran selve LCDen - det har ikke P2, så det beste er å legge det i en kameraveske under transport. Optisk søker må du imidlertid klare deg uten, men den ble ikke savnet under vår test.

For øvrig har kameraet 16 MB internminne, noe som er å betrakte som "nødminne". Heldigvis er SD-minnekort svært rimelige, vi anbefaler å kjøpe minst 256 MB med det samme - det koster deg maksimalt et par hundrelapper.

Flere tekniske data

Nyttige løsninger

Nikon Coolpix P2


Kameraet har en rekke spennende funksjoner, blant annet innebygd korrigering av undereksponerte detaljer i bildene, fjerning av røde blitsøyne, og en portrettfunksjon som detekterer ansiktet og sørger for at det blir gjengitt skarpt. Og det funker faktisk også! 16 forskjellige "Scenes" sørger for riktige innstillinger i forskjellige situasjoner, i tillegg kan du justere det meste manuelt, også blender, men ikke lukkertid.

På toppen av kameraet finner du et funksjonshjul med blant annet egne posisjoner for hvitbalanse, ISO og oppløsning. Smart, men merk at kun oppløsning vil huskes dersom du fotograferer i auto-modus. Endelig har også Nikon innsett at auto må bety auto, og innstillinger du gjør med makro og blits glemmes hver gang kameraet skrus av og på. Dermed slipper du forvirringer når flere familiemedlemmer deler samme kamera!

Nikon Coolpix P2


Her er også innebygd hjelpefunksjon, slik at du kan få en beskrivelse til de forskjellige ikonene på menyene. Dessverre ikke i norsk språkdrakt, men du kan velge svensk eller engelsk. Totalt sett god brukervennlighet, synes vi.

Ytelsestall

Det tar 2,7 sekunder fra du slår på kameraet til du kan ta første bilde. Det finnes nå mange kameraer i klassen som er langt raskere. Utløserhastigheten er imidlertid bedre, omtrent som snittet, selv om autofokusen kan bale litt i svak belysning. Hjelpelampen duger imidlertid bra innenfor 2-3 meter. Langt bedre er hastigheten ved blitsfotografering, her målte vi 2,2 sekunder mellom to bilder med tvungen blits. Til sammenligning bruker Canon Digital IXUS 55 5,5 sekunder på samme operasjon.

Batteriet skal holde til rundt 190 bilder i følge CIPA-målinger. Det er i dette leiet de fleste kameraene i klassen ligger, 8 av 10 ligger mellom 150 og 240. Det finnes imidlertid unntak, som for eksempel Fujifilm Finepix F10, som skal kunne ta rundt 500 mellom hver lading!

Alle P2-tallene finner du her

Bildekvalitet

Vi har alltid store forventninger til Nikon når det gjelder bildekvalitet, og vi har ennå til gode å se et kamera fra den fronten som tar dårlige bilder. Nikon Coolpix P2 har en bildebrikke som måler 1/1,8". Den er større enn brikken hos de fleste konkurrentene i denne prisklassen. I praksis betyr det ofte en del for bildekvaliteten, ikke minst i vanskelige lysforhold.

Vi holdt kameraet i hånden under disse opptakene. Utsnittene er vist i full størrelse. Støynivået er generelt lavt til ISO 200, og ISO 400 er faktisk også brukbart.
Vi holdt kameraet i hånden under disse opptakene. Utsnittene er vist i full størrelse. Støynivået er generelt lavt til ISO 200, og ISO 400 er faktisk også brukbart. Vis mer


Vi er i snitt meget godt fornøyd med både utendørs- og innendørsbildene tatt med Coolpix P2. Bildene har lite støy, god fargegjengivelse, og en annen ting - de er omtrent rensket for kromatisk feilbrytning, den blålilla kanten som ofte er tydelig i høykontrastområder på bilder tatt med mange andre kameraer.

Nikon Coolpix P2 er i stand til å ta praktfulle bilder.
Nikon Coolpix P2 er i stand til å ta praktfulle bilder. Vis mer


Vær imidlertid klar over at automatikken aldri bruker ISO høyere enn 200. Dette, og det faktum at lysstyrken avtar sterkt når du zoomer, gjør at du alltid bør zoome til full vidvinkel innendørs for å få skarpe bilder. Dette er imidlertid mer regelen enn unntaket i lommeklassen.

Også videokvaliteten var meget bra, og takket være innebygd stabilisator er sjansene for stødige opptak gode.

Trådløs overføring - erfaringer

Å overføre bildene uten behov for kabler er naturligvis en stor fordel. De fleste kameraene bruker spesialkabler som ikke alltid er like enkle å oppdrive når du trenger dem. Du trenger imidlertid å installere den medfølgende programvaren PictureProject for å få løsningen til å fungere, og kjøre WiFi-veiviseren med kameraet tilkoblet via USB første gangen.

Veiviseren tar deg igjennom prosessen steg for steg, du må for eksempel definere hvordan kameraet skal kommunisere - skal den overføre bildene direkte til en PC/skriver med trådløst nettverkskort, eller via en ruter til en PC i nettverket? Du må også angi krypteringsnøkler etc dersom dette er relevant. Når dette er gjort, dannes en profil som oveføres til kameraet.

For å kommunisere trådløst setter du enkelt kameraet i WiFi-posisjon fra funksjonshjulet, og velger hvor bildene skal sendes (du kan ha flere profiler lagret). Deretter søker kameraet noen sekunder. Oppnås kontakt, får du opp en meny som gir deg forskjellige valg for overføringen. Hastigheten på overføringen imponerte oss ikke, det tok gjerne 8-10 sekunder pr bilde, men dette avhenger naturlig nok av avstander og utstyr.

Nikon Coolpix P2Når overføringen er ferdig, blir bildene automatisk tilgjengelig i PictureProject-programvaren, og blir liggende i mappen som ble definert under installasjonen. PictureProject er for øvrig en brukervennlig bildedatabase som gir deg forskjellige innfallsvinkler til bildesamlingen din, og du kan utføre enkle korrigeringer på bildene dine.

Konklusjon

Nikon Coolpix P2


Kameraet er tilgjengelig i nettbutikker til rundt 3.000 kroner. Det er en meget fin pris for et svært godt kamera. Vi vil spesielt huske det for god bildekvalitet med lite støy, gode spesialfunksjoner og praktisk, trådløs overføring av bildene. De negative bemerkningene begrenser seg til litt treg oppstart og autofokus i dårlig lys.

Dette kameraet ble kåret til "Best i test" i testen vi gjorde for TV2 Hjelper deg 14. desember 2005.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer