Ny harddisk i bærbar - bedre ytelse?

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Eg vurderer å skifte harddisk på ein bærbar Acer Aspire (to år gamal). Grunnen er delvis plass, men og yting. Valet står mellom 80 Gb 7200 rpm eller 100 Gb 5400 rpm, begge frå Hitachi. Vil det være stor forskjell i yting(oppstart, programstart) med desse alternativa, eller begrensar maskin og prosessor ytinga (AMD Athlon XP-M 2400+)?

Helsing

Per Johan

Datadoktoren svarer

Hei Per Johan,

Harddisker blir stadig raskere, men det er også avhengig av hva du har i dag om du vil merke noen stor forskjell i ytelsen. Har du en 2 år gammel harddisk på 7200 rpm og bytter til en ny på 5400 rpm, er det ikke sikkert du vil merke noe som helst. Bytter du til en ny på 7200 rpm derimot, vil du nok få en økning i ytelsen, for du har en såpass rask prosessor at det ved innlasting er harddisken som blir flaskehalsen. Hvis din gamle disk i stedet bare er på 5400 rpm så vil du selvfølgelig merke enda mer forskjell.

Men bortsett fra ytelse og størrelse er det et par andre faktorer som du kanskje bør ta med i betraktningen, nemlig støy og varme. Mange brukere av bærbare maskiner foretrekker 5400 rpm harddisker (eller om mulig lavere) ettersom de går litt stillere og er kjøligere enn mange av de raskeste diskene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer