Nikon D600 i praksis

Vi har lånt og lekt oss med Nikons fullformat entusiastkamera en stund, og her er våre inntrykk.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes en ufravikelig regel som sier at det beste kameraet er det du har med deg. Det skal vi ikke protestere på. Men selv om mobilkameraet praktisk talt alltid er med, så har det klare begrensninger.

Skal man få maks ut av fotografering må man ha et ordentlig speilrefleks- eller systemkamera. Det er det eneste som er raskt nok og klarer å fange enhver situasjon uansett lysforhold og avstand.

Vi kjøpte et Nikon D200 i 2006 sammen med et knippe objektiver, og har hatt og har fremdeles stor glede av dette. Men etter som årene har gått har det skjedd en del på det fototekniske området. Først og fremst har bildeprosesseringen blitt langt bedre, og teknikken i bildesensoren har også blitt forbedret.

Speilreflekskameraer har også blitt folkeeie, kamerahusene har blitt rett og slett billige, og ligger ofte i samme prisleie som kompaktkameraer. Det finnes også mye rimelig optikk, selv om de mer avanserte og lyssterke objektivene fremdeles koster en god del.

Proff eller amatør?

De billige speilreflekskameraene fra Nikon har fått finesser som live view (du bruker LCD-skjermen som søker) og video, i tillegg til "lekemuligheter" som vi også finner i kompaktkameraene. De proffe kameraene har fått stadig bedre spesifikasjoner og også videomuligheter, men først og fremst ligger fordelene i fullformat bildebrikke. Det gir langt mindre støy og du kan ta gode bilder med brukbare lukketider i nesten all slags lys.

Men det har ikke skjedd så mye for de av oss som verken er helt amatør eller proffe, men som ønsker seg utstyr som gir bortimot de samme mulighetene som proffene, men uten de samme kravene til robusthet og ytelse. Og til en overkommelig pris.

D300 i 2007 og oppdateringen D300S i 2009 med video var neste skritt, deretter ble det stille lenge. Ingen av disse to bød på tilstrekkelig mange nyvinninger til at det var verdt å oppgradere.

Men så kom D600. Med fullformat 24 megapikslers brikke, full HD video og kraftig bildeprosessor.

D600 representerer et veiskille, siden den kombinerer fullformatets profesjonelle egenskaper med entusiastens fysiske utforming og ergonomi. At prisnivået ligger vesentlig lavere enn de profesjonelle kamerahusene er helt sentralt. Ryktene gikk om enda lavere prispunkt enn det som faktisk var tilfellet, men prisen er likevel ikke helt utenfor rekkevidde for de som er ute etter en vesentlig forbedring fra kameraene med liten DX-sensor og 1,5x cropfaktor.

I bruk

For de som har brukt halvproffe speilreflekskameraer er D600 både lett og kompakt. Det er likevel i samme liga som D300, vekten er 760 gram, mens D300S veier 840 gram.

Grep og balanse er helt topp, dette forventer vi også av Nikon.

Se bilder av kameraet i bildeserien under

Betjeningen er en mellomting mellom proff Nikon-layout og konsument-versjonen, heldigvis med hovedvekt på proff-siden med to justeringshjul og direkte tilgang til viktige parametre som ISO, hvitbalanse og oppløsning. Plassering av disse knappene er uvant, siden de sitter til venstre for displayet i stedet for oppe til venstre for søkeren.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Låseknappene for betjeningshjulet og ringen under er gode å ha, det er også de to brukerinnstillingene U1 og U2 som gjør det raskt å skifte mellom forskjellige oppsett.

Praktisk betjening, låsbar. Foto: Per Ervland
Praktisk betjening, låsbar. Foto: Per Ervland Vis mer

Søkeren er glimrende med praktisk talt 100 prosent dekning, og Live View på det store, lyssterke displayet kompletterer den gode gamle "analoge" direktefølelsen.

En ny verden

Men det som virkelig gjør at man får lyst på et slikt kamera er bildekvaliteten. For oss som sitter med eldre kameraer med mindre bildebrikke er det en revolusjon. Der hvor du tidligere overhodet ikke kunne ta bilder med brukbart resultat leverer D600 helt supre bilder, lyssterke med flotte farger og lite støy. Og den støyen som er synlig i de mest ekstreme situasjonene, den er ikke en gang sjenerende, men gir bildet en egen, interessant valør.

Bare å ta bilder innendørs om kvelden, utendørs i skumringen eller på konsert - det er bare å skru opp ISO til 3200 eller 6400 så får du stort sett like bra bilder som det gamle kameraet ga på 400.

Og oppløsningen på 24 megapiksler gir en detaljrikdom som er nesten skremmende.

Her er noen bilder tatt med kameraet

D600 originaler (zip 68 160 kB)

Selv om man har DX-optikk fra før, og dermed ikke får utnyttet hele bildebrikken, er oppløsningen likevel mer en tilstrekkelig for det aller meste. Kameraet stiller seg inn på mindre utsnitt helt automatisk, og gir deg en referanseramme i søkeren slik at du ser hva du får med deg på bildet.

Live view og video

Live View på speilrefleks er uvant, men et fint supplement i mange situasjoner. Du får hjelpemidler som ansiktsgjenkjenning med fokusering på disse, rutenett og vater. Vateret fungerer i to akser og viser om du holder kamera rett både loddrett og vannrett.

Ansikter kjennes igjen og settes i fokus Foto: Per Ervland
Ansikter kjennes igjen og settes i fokus Foto: Per Ervland Vis mer

Rutemønster i LCD-søker. Foto: Per Ervland
Rutemønster i LCD-søker. Foto: Per Ervland Vis mer

Vater hjelper deg til å holde kameraet rett Foto: Per Ervland
Vater hjelper deg til å holde kameraet rett Foto: Per Ervland Vis mer

Når alle strekene er grønne er kameraet i lodd og i vater Foto: Per Ervland
Når alle strekene er grønne er kameraet i lodd og i vater Foto: Per Ervland Vis mer

Video gir deg full HD i 1920p og H.264, og ikke minst innganger både for hodetelefoner og stereo mikrofon. Den interne mikrofonen fungerer ok, men er i mono og tar gjerne opp støy fra autofokusmotoren i objektivet. Spesielt tydelig er dette med bruk av zoom.

Generelt krever video på speilrefleks en del forberedelser, du må blant annet stille inn bredt fokuseringsvalg for å unngå brå endringer i eksponering under opptak. Bruker du videofunksjonen på helautomatikk blir resultatet slett ikke alltid like bra som på et godt videokamera.

Men jobber du som en proff, med god optikk, stativ, rigg og manuell fokus og vet hva du vil få fram og hvordan du skal gjøre det - da gir D600 deg rett og slett proff kvalitet.

Konklusjon

Nikon D600 i praksis

For de av oss som har ventet på en verdig etterfølger etter D200/300/300S og til dels D700 er D600 en stor fristelse. Prisen på i underkant av 15000 kroner er ikke lommepenger, men likevel ikke helt utenfor rekkevidde for entusiasten.

Kameraet gjør det rett og slett enklere å ta enda bedre bilder. I tillegg kan du ta bilder i situasjoner der det ikke er mulig å få noe brukbart ut av de gamle kameraene.

Og det er jo dette man ønsker seg av et kamera, et verktøy og et instrument som gir deg både bedre kontroll og større spillerom.

Mer info finner du hos Nikon

Testresultat

Nikon D600

Imponerende kamera på alle måter

Ingen spesielle

test

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer