Norsk søketeknologi for MP3-filer

Nå er det norskutviklet teknologi som tas i bruk når store søkesteder på nettet tilbyr spesielle baser for musikk kodet i MP3-format.

Norsk søketeknologi for MP3-filer
Publisert

Lycos, et av de største søkestedene på nettet, er i ferd med å tilby direkte søk på MP3-filer. Det betyr at du kan søke direkte etter musikkfiler ved å skrive inn deler av artistnavnet, tittelen eller annen informasjon. Hittil har det vært nødvendig å søke på mange nettsteder for å finne steder hvor favorittmusikken kan lastes ned. Dette er upraktisk, og hindrer videre utbredelse av MP3-formatet.

Fordelen for brukerne er at det blir enklere å gjøre selve søket. Det er her den norskutviklede teknologien kommer inn i bildet. Hele løsningen er tilrettelagt på forhånd av det norske firmaet Fast Search and Transfer ASA, (FAST) med brukervennlig søkeside, stor database og raske søkerutiner.

Mye av teknologien har bakgrunn fra miljøet ved NTNU i Trondheim. Lycos og FAST har allerede samarbeidet både om bruk og videresalg av søketeknologien siden november 1998. Det er snakk om både programvare og maskinvare, og denne kombinasjonen skal kunne gi enorme gevinster i ytelse.

En stor fordel med teknologien som FAST har utviklet, er at den kommer fram til presise resultater selv med upresise søkekriterier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer