Nikon D1:Porsche til halv pris

Utviklingen av digitale kameraer skyter nå fart for alvor, og lanseringen av det nye speilreflekskameraet Nikon D1 representerer et syvmilssteg i riktig retning. Kameraet har fantastiske tekniske spesifikasjoner til en pris som var utenkelig i forrige uke.

Nikon D1:Porsche til halv pris
Publisert

Profesjonelle digitale speilreflekskameraer har så langt vært vanvittig dyre. Priser fra hundre til tohundretusen er ikke uvanlig når proffene vurderer den digitale bildeteknologien.

Nikon D1 er et nytt kamera som lanseres i disse dager, og dette kameraet representerer det som garantert vil bli trenden de neste årene: Ekte digital speilrefleks til en overkommelig pris. Kameraet vil koste mellom 40 og 50.000 kroner, og mange vil nok fremdeles synes at dette er alt for dyrt. Men kameraet er så mye billigere enn de argeste konkurrentene i dette markedet, at det garantert vil vise vei for de andre.

Dette skiller kameraet fra billigmodellene

Kameraet har både datatekniske og fototekniske spesifikasjoner som kan ta pusten fra envher fotoentusiast. Oppløsningen på CCD-brikken er på hele 2,74 mill. bildepunkter, og det er mer enn nok selv for yrkesfotografer.

Som kjent registrerer CCD-brikker de tre grunnfargene rødt, grønt og blått (RGB). CCD-brikken registrerer vanligvis en fargedybde på 8 bit i hver av disse fargene, og det gir 24 bit til sammen (16,7 mill. farger). På Nikon D1 er fargedybden øket til 12 bit pr. fargekanal. Man skulle tro at 16,7 mill. farger er mer enn nok, men faktum er at høyere fargedybde registrerer høylys og skygger mye bedre (høyere dynamisk omfang).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.