TEST: Pinell SuperSound 701

«Norsk» radio med imponerende lyd

Du finner neppe en DAB-radio med rikere utvalg av funksjoner, og denne kan i tillegg skilte med både fin design og god lyd.

MØBEL: Pinell Supersound 701 er funksjonsrik, ser bra ut og byr på et lass av funksjonalitet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MØBEL: Pinell Supersound 701 er funksjonsrik, ser bra ut og byr på et lass av funksjonalitet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Pinell er ute med nye tilskudd i den velkjente Supersound-serien, som inneholder noen av de aller mest solgte DAB-radioene her til lands.

Pinell er et norsk merke, men å kalle radioene norske, er bare delvis sant. Produksjonen foregår naturlig nok ikke her - men i Kina, som for det meste annet av forbrukerelektronikk i 2019.

Ikke bare solskinn

Vi i Dinside har testet en rekke Pinell-radioer de siste årene, og landet for eksempel på en sekser på terningen til modellen Pinell Go. Denne solgte i bøtter og spann, men ble samtidig et kostbart mareritt for produsenten.

Det viste seg nemlig at et større antall radioer var utstyrt med et batteri som var brannfarlig, og før Pinell rakk å tilbakekalle alle sammen, ble flere branner og branntilløp innrapportert til brannvesenet over hele landet.

Problemet skal ifølge produsenten være knyttet til et spesialbatteri som ble laget til akkurat den radioen - og rammer ikke andre radioer i serien.

- Vi bruker nå kun standardbatterier fra kjente produsenter, eksempelvis Panasonic 18650 som for eksempel Tesla bruker i sine biler, forteller Pinell-sjef Tom Vedvik til Dinside.

Tre nye tilskudd

De nyeste tilskuddene i Supersound-serien har fått navnene 301, 501 og 701.

TRE NYE: Fra venstre toppmodell 701, i midten 501 og til høyre 301. Merk at 701 framstår som større enn den i virkeligheten er i forhold til de to andre. Det skyldes perspektivforskyvning i kameraet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TRE NYE: Fra venstre toppmodell 701, i midten 501 og til høyre 301. Merk at 701 framstår som større enn den i virkeligheten er i forhold til de to andre. Det skyldes perspektivforskyvning i kameraet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Stilmessig har de en del fellestrekk, spesielt 501 og 701 er like utseendemessig, men 701 er en god del større enn 501. Begge har et liggende design med stereohøyttalere på hver side av LCD-skjermen, dekket av grovmønstret stoff som gir et lunt uttrykk.

EKTE TRE: Radioen er belagt med et tynt lag av eik på topp og på sidene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EKTE TRE: Radioen er belagt med et tynt lag av eik på topp og på sidene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kabinettet er dessuten foliert med et tynt lag av ekte eik, noe som bidrar til en eksklusiv følelse. Radioene fremstår i våre øyne som meget stuevennlige.

Spiller alt mulig

Men å kalle toppmodellen 701 for en radio, blir altfor begrensende. Dette er egentlig et kompakt, funksjonsrikt musikkanlegg. Hør bare alt den støtter:

  • FM-radio
  • Dab-radio (Dab+)
  • Nettradio (rundt 20.000 stasjoner i listen)
  • CD-spiller
  • Nettverksspiller (spiller musikk fra delte musikkbibliotek i nettverket)
  • Bluetooth-mottaker for avspilling fra for eksempel mobiltelefon
  • Spotify Connect (styr avspilling fra for eksempel mobiltelefon eller TV)
  • Multirom-støtte (ikke testet)

I tillegg har radioen linje-inngang til analoge kilder på baksiden, for eksempel eldre MP3-spillere, kassettspillere og annet. Det er også analog linjeutgang der, som for eksempel lar deg koble radioen til en forsterker eller stueanlegg. Enkelte vil nok savne hodetelefonutgang og USB-kontakt for avspilling av musikkfiler, samt optisk lyd inn- og utganger.

INN OG UT: Det sitter phono-kontakter for analog lyd inn og ut på baksiden. Merk også den uttrekkbare antennen (til DAB og FM) samt bassrefleksen på ene siden. Foto: Bjørn Eirik Loftås
INN OG UT: Det sitter phono-kontakter for analog lyd inn og ut på baksiden. Merk også den uttrekkbare antennen (til DAB og FM) samt bassrefleksen på ene siden. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Fram med CD-platene!

Det mest spesielle er uansett støtten for CD-plater. Mange av oss har pakket bort CD-spilleren, men om det hender fra tid til annen at du ønsker å ta fram nostalgikeren i deg, har du her en kompakt løsning som også har støtte for de gamle platene dine. Merk at det kun er 701 av de nye tilskuddene i serien som har støtte for CD.

Betjeningen kan du enten utføre ved hjelp av den medfølgende fjernkontrollen, direkte på radioen ved hjelp av knappene under skjermen eller via en app som du kan laste ned til iPhone/Android.

OVERSIKTLIG: FJernkontrollen lar deg styre vanlige funksjoner. Det hendige formatet er absolutt noe vi setter pris på. Foto: Bjørn Eirik Loftås
OVERSIKTLIG: FJernkontrollen lar deg styre vanlige funksjoner. Det hendige formatet er absolutt noe vi setter pris på. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Rusk i menyene

En utfordring på mange slike spillere med mange funksjoner, er å gjøre betjeningen så enkel som mulig. Vi foretrekker helt klart å bruke fjernkontrollen på 701, og synes ikke det er noe stort problem å navigere i menyene - men det er helt klart et forbedringspotensiale her og der.

Justering av bass og diskant, for eksempel - ligger mange trykk inn i menytreet, og veien dit kunne vært bedre skiltet. På DAB-listen ligger Dansebandradion og 1FM Molde som «Fremtredende stasjoner», før NRK og de andre kanalene. Bruker du for lang tid på å bla gjennom kanallisten, risikerer du plutselig å bli kastet ut av menyen.

USB-avspilling ligger som et eget punkt i listen, men radioen har ingen USB-kontakt. Og selv om menyene er på norsk, er det noe språklig inkonsekvens og enkelte dårlige oversettelser. Ikke at det er noe uvanlig, men her snakker vi tross alt om et «norsk» produkt.

DÅRLIG SPRÅK: Her brukes ord som tuning og søking om hverandre og hva i all verden er Ugyldig kutting? Jo, fjerning av kanaler i listen som ikke er tilgjengelig. Foto: Bjørn Eirik Loftås
DÅRLIG SPRÅK: Her brukes ord som tuning og søking om hverandre og hva i all verden er Ugyldig kutting? Jo, fjerning av kanaler i listen som ikke er tilgjengelig. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

God lyd!

Du kan justere bass og diskant manuelt, eller velge mellom en del forhåndsinnstillinger basert på musikksjanger - under menyvalget «Equaliser». Vi synes flere av innstillingene er svært like, noe som nok skyldes at du ikke kan justere mellomtone.

Når det er sagt, er denne radioen i stand til å trylle fram meget god lyd, med klar diskant og temmelig dyp bass. Den dype bassen skyldes at den er utstyrt med et eget basselement (5") på undersiden. I tillegg har den bassrefleks på baksiden, så plassering av radioen vil naturligvis også påvirke lydopplevelsen.

BASS I BUNN: Radioen byr på ganske dyp bass og fyldig lydbilde, takket være basselementet i bunnen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BASS I BUNN: Radioen byr på ganske dyp bass og fyldig lydbilde, takket være basselementet i bunnen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Selv med volum på maks, er ikke forvrengningene i lydbildet særlig framtredende, og du kan fint fylle et mellomstort rom med festmusikk.

Det er slike ting som aldri slutter å fascinere oss som vokste opp i en tid der kompakte anlegg og spillere stort sett var ensbetydende med elendig lyd. Den tiden er heldigvis for lengst historie.

Sterk DAB-mottaker

Det virker dessuten som om DAB-mottakeren er temmelig sterk. Uten å rette ut antennen på baksiden (den ødelegger egentlig de fine linjene), fant radioen rundt 50 kanaler i våre kontorlokaler på Hasle utenfor Oslo sentrum. Det er mer enn mange andre radioer vi har testet - selv med antennen trukket ut.

Favorittkanalene forhåndsprogrammer du enkelt ved å holde inne ønsket kanalnummer på fjernkontrollen i et par sekunder. Her kunne man kanskje ønsket at 1 kunne vært en DAB-kanal, 2 en FM-kanal og 3 en nettradio-kanal, men på denne radioen er forhåndsprogrammeringene låst til én kilde om gangen.

Trenger du egentlig DAB hjemme?

Nettradiobiten er selve rosinen i pølsa, og personlig bruker vi ikke DAB hjemme i det hele tatt - vi får alt vi trenger og mye mer via nettradio. Her kan kvaliteten ofte være bedre enn på DAB også, i tillegg til at ikke er låst til de regionale rammene du har på DAB-nettet.

Her får du hele verden inn i stua, skriver vi, mens vi lytter til krystallklar musikk i stereo fra den australske nettradiostasjonen ABC Country.

Oppkobling av mobil via Bluetooth er også såre enkelt - vår iPhone var koblet opp på få sekunder. Dessverre vises ikke noe info om artist og spor i displayet når du strømmer fra mobilen, og du kan heller ikke bruke fjernkontrollen for å skifte spor. Ikke noe stort ankepunkt, men dette har mange andre fått til.

KLOKKE: Det blir ikke mer stuevennlig enn dette - med klokke i displayet når radioen er skrudd av. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KLOKKE: Det blir ikke mer stuevennlig enn dette - med klokke i displayet når radioen er skrudd av. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Konklusjon

Pinell Supersound 701 er den mest funksjonsrike radioen vi har testet noen gang. Den har også en fin design og byr på god og balansert lyd. Menysystemet har forbedringspotensiale, og med tanke på at produktet koster så mye som 6.500 kroner veiledende, forventer vi at slike ting skal være polert.

Hvis du, som oss, klarer deg uten DAB når du er hjemme, og samtidig har pakket bort CD-samlingen for godt, bør du også vurdere høyttalere som Sonos Play:3 og Play:5 samt Bose Soundtouch-seriens modeller 20 og 30, som også byr på meget god lyd - til en lavere pris. De to sistnevnte har også knapper som kan programmeres til nettradiostasjoner, spotify-spillelister med mer.

Ellers finner du mange andre interessante DAB-radioer i vår testoversikt.

Men ingen av dem matcher Supersound 701 på funksjonalitet.

Terningkast 4 gis til produkter som svarer til forventningene i en gitt kategori og prisklasse. Her finner du mer info om terningkastene på Dinside.

Testresultat

Pinell Supersound 701

God lyd, svært funksjonsrik, pen design, norske menyer, enkel fjernkontroll

Menyene trenger finpuss, mangler optisk ut/inngang og hodetelefonutgang, høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer