Nvidia og ATI med supergrafikk for bærbare PCer

ATI sin Mobility Radeon 9000 er for øyeblikket den desidert raskeste grafikkbrikken for bærbare PCer. Nå slår derimot Nvidia tilbake.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke veldig lenge siden det nærmest var utenkelig å kjøre avanserte 3D-applikasjoner og spill på bærbare PCer. LCD-skjermene var for trege, og grafikkbrikkeprodusentene prioriterte stort sett bare stasjonær teknologi. Først da Nvidia kom på banen med Geforce2 Go-brikkene for et par år siden, ble det virkelig sving på sakene.

Kampen mot ATI

Nvidia dominerte lenge på grafikkmarkedet, både for stasjonære og bærbare PCer. Dette endret seg derimot raskt da ATI lanserte sine raskeste Radeon-brikker i fjor. Siden den gang har mange ventet på at Nvidia skulle slå hardt tilbake på den gryende ATI-dominansen.

I fjor høst ble nyheten om Geforce FX-brikken fra Nvidia kjent, og i disse dager ruller de første kortene med brikken ut av fabrikkene. De foreløpige testene viser at ytelsen er på høyde med Radeon-brikkene, men noen utkonkurrering er det ikke snakk om, og i mellomtiden har også ATI rukket å lansere nye brikker basert på R350-kjernen.

Geforce FX Go

Nå er det også klart for FX-teknologi på bærbare PCer, og prøveeksemplarer av de to første brikkene, GeForce FX Go5600 og Go5200, har vært testet av enkelte PC-produsenter den siste måneden. De første bærbare PCene som bruker brikkene ventes på markedet allerede i april, i følge Reuters.

Begge brikkene er ment å konkurrere direkte med de raskeste ATI-brikkene, og skal i følge Nvidia være langt kraftigere enn forgjengerne i GeForce4 Go-serien. Nytt er blant annet full støtte for DirectX 9 og støtte for HD-TV. Nvidia har også gjort avtaler med en av de største spillprodusentene, Electronic Arts, om å optimalisere fremtidige spillutivelser for brikkene.

Her kan du lese mer om Geforce FX

Men så kom ATI...

Ikke før nyheten om Gforce FX Go hadde tikket inn, så kom en ny pressemelding, denne gangen fra konkurrenten ATI. I løpet av våren kommer Mobility Radeon 9600-brikken på markedet, i fire varianter. Den rimeligste vil dele minne med internminnet i PCen, mens de tre andre vil ha innebygd minne på opptil 128 MB.

Både Nvidia og ATI hevder å være "best" og "raskest" i sine pressemeldinger, noe som tyder på at kampen demimellom fortsetter som før.

Kilde:
Reuters
The Inquirer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer