Ny generasjon APU fra AMD - "Trinity"

Bedre grafikkytelse enn siste generasjon Intel, viser våre tester.

Bedre spillytelse og mindre strømbruk er to hovedstikkord for den nye generasjonen APU-er fra AMD. Våre tester viser at AMD virkelig har noe bra på gang.
Bedre spillytelse og mindre strømbruk er to hovedstikkord for den nye generasjonen APU-er fra AMD. Våre tester viser at AMD virkelig har noe bra på gang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

APU er et navn AMD bruker på sine kombinerte prosessor- og grafikkbrikker. Også Intel har tilsvarende løsning i de fleste av sine Core i3/i5/i7-prosessorer.

Ved å kombinere prosessor og grafikk på en brikke oppnås flere fordeler, som bedre hastighet, mindre plass- og kjølebehov, mindre strømbruk, men også vesentlige kostnadsmessige fordeler i forhold til å produsere to separate brikker.

Så langt har det stort sett kun vært PC-er i lavpris- og økonomisegmentet som ikke har hatt dedikert grafikkort, eller PC-er der miniatyrisering er viktig - for eksempel på Ultrabooks.

De gode nyhetene er imidlertid at både AMD og Intel bruker store ressurser på å øke ytelsen i disse kombinerte brikkene - og hvis du ikke har vært opptatt av å spille avanserte 3D-spill, er sjansen stor for at du aldri vil savne høyere grafikkytelse. Selv de rimeligste løsningene er som regel i stand til å spille av høyoppløst video og håndtere bilder og grafikk i Windows-miljøet uten problemer.

Mindre strøm, bedre ytelse

Men nå er AMD på banen med annengenerasjon APU-er, kalt "Trinity", og har gjort vesentlige forbedringer siden forrige generasjon på alle de viktigste områdene:

Strømbruk, prosessorytelse og grafikkytelse.

Når det gjelder førstnevnte, lanserer de blant annet dobbelkjerneprosessoren A6-4455M som har et strømbruk på 17W, men som ifølge AMD yter like bra som førstegenerasjon APU med dobbel strømbruk. Denne prosessoren er myntet på Ultrathins - syltynne alternativer til Intel-baserte Ultrabooks som vi har testet mange av det siste halvåret.

Les også: AMD flerdobler ytelsen med Trinity

Vi har for tiden to Trinity-baserte bærbare PC-er på testbenken, og har kjørt diverse ytelsestester de siste dagene. Og dette er spennende, for de foreløpige resultatene kan tyde på at AMD for første gang har et fullgodt alternativ til Intel, også på bærbar-fronten, både når det gjelder strømbruk og ytelse.

De to PC-ene er utstyrt med toppmodellene A10-4600M med integrert AMD Radeon HD 7660G-grafikk, og A8-4500M med AMD Radeon HD 7640G.

Maskinene ligger i prisklasse 5-6000 kroner.

Den nye APU-en med integrert CPU/GPU.
Den nye APU-en med integrert CPU/GPU. Vis mer

(Fortsetter etter bildet)

Konkurransedyktige

Diagrammet under viser prosessor-ytelsen fra disse to maskinene, og hvordan den er sammenlignet mot noen aktuelle Intel-baserte konkurrenter i samme prisklasse:

Målinger fra Passmark PerformanceTest 7.0
Målinger fra Passmark PerformanceTest 7.0 Vis mer


Som vi ser er totalytelsen bedre enn på 2-kjernede alternativer fra Intel, mens den firekjernede i7-prosessoren fortsatt ligger godt foran. Merk også at alle disse tallene fra Intel er hentet fra Sandy Bridge-generasjonen, som i disse dager avløses av en ny generasjon, Ivy Bridge. Allerede i juni kan altså bildet se annerledes ut, når Core i5-prosessorer fra Ivy Bridge-generasjonen dukker opp.

Diagrammet under viser at grafikkytelsen er meget høy sammenlignet med Intel HD 3000, som finnes i dagens Core i3/i5/i7-prosessorer (Sandy Bridge) fra Intel, og ligger også foran Intel HD 4000 i helt ferske Core i7-prosessorer (Ivy Bridge):

Målinger fra Passmark PerformanceTest 7.0
Målinger fra Passmark PerformanceTest 7.0 Vis mer


En ytelse som ligger omtrent som det dedikerte grafikkortet Nvidia GT540M er oppsiktsvekkende, og betyr at både A8- og A10-baserte Trinity-PC-er vil kunne brukes til temmelig avanserte 3D-spill med moderate innstillinger, noe også denne videoen bekrefter.

Foreløpig konklusjon

Det er ingen tvil om at AMD har gjort svært store forbedringer det siste året, og at Trinity-baserte maskiner ikke behøver å være noe dårlig alternativ til Intel i 5-6000-kroners klassen, i hvert fall når det gjelder ytelse. Spesielt grafikkytelsen i de nye APU-en imponerer oss, og her er faktisk AMD bedre enn Intel på nåværende tidspunkt.

Hva angår strømbruk, støy og batteritid, kommer vi tilbake til allerede neste uke, med den første testen av en Trinity-basert bærbar PC. Følg med!

Les også: AMD utfordrer Ultrabooken

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer