Norgesatlas 3-D

Det virker lovende: Et atlas hvor du kan utforske norsk geografi fra fugleperspektiv, og få mer informasjon om byer og landsdeler gjennom artikler og multimedia. I vår sammenligningstest av oppslagsverk, har vi sett på Kunnskapsforlaget Norgesatlas 3-D, og har funnet svært mange svakheter.

Publisert

Kort fortalt er Norgesatlas 3-D et minileksikon hvor atlaset er "søkefelt": Du kan fritt bevege deg over et landskap som ser ganske ekte ut, med høydeforskjeller, innsjøer og elver lekkert tegnet opp. Veier og tettsteder er tydelig tegnet inn. Klikker du på et av stedsnavnene som vises på kartet, slår Norgesatlas 3-D opp i relevante artikler.

3D som lett blir avslørt

Men det er mange svakheter med det tredimensjonale kartet. Verst er det at forstørrelser ikke gir mer informasjon – all kartinformasjon er nemlig laget som punktgrafikk, slik at full forstørrelse blir en meningsløst grov gjengivelse av landskaper helt uten noen detaljer.

En annen svakhet er lagringsmediet som Kunnskapsforlaget har valgt. Store deler av kartdataene ligger på CD-ROM, slik at gjengivelse av kartene skjer langsomt selv på en kraftig PC.

En tredje svakhet er at du ikke kan klikke på et bestemt område på kartet og få dette forstørret, slik du vil finne hos gratistjenesten til kartgiganten Expedia Maps.

En fjerde svakhet er at stedsnavn stort sett ikke knyttes til bestemte punkter på kartet – navnene svever over landskapet, og i mange tilfeller må du gjette deg til hva som er nøyaktig posisjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.