Nikon D70 vs Canon 300d

Så er Nikon D70 kommet, og det er to rimelige digitale speilreflekskameraer som konkurrerer. Vi har lånt kameraet noen dager, her er vårt inntrykk.

Nikon D70 vs Canon 300d
Publisert
Sist oppdatert

Digital speilrefleks er ikke noe nytt for Nikon, de har vært på banen i flere år med modeller beregnet på profesjonelle fotografer. De har også modellen D100, som er et kamera for den mer avanserte entusiasten, til en pris på rundt 15 000 for kamerahuset alene.

Dette er helt parallelt med Canon, som også har tilbudt proffmodeller i lang tid og entusiastmodellen 10d. Men Canon var først ute med å tilby et digitalt speilreflekskamera til under 10 000, dette var i salg allerede i oktober. Nikon annonserte D70, sitt tilbud i samme prisklasse i slutten av januar, og det er på vei ut i butikkene i skrivende stund.

Vi har selv et Canon 300d, som vi bestilte tidlig i fjor høst, etter å ha fått sjansen til å teste det et par dager. Vi var allerede da ganske sikre på at det ville dukke opp konkurrenter i løpet av nær framtid, men valgte å slå til likevel.

Nå har altså den første konkurrenten dukket opp - og vi har kunnet sammenligne side ved side.

Spesifikasjonene er mer like enn forskjellige, du finner en utmerket sammenligningstabell hos dpreview.

D70 - sort og lekker

Første berøringsinntrykket, når man tar kameraet i hendene for første gang, sier alltid en god del. Finish, fasthet i konstruksjon og montering, vekt og balanse - det tar ikke mange sekundene før mye informasjon er overlevert.

Selve kamerahuset er bare 32 gram tyngre enn Canons, med batteri og minnekort installert. Det som skiller mest er farge og finish: Nikon er helt svart, med en matt strukturpreget overflate. Grepflatene har lærstruktur både i front og på baksiden, og dette kombinert med god profil gir et godt grep.

Konstruksjonen virker meget solid og tight, selv om det ikke er noen "metallfølelse". Plast er forøvrig ikke noe grunnstoff, det er uendelig mange varianter med svært forskjellige egenskaper. I mange tilfeller er de bedre egnet enn metall.

En ubetydlig, men litt irriterende detalj på Canon 300d er lokket på den innebygde blitzen. Det er slarkete, og har en dødgang på et par millimeter når det er lukket. Her har Nikon bare et ørlite slark på noen tiendeler.

Kamerahuset er også litt større enn Canon 300d.

Betjening

Alle betjeningsanordninger på D70 er greit og oversiktlig plassert. De sitter ofte helt andre steder enn hos Canon, og bajonettgrepet til objektivene går andre veien. Men det er jo ikke noe problem. Vi finner igjen mye av det samme, det er ingen problemer med å finne ut av de viktigste tingene.

Nikon D70 vs Canon 300d


Oppstarten er imponerende! Det er ingen ventetid, det er på med det samme, mens Canon-kameraet bruker ca 3 sekunder før det er oppegående

Det vi ellers satte størst pris på når det gjelder betjening hos Nikon D70, er de to instillingshjulene i forkant og bakkant. Det gir en direkte følelse ved manuelt bruk, hvor blender og tid er på hvert sitt hjul.

Blitzen kan også styres helt uavhengig av modusknappen, du har direkte tilgang ved hjelp av blitz-knappen og det bakre hjulet. På Canon 300d må man også innom menyene for å få tilsvarende kontroll.

Varianter og priser

Nikon leverer D70 i 3 forskjellige pakkeløsninger. Enten bare kamerahuset, med en 28-80 F3,3-5,6 zoom eller med en 18-70 mm F3,5-4,5. Den siste løsningen er den vi testet. Denne er 3 000 kroner dyrere, og hele denne prisforskjellen ligger i objektivet. Velger du bare kamerahuset kan du trekke fra 1 600 kroner fra den rimeligste løsningen, og kommer ned i drøye 10 000. Men prisene varierer selvsagt hos de forskjellige forhandlerne.

Canon 300d leveres bare i én kombinasjon, med 18-55 mm F3,5-5,6, og denne løsningen er priset ca. en tusenlapp lavere enn den rimeligste Nikon-kombinasjonen.

Begge fabrikantene leverer med oppladbart batteri og lader. Minnekort er derimot ikke inkludert på noen av dem. Vi brukte et Lexar 40x 256MB kort med Nikon, og en Microdrive i 300d.

Nikon D70 vs Canon 300d


I bruk

Vi fikk også låne den rimelige 70-300 f/4-5.6G zoom og en SB-800 blitz med dreibart hode. Dette for å sammenligne sånn noen lunde med vårt eget tilleggsutstyr til 300d som består av en 55-200 zoom og en 420EX blitz, også med dreibart hode. En innebygd blitz er jo svært begrenset, det merker man fort, og det dreibare hodet løser de fleste problemer bokstavelig talt i en håndvending.

Nikon-løsningene var totalt sett noen hundre gram tyngre enn vårt eget Canon-utstyr, og som nevnt også litt større. Dette var imidlertid det nærmeste vi kom innenfor samme prisklasse.

Brukeropplevelsen var ganske lik, det som skiller i Nikons favør er:

- oppstart
- manuell kontroll
- serieopptak

De to første er allerede omtalt. Serieopptak er oppgitt til 3 bilder i sekundet, men i motsetning til hos Canon, er dette ikke begrenset til en tidsbegrenset sekvens. Dette kommer av at det er det ferdig prosesserte bildet som legges i minnebufferen, og det er så opp til skrivehastigheten på minnekortet hvor raskt dette kan motta bildedataene. Har du et raskt minnekort, rask lukkertid og stiller inn på lavere bildekvalitet enn den optimale - da er det bare å fyre løs til minnekortet er fullt!

Canon virker noe raskere på å fokusere, men dette er vanskelig å måle. Det er også avhengig av hva slags type fokusering som er valgt, her er det flere varianter på begge kameraene.

Bildekvaliteten er som ventet glimrende, men Nikon og Canon tolker fargene noe forskjellig. Det har vi også sett på andre digitalkameraer, i andre prisklasser. Vi hadde selvsagt stilt inn samme sRGB fargeprofil på begge kameraene.

Oppsummering

Det er her snakk om to kameraer i samme prisklasse, men Nikon ligger en tusenlapp over i pris de fleste steder. Noen ekstra finesser har det å by på, som oppstartshastighet og serieopptak, og en del flere muligheter for avansert bruk.

Det viktigste er likevel om man starter med blanke ark eller om man har kompatibelt (ikke alle objektiver fungerer optimalt med digitale hus) Nikon eller Canon fotoutstyr fra før, som kan brukes sammen med henholdsvis D70 eller 300d. Dette vil for de aller fleste i langt større grad være avgjørende for valget enn de andre forskjellene.

Begge er utmerkede kameraer, og spesifikasjonene tilfredsstiller de fleste entusiastene. Selv de mer avanserte amatørene vil finne nok av muligheter, og til og med en del profesjonelle.

Her kan du se bilder tatt med begge kameraene

Du finner tidligere omtaler av Canon 300d her og her.

Forhåndsomtale og bilder av D70, samt tekniske spesifikasjoner finner du her.

[Ugjyldig objekt (debatt)]Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer