Norske Facebook-passord stjålet

Har du sjekket profilen din i dag?

Publisert
Sist oppdatert
Nettsamfunnene er datasikkerhetens nye akilleshæl. -Stein Møllerhaug, Watchcom security group


Den store skrekken for Facebookbrukere er om kontoen blir hacket.

Mange deler bilder, sender private beskjeder og andre ting en helst ikke har lyst til å dele med flere enn de aller nærmeste.

Nå ser det ut til at marerittet kan være et faktum.

Er du blitt hacket? Fortell oss nederst i saken

>> Les også: Og dette skrev du under på?

Etter at vi i går mottok melding fra en av våre lesere om at flere av hennes venner hadde fått merkelige statusbeskjeder, skrevet på andres walls og sendt meldinger rundt om kring (som de ikke hadde gjort selv), har stadig flere meldt seg på i debatten under denne artikkelen.

Her er noen av skjermdumpene vi har mottatt (DinSide har sladdet navnene på de involverte):

Norske Facebook-passord stjålet


Norske Facebook-passord stjålet


Norske Facebook-passord stjålet


Norske Facebook-passord stjålet


Undertegnede har foreløpig ikke merket noe spesielt hverken på min profil eller i nyhetsstrømmen, så her ber vi om hjelp fra dere lesere: Bruker du Facebook? I så fall hører vi gjerne fra deg i debatten under dersom du har opplevd lignende tilfeller i dag.

Les også: Se hva Google har lagret om deg

Oppdatert 16. mai: Tilbakemeldinger i forumet tyder på at dette kun gjelder enkelte brukere. Sannsynligheten er stor for at det a) er spyware/virus som har fanget opp Facebookpassordet, eller b) at brukerne har vært uforsiktige og gått på dette trikset.

Den letteste måten å knocke ut en bokser på, er når han har guarden nede


Vi har snakket med Stein Møllerhaug i Watchcom Security Group, som mener at dette bare er begynnelsen. "Nettsamfunnene er datasikkerhetens nye akilleshæl", hevder han og peker på at denne type virusspredning er effektiv fordi den kommer fra folk du i utgangspunktet stoler på. "Den letteste måten å knocke ut en bokser på, er når han har guarden nede", hevder Møllerhaug. Watchcom har analysert dette fenomenet den siste uka og har blant annet funnet ut at det allerede er oversatt til seks språk. Når det kommer norske versjoner vil det være enda verre å avsløre dette for oss nordmenn.

Han mener også at den eneste måten å sikre seg er å la være å klikke på slike lenker, men at maskinen du bruker allerede kan være infisert av et virus av denne typen.

Uansett - har du opplevd disse problemene med din Facebook-konto, er et godt råd å kjøre en full sjekk av PCen og se om du finner noen programmer som spionerer på tastetrykkene dine. En artikkel om dette finner du her: Blir du spionert på?

Når du har fjernet uhumskhetene, bør du også bytte Facebook-passordet ditt. I debatten nevnes det også at det kan skyldes et MSN-virus, så sørg for at Facebook-passordet er et annet enn det du har på MSN.

Sørg også for at du ikke klikker på lenker av denne typen, og dobbeltsjekk gjerne ved å sende en melding til folk som poster lenker på wallen din. Hvis du har en mistanke om at noe er muffens, oppfordres du herved til å fjerne innslaget på din wall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer