Norske Tidal erobrer hifi-verdenen

Nå lanseres de endelig i hjemlandet.

HIFI-APP:Tidal satser på et kresent publikum som ikke synes standard streaming er bra nok. Foto: TORE NESET
HIFI-APP:Tidal satser på et kresent publikum som ikke synes standard streaming er bra nok. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag får nordmenn tilgang til en helt ny musikkstreamer kalt Tidal.

Eller vent litt: Vi snakker egentlig om en gammel norsk kjenning i ny drakt her. WiMP Hifi har jo siden høsten 2013 levert musikk i CD-kvalitet (16 bit 44.1kHz) via nettet både til nordmenn, tyskere, svensker, dansker og polakker.

- Internasjonal versjon av WiMP HiFi

- Det stemmer. TIDAL er den internasjonale versjonen av WiMP HiFi, i ny drakt med nytt design, sier Tidals PR og kommunikasjonssjef Kristin Eldnes til Dinside.

LES OGSÅ: WiMP i nettleseren

Prisen er i likhet med WiMP HiFi om lag det doble av standardversjonen av WiMP og Spotify Premium (begge 99 kroner i måneden).

LES OGSÅ: Slik er den nye WiMP-appen for iOS

FOR LYDFRELSTE: Tidal har norske aner, og er et strømmealternativ for musikkinteresserte som er opptatt av lydkvalitet. Foto: TIDAL
FOR LYDFRELSTE: Tidal har norske aner, og er et strømmealternativ for musikkinteresserte som er opptatt av lydkvalitet. Foto: TIDAL Vis mer

Tidal har så langt etablert seg i USA, Storbritannia, Canada, Nederland, Belgia, Luxembourg, Finland og Irland, og både Østerrike, Tsjekkia, Kypros, Danmark, Estland, Frankrike, Hellas, Ungarn, Italia, Latvia, Litauen, Malta, Norge, Portugal, Romania, Sveits, Singapore, Slovakia, Slovenia, Sverige, Sør-Afrika og Tyrkia står for tur.

LES OGSÅ: TEST: Simple Audio Roomplayer 1

I Tyskland finnes det allerede et lydrelatert selskap med samme navn, så der vil det etter alt å dømme fortsatt hete Wimp HiFi.

LES OGSÅ: Slutt på gratis Wimp fra Canal Digital Parabol

Eier: Jay Z

I slutten av januar bød den velstående eksrapperen Jay Z 464 millioner kroner for WiMP og Tidals eierselskap Aspiro.

Noen mener kjøpet (som i skrivende stund ikke er formelt i orden) er et svar på rap-kollegaen Dr. Dre sin Beats-streametjeneste, som han solgte til Apple for rundt 19 milliarder norske kroner i fjor.

Musikkbransjebladet Billboard kaller Tidal/WiMP-kjøpet for et et klokt trekk, men lurer på hva Jay Z har tenkt å gjøre med den norske streameren som hittil har markert seg sterkest i en knøttlite segment av markedet.

- Er Jay Z interessert i Tidal på grunn av vekten de legger på høyoppløst lyd, eller vil han rett og slett ha en streametjeneste med fotfeste på to kontinenter? spør de.

Logo i hifi-butikkene

ALLIERT: Amerikanske McIntosh er en av Tidals mange samarbeidspartnere på hifi-fronten. Foto: MCINTOSH
ALLIERT: Amerikanske McIntosh er en av Tidals mange samarbeidspartnere på hifi-fronten. Foto: MCINTOSH Vis mer

Uansett finnes Tidal-logoen allerede på en imponerende liste over prestisjetunge produkter i hifi-verdenen.


Blant de som har meldt seg på er Electrocompaniet, Linn, Mirage, Denon HEOS, Harman Omni, Bluesound, NAD, Meridian, Amarra, Squeezebox, Dynaudio, Audiovector, Pro-ject, McIntosh, Wadia, Auralic og Sonos.

LES OGSÅ: Slik er HD-lyden i hifi-tempelet

Vurderer HD-lyd

Pål Bråtelund er tidligere kjent fra WiMP Hifi, men jobber nå som Strategic Partnership Manager for HiFi hos Tidal.

SAMARBEID: Britiske Meridian har tatt Tidal med i sitt Sooloos-system. Tidal planlegger i tillegg å bruke Meridians MQA streamingteknologi. Foto: MERIDIAN
SAMARBEID: Britiske Meridian har tatt Tidal med i sitt Sooloos-system. Tidal planlegger i tillegg å bruke Meridians MQA streamingteknologi. Foto: MERIDIAN Vis mer

Han kan fortelle at selskapet også snuser på såkalt HD-lyd. Dette vil i så fall skje gjennom britiske Meridian (som er med på listen over samarbeidspartnere) sitt nye streaming/nedlastingssystem MQA.


- Vi har kommunisert at vi titter på MQA som format. 96 kHz / 24 bit er kun sampling rate og bit depth og ikke et format. Det kan være ulike settings avhengig av hvordan musikken er tatt opp. Det vi er interessert i er «Original master quality». Ofte er det 96/24, men aller oftest er det jo 44.1/16, skriver Bråtelund i en e-post til Dinside.

LES OGSÅ: Betaler du for lyd du ikke kan høre?

Allerede nå finnes det apper både for iOS og Android for de som vil nyte musikken på farten eller streame via Bluetooth og Airplay til høyttalere hjemme. Men de virkelige lydentusiastene vil nok helst spille av Tidal-musikk via PC/Mac og USB.

Må gjennom lydkortet

LIKT WIMP: Windows-appen er på engelsk (minus instillingene, som kan settes til norsk), men ellers ligner den mye på WiMP. Foto: TIDAL
LIKT WIMP: Windows-appen er på engelsk (minus instillingene, som kan settes til norsk), men ellers ligner den mye på WiMP. Foto: TIDAL Vis mer

I så fall kan du velge om du vil spille av rett fra nettleseren eller via Tidals egen programvare. Begge disse løsningene har imidlertid den svakheten at de sluser lyden gjennom lydkortet. Du får med andre ord ikke «bit perfect»-musikk der det er DAC-en og ikke datamaskinen som styrer signalet, slik som med Foobar2000 for Windows og Audirvana for Mac.

Dette vil det bli endring på etterhvert, forteller Bråtelund.

- Det finnes mange måter å bridge lyden utenom lydkortet i OSet, for både Windows og OSX. Og det kommer også masse andre løsninger som forbedrer både grensesnitt og lydgjengivelse, skriver han.

Sonos-brukere må også smøre seg med litt tålmodighet.

- WiMP og WiMP HiFi har vært tilgjengelig på Sonos i årevis. Vi kommer nok til å friske opp løsningen med samme kode som vi nå har laget ferskt for TIDAL når den er lansert. Det er allerede i Sonos Labs, så det er ikke langt unna, forklarer Bråtelund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer