Ny Google-tjeneste gjør nettet raskere

Søkegiganten mener tydeligvis at nettet ditt ikke er raskt og presist nok. Her er Googles løsning.

VRI-ÅTTER: Googles offentlige DNS-tjeneste skal gjøre nettforbindelsen din raskere.
VRI-ÅTTER: Googles offentlige DNS-tjeneste skal gjøre nettforbindelsen din raskere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor er Google-makaronien? Eller Google-pizzaen? Og hvorfor i all verden finnes det ikke Google-kaffe?

Disse spørsmålene er kanskje ikke relevante i dag, men etter hvert som den amerikanske søkekjempen har utvidet repertoiret sitt med alt fra nettleser og operativsystem til epost, kalendere og tekstbehandling, er det vel et tidsspørsmål før Google også blir å finne i dagligvarehandelen - eller på polet.

I går lanserte nemlig Google sitt eget såkalte DNS-system, noe som faktisk kan bidre til å gjøre nettet ditt raskere.

For de som ikke vet hva de tre bokstavene DNS står for, er det rett og slett et slags adressesystem for Internett. Kort og veldig enkelt fortalt gjør dette systemet at vi kan forholde oss til enkle nettadresser som www.dinside.no og www.google.com, og ikke det som er den faktiske Internett-adressen - som for eksempel 82.150.34.50 eller 138.39.49.33.

Du ser raskt hva som er enklest å huske.

Alle leverandører av nettforbindelse i Norge og resten av verden har sine egne DNS-servere, som stort sett registreres automatisk av både PC-en og ruteren din.

Noen ganger kan imidlertid slike navneoppslag ta lang tid, spesielt hvis DNS-serveren ikke finner adressen i sitt hurtigminne. Da må den spørre en annen DNS-server, som kanskje må spørre en tredje, og så videre. Og slikt kan fort ta mange dyrebare sekunder, og noen ganger vil du måtte se teksten kobler til www.nettsted.no... i statusfeltet så lenge at du gir opp og besøker en annen side i stedet.

Det er her Google Public DNS kommer inn i bildet. Den kan nemlig ta over jobben fra DNS-serveren til internettleverandøren din. Og slikt kan gi økt hastighet, i følge Google, som fastslår at "på bakgrunn av egen forskning, betyr hastigheten noe for internettopplevelsen".

Sannelig...

Raskere og tryggere

Men det stopper ikke der, i følge Google selv sørger Google Public DNS også for at surfeopplevelsen blir tryggere. Det er nemlig et problem, sier de, at mange DNS-servere blir "forgiftet" av ondsinnet kode, fra lurendreiere som kun har til formål å sende oss til andre sider enn dem vi taster inn i adressefeltet.

Og da snakker vi om sider man slett ikke bør besøke.

Google poengterer likevel at ingen sider blir blokkert eller innhold filtrert bort fra DNS-registeret i deres tjeneste.

Slik gjør du

Framgangsmåten for å konfigurere maskinen din og eventuelt også ruteren varierer alt etter hvilket OS du kjører, men Google har laget en lettforståelig oppskrift som bør være enkel å følge for de fleste.

Den finner du her.

Alt du behøver gjøre er å legge inn de to tallrekkene "8.8.8.8" og "8.8.4.4" under punktet kalt "DNS" på nettverksoppsettet og i ruteren din, og deretter vil alle adresseoppslag nettleseren din foretar mens du surfer gå via Google.

Hvis du er bekymret for hvordan det står til med personvernet oppi det hele, finner du en inngående forklaring på hva som lagres og ikke lagres av Google her.

Og resultatet?

Vi lekte oss litt med Googles nye tallrekke på hjemmenettet i går, og merket ikke umiddelbar forskjell.

Her finnes det derimot en kar som har gjort en rekke såkalte DNS-oppslag i flere land, og der kan det se ut som mange vil tjene på å legge inn Googles DNS-tall i sitt oppsett, ikke minst hvis en allerede bruker en annen, åpen DNS-tjeneste.

Google understreker imidlertid at tjenesten er under utvikling, og at den fortsatt må betegnes som eksperimentell.

Det finnes imidlertid en annen åpen DNS-tjeneste som har eksistert lenge og som har et godt rykte, OpenDNS. Vi har omtalt denne tjenesten i en tidligere artikkel, og der finner du også mer informasjon om DNS generelt. Artikkelen finner du her.

Hvor vidt det vil gå raskere sammenliknet med DNS-tjenesten du allerede får fra din nettleverandør er et åpent spørsmål. Har du allerede forsøkt Google DNS? Del din erfaring i forumet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer