Norske nettsider gir deg virus

Sider du stoler på kan være farlige, og gi deg skadevare som tømmer nettbanken.

FØLGER MED: NorCERT sitter i splitter nye lokaler i Oslo og følger med på hva som rører seg på den norske kroken av internett. Og i det siste har de sett langt flere farlige norske nettsteder. All tekst på skjermene er her gjort uleselig, fordi pressen var på besøk.  Foto: PER ERVLAND / DIGI.NO
FØLGER MED: NorCERT sitter i splitter nye lokaler i Oslo og følger med på hva som rører seg på den norske kroken av internett. Og i det siste har de sett langt flere farlige norske nettsteder. All tekst på skjermene er her gjort uleselig, fordi pressen var på besøk. Foto: PER ERVLAND / DIGI.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Det er i øyeblikket en økende risiko knyttet til det å ferdes på norske websider" slår NorCERT fast i sin siste kvartalsrapport.

NorCERT er en del av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), og håndterer alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur. En del av denne jobben er å overvåke noe av internett-trafikken i Norge, fra sitt operasjonssenter i Oslo.

Og fra dette senteret observerer de nå hvordan stadig flere norske nettsteder angripes av hackere, og infiseres med ondsinnet kode. Kode som sørger for at du får virus og trojanere på PC-en din om du besøker nettstedet.

Noe som igjen kan føre til at kriminelle stikker av med pengene dine.

Har du fått Twitter-virus? Slik fjerner du det!

Slik får du skadevaren

Alle slags nettsteder rammes. NorCERT går ikke ut med navn, men store, nasjonale nettaviser skal ha vært blant ofrene. Nylig var Teknisk Ukeblad en av de uheldige, ifølge Telenors sikkerhetssenter, og mange lesere kan ha fått virus.

Det skumle er dette: Infiserte nettsider trenger ikke å endre utseende og oppførsel. Dermed kan ikke vanlige brukere se at faren er på ferde. Man trenger heller ikke gjøre noe spesielt på nettsiden for å motta skadevaren som spres; det holder at man bare har besøkt nettsiden. Og for å gjøre det hele enda verre: Selv ikke etter å ha mottatt skadevaren trenger brukeren å merke noe. PC-en oppfører seg tilsynelatende som normalt, og antivirus klarer ikke alltid å fange opp trusselen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer