Norsk TV i HD? Ikke hold pusten

Vi må belage oss på å vente på norske HD-sendinger i særlig omfang. Men hvorfor?

Publisert
Sist oppdatert

HD-sendinger på TV står høyt på lista for mange som har brukt tusenvis av kroner på flat TV de siste årene. Men det er først i det siste at sendingene har kommet i gang, sammen med forbrukervennlig utstyr til å håndtere det. Men tilbudet er ikke akkurat overveldende og norske produksjoner lar vente på seg.

1 april holdt DigitalTV-forum en konferanse om HDTV, historie, status og framtidsperspektiver. DinSide var tilstede.

Hvorfor går det så tregt?

HDTV har en lang og tildels smertefull historie. Allerede i 1968 begynte den statlige japanske kringkasteren NHK med forskning på området (her i Norge fikk vi fargeTV i 1975...), og i 1981 demonstrerte NHK og Sony analog HDTV med 1152 linjers oppløsning.

Alle var enige om at dette var fantastisk og fremtidsrettet, men av politiske grunner valgte både Europa og USA å utvikle egne, alternative formater. Man skulle jo ikke la seg diktere av noen andre.

Resultatet ble at det ikke ble noe HDTV i Europa, det ble alt for dyrt. Nådestøtet kom i 1993 da digitialiseringen kom for fullt og DVB kom på banen.

På slutten av 90-tallet hadde både USA og Japan digitale HD-sendinger, mens Europa satset på å utvikle flere kanaler og tjenester basert på SDTV.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer