Telefonsvindel:

NorSIS advarer mot ny svindelmetode

NorSIS varsler at flere blir utsatt for en svindelmåte der de blir oppringt med beskjed om sikkerhetsproblemer knyttet til personnummeret sitt.

SVINDEL: Ny svindelmetode i gang. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
SVINDEL: Ny svindelmetode i gang. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi blir stadig utsatt for svindelforsøk på telefon, epost, sms og sosiale medier. Bare den siste måneden har DinSide skrevet en rekke saker om temaet. Uredelige personer utgir seg for å være fra hvor som helst, og benytter flere virkemidler for å få folk på kroken. Nå går Norsk senter for informassikring ut og advarer mot en ny variant.

Feil med personnummer

Personene som ringer er engelsktalende og sier at de vil varsle om et problem med personnummeret eller det nasjonale ID-kortet til den som blir oppringt. Ifølge NorSIS har både de og politiet fått flere henvendelser om dette den siste uken.

– Det er viktig at vi hjelper hverandre med å forebygge slike situasjoner. Derfor er vi opptatt av at så mange som mulig blir klar over nye svindelmetoder og at de gjør gode valg om de blir utsatt for det, sier Kjersti Rønholt, seksjonsleder i Kripos.

Den som blir oppringt, blir bedt om å oppgi personnummer eller kontonummer. Politiet påpeker at det er opplysninger du aldri må gi fra deg på denne måten.

Norge på svindeltoppen

Tidligere denne måneden meldte NRK at Norge er mest utsatt for telefonsvindel i Norden.

Svindlerne har antakeligvis en høyere treffprosent i Norge, sier Øivind Kristiansen i Telia til NRK.

– Det kan være at vi er litt for naive og godtroende, sa han han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer