Ny 3D-teknologi fra Fujifilm

Dette var faktisk ganske "wow".

Fujifilms nye prototype tar bilder i 3D. Foto: Pål Joakim Olsen
Fujifilms nye prototype tar bilder i 3D. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Køln/DinSide) Fujifilm demonstrerte i dag sin nye 3D-teknologi, og vi ble nesten litt snurrige av å se på.

3D har lenge vært en drøm, både for kamera- og TV-produsenter. Det er nok av utfordringer knyttet til å lage et tredimensjonalt bilde, for for å få til det, trenger man to bilder; ett for hvert øye.

På Photokina viste Fujifilm frem et nytt konsept, døpt Real 3D. Dette består av et spesielt kamera, samt spesielle skjermer og papir for fremvisning.

Kameraet er utstyrt med to objektiver, som er plassert relativt langt fra hverandre. Dermed fanges to bilder på likt; ett til hvert øye. Når du så ser på bildet på den spesielle LCD-skjermen og holder kameraet på akkurat passe avstand, blir bildet tredimensjonalt - som om du har på 3D-briller. Det fungerer også like bra på stillbilder som på filmopptak.

Fujifilms nye prototype tar bilder i 3D. Foto: Pål Joakim Olsen
Fujifilms nye prototype tar bilder i 3D. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Imidlertid blir det ikke slik om du viser det på en vanlig TV-skjerm, og Fujifilm har derfor utviklet spesielle skjermer for å vise bildene, og effekten var slående. Vi fikk også se noen testbilder skrevet ut på et spesielt 3D-ark (ikke noe du kan dytte inn i skriveren hjemme, dessverre).

Kameraet som utvikles vil også kunne brukes til andre ting - for eksempel kan du ta et vidvinkel- og tele-bilde på likt, slå sammen to bilder til et panoramabilde, eller ta dem med forskjellig eksponering for deretter å sette dem sammen til et HDR-bilde.

Slik ser kameraet ut bak. Det er selvsagt umulig å vise at bildet er tredimensjonalt. Foto: Pål Joakim Olsen
Slik ser kameraet ut bak. Det er selvsagt umulig å vise at bildet er tredimensjonalt. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Ny CCD-brikke

I tillegg ble deres nye CCD-brikke annonsert - en 12 megapiksler 1/1,6"-brikke som har fått navnet Super CCD EXR, og den er vi svært spente på. Fujifilm lover nemlig at bildekvaliteten på deres kommende kameraer (1. kvartal 2009) vil overgå kvaliteten på F30/F31fd, både med tanke på støynivået, men også i forhold til dynamikk.

Disse kameraene er fortsatt de beste på høy-iso-lav-støy av de vi har testet, men er dessverre ikke i handelen lenger. Derfor selges de faktisk til overpris (i forhold til opprinnelig utsalgspris) på eBay:

Gamle kameraer selges dyrt på eBay.
Gamle kameraer selges dyrt på eBay. Vis mer


Slik handler du på eBay

Det første kameraet som kommer vil gi brukeren valg mellom å fange i full oppløsning, med høyere dynamisk omfang eller med lavere støynivå, og man kan også bruke automatikk som avgjør hva som passer best i det man trykker utløseren halvveis ned.

Den forbedrede bildekvaliteten oppnås ved at to og to nabopiksler fanger den samme fargen. Dermed blir den såkalte "pixel binningen" forbedret; prosessen der informasjon fra flere dioder kombineres fo å lage større individuelle piksler og redusere støy.

Hvis dette fungerer så godt som Fujifilm hevder, ser vi veldig frem til å se det første produktet på vårparten. Til nettstedet dpreview.com sier Fujifilms Toru Nishimura: "We think the signal-to-noise ratio of the sensor means pixel quality in dark regions is superior to the F31fd."

Kilde: dpreview.com

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer