NTLDR is missing

Publisert
Sist oppdatert

Skulle ta i bruk min gamle Acer laptop.
(Ville ikkje ta den nye med på ferie i bobilen)

Men da jeg skulle slå den på kom mld:

NTLDR is missing
Press any key to restart


Hva gjør jeg nå? Har ikke gjenopprettings-cd eller noe.

Søppeldynga neste eller?

mvh
Ole

Datadoktoren svarer

Hei Ole,

NTLDR er en forkortelse av NT Loader, et lite program som ligger i harddiskens boot-sektor (området på harddisken som leses under oppstart). NT Loader viser eventuelle oppstartsmenyer og setter i gang innlastingen av Windows.

Grunnen til at datamaskinen ikke finner NT Loader kan være flere. Det kan være en feil i maskinvaren, for eksempel at harddisken har tatt kvelden, eller noe så enkelt som at datakabelen til disken har løsnet.

Problemet kan også ligge i BIOS, hvis harddisken ikke er riktig satt opp her, eller at maskinen prøver å boote (starte opp) fra feil enhet, for eksempel en minnepinne.

Eller det kan være et problem med boot.ini-fila, feil på bootsektoren på harddisken eller et problem med selve Windows. Kort sagt er det ikke lett å si hvor akkurat ditt problem ligger, men moden for søppeldynga er ikke nødvendigvis PC-en for det.

Sjekk først at harddisken dukker opp i BIOS. Hvis ikke kan det være selve disken eller kabelen som er problemet. Om mulig, sett i en annen harddisk for å kontrollere. Dersom BIOS finner harddisken, pass på at den er satt til å boote fra den.

Hvis alt ser bra ut med disk og BIOS kan det altså være problemer med bootsektoren eller noen av oppstartsfilene. Den ultimate kuren (og som regel det som gir deg minst knoting) er å ganske enkelt reinstallere operativsystemet, men noen vil kanskje først prøve modifisering av den nevnte boot.ini-fila eller forsøke å reparere Windows via CD-en.

Men det blir jo et problem dersom du ikke har noen slags CD tilgjengelig. Men da vil jeg også si at det er en glimrende anledning til å sjekke ut Linux.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer