TEST: Huawei MateBook X

Ny innertier

Kanskje årets beste PC i sin klasse.

TEST: Huaweis Matebook X gjør seg aller best til surfing, skriving og strømming. Video/Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Hele tre år er gått siden Huaweis Matebook X ble lansert og vi er nok ikke alene om å vente spent på en oppfølger.

Matebook X var på mange måter den maskinen som satte Huawei på kartet i PC-bransjen, tilsvarende P20 Pro som for alvor gjorde selskapet en viktig spiller i mobilmarkedet.

Vi var såpass fornøyde med PC-en, med sin tynne og lette, men samtidig velbygde design, solid batteritid og og en særdeles imponerende skjerm, at vi trillet terningkast seks.

Leverer oppfølgeren opp til forventingene? Det korte svaret er JA.

MATEBOOK X: Huawei imponerer oss stadig med sine Matebooker. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MATEBOOK X: Huawei imponerer oss stadig med sine Matebooker. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Huawei og USA-trøbbel

Mens Huawei ikke lenger får lansere nye smarttelefoner med essensielle Google-tjenester, kan de bygge PC-er med Windows 10 om bord.

Det at Huawei kan lansere PC-er med Windows 10 fra amerikanske Microsoft, men ikke kan bruke tjenester fra amerikanske Google på sine smarttelefoner, gjør at vi klør oss litt i hodet.

Men det er altså ståa i oktober 2020.

Heldigvis får Huawei fortsatt «lov» til å lage PC-er med Windows, for til sitt bruk er Matebook X en fryd. Men mer om det under, for vi starter som vanlig med design og utforming.

Som du ser av bildene, har vi fått inn den sjøgrønne modellen til test, som Huawei kaller «Forest Green» og som rett og slett er rålekker. Matebooken kommer også i en sølvgrå variant.

Vi sier ja takk til flere fargeglade PC-er i et ellers sølvgrått og litt kjedelig laptop-marked.

Matebook X er både slank, 13,4 millimeter på det tykkeste, og lett - kun 1 kilo, men oppleves samtidig svært velbygd, noe som er en gjenganger blant Huaweis produkter.

PC-en er utformet i magnesium, som gjør at vekten holdes nede, samtidig som at byggekvaliteten er solid. Her oser det rett og slett kvalitet.

Det gjenspeiles også i prisen. 16 999 kroner er veiledende pris på Matebook X 2020 – forrige modell kostet 12 990 kroner da den ble lansert i 2017.

Tatt i betraktning at nykommeren har dobling både i arbeidsminne og lagringsplass, som faktisk er 5–6 ganger raskere, er det enklere for Huawei å forsvare prisøkningen.

Av tilkoblingsmuligheter finner du to USB-C-porter, begge med dataoverføring og lading, samt en lydkontakt. Savner du HDMI eller USB-A, altså det som ofte omtales som «standard USB», er det greit å vite at Huawei har lagt ved en portreplikator – eller adapter – i esken, med USB-A, HDMI og VGA.

Knallskjerm

3:2-format, høy oppløsning og tynn ramme er noen stikkordene for Matebook X-skjermen, som vi kan oppsummere som strålende.

Ramma rundt skjermen er ikke mer enn noen få millimeter tykk og er med på å gi PC-en et stilrent design. Ulempen med denne løsningen er at Huawei ikke har funnet plass til kameraet over skjermen, som er vanlige på bærbare PC-er, men i stedet er det plassert under en tast på F-raden på tastaturet.

Som vi har nevnt i foregående Matebook-tester, er ikke dette den beste plasseringen og spesielt i disse tider, da mange møter avholdes på Teams og liknende tjenester, merker man det godt. Vinkelen er rett og slett lite flatterende.

TYNN RAMME: Berøringsskjermen er høyoppløst og har forholdsvis slank ramme. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TYNN RAMME: Berøringsskjermen er høyoppløst og har forholdsvis slank ramme. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette er altså et kompromiss Huawei har inngått for å holde skjermramma så tynn som mulig.

Ellers er det lite å utsette på selve skjermen, som har en oppløsning på 3000 x 2000 piksler. Vi er nok ikke de eneste som har lagt vår elsk på skjermformatet 3:2, som gir mer arbeidsplass enn en 16:9- eller 16:10-skjerm på 13 tommer, og ekstra god plass i høyden.

Forhåpentligvis vil flere PC-produsenter kaste seg på bølgen.

Hvis vi skal trekke frem noe negativt med skjermen, blir det fort gjenskinn på den blanke overflaten, noe som er en gjenganger på denne typen skjermer.

Huawei Share

Matebook X leveres med «ren» Windows 10. Vi skriver ren i anførselstegn fordi den er ikke helt uten tredjepartsvare. Huawei har to egne apper, PC Manager og Free Touch, og i tillegg ligger det et par strømmetjenester og spill forhåndsinstallert.

Huawei er dog ikke verst i klassen og brukerne slipper unna påtrengende antivirus med bannervarsler som maser om at du må oppgradere for å holde PC-en trygg.

Den beste appen kommer fra Huawei selv. Den heter Multi screen collaboration og gjør det såre enkelt å dele filer, bilder og video mellom PC og en Huawei-mobil.

Du kobler enhetene sammen ved å tæppe mobilen på styreflaten på PC-en – ja, nå sitter NFC-brikka integrert i styreflaten – og deretter kan du styre mobilen fra PC-en og også enkelt flytte over filer og kopiere og lime inn tekst.

MULTI-SCREEN COLLABORATION: Du kan styre og flytte filer mellom mobilen din fra PC-en. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MULTI-SCREEN COLLABORATION: Du kan styre og flytte filer mellom mobilen din fra PC-en. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I bruk

Matebook X er først og fremst for personer som ønsker en liten, nett og portabel PC med god batteritid – rundt ni timer videostrømming – og god nok ytelse til skolearbeid og jobb.

i5-prosessoren er paret sammen med 16 GB minne og 512 GB SSD-lagring og til dagligdagse ting som surfing, skriving og strømming av både video og musikk, er PC-en i sitt ess.

Her går det meste svært smidig og du skal ha mange apper og nettleserfaner åpne for det begynner å gå tregt.

Men det er naturligvis ikke snakk om en arbeidshest, så du får ikke noe mer enn en helt OK opplevelse i Photoshop og andre krevende programvare.

Du kan heller ikke forvente all verden med spilling ettersom PC-en ikke har et dedikert grafikkort, men vi hadde faktisk en helt OK opplevelse med blant annet «Minecraft Dungeons» uten de store problemene. Det var litt rivning i skjermbildet, bildefrekvensen gikk litt ned da det stod på som verst og PC-en ble varmere enn vanlig, men et stykke unna ubehagelig varm.

NEI: Kameravinkelen er en av de få tingene vi ikke liker med Matebook X. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
NEI: Kameravinkelen er en av de få tingene vi ikke liker med Matebook X. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Helt uten vifte

Og apropos varmeutvikling.

Huawei Matebook X er utstyrt med en firekjerners i5-10210U-prosessor fra Intel med en klokkefrekvens på 1,6 GHz og boost på 2,11 GHz, som for øvrig er den eneste konfigurasjonen PC-en kommer i.

Her er det fortsatt snakk om tiende generasjon Intel Core-prosessor og fokuset ligger mer på batteri enn rå ytelse, dermed er den også vifteløs.

Det betyr selvsagt at PC-en er helt stillegående, men mangel på vifte fører naturlig til at det er større fare for høy varmeutvikling. Heldigvis har det ikke vært et problem i løpet av testperioden.

Huawei sier de har utviklet en ny kjøleløsning som flytter varmen mot baksiden og opp langs lokket på skjermen. Det er vanskelig å si hvor effektiv denne løsningen faktisk er sammenliknet med andre vifteløse PC-er, men vi har til gode å oppleve PC-en som plagsomt varm. Selv under høy last.

Wow-følelse

Huawei har beholdt samme tastatur som i Matebook X Pro, som vi liker svært godt. Det er i full størrelse og har forholdsvis lav vandring med taster som responderer raskt på hvert trykk. I tillegg er det også stillegående, og totalt sett er det et strålende PC-tastatur vi sitter med foran oss i skrivende stund.

En annen ting de to nevnte maskinene har til felles, er strømknappen med integrert fingersensor med Windows Hello som gjør at du med ett trykk kan skru på PC-en og logge inn i Windows uten å skanne fingeren på nytt.

Du kan også bruke fingeren til å verifisere deg i nettleseren, når du for eksempel logger inn på Outlook-kontoen din eller handler på nett.

FREE TOUCH: Styreflaten er kanskje den beste i Windows-verden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FREE TOUCH: Styreflaten er kanskje den beste i Windows-verden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Styreflaten, som Huawei kaller Free Touch, er derimot blitt helt ny, og her leverer Huawei en av de beste vi noen gang har testet.

For det første er den blitt større og strekker seg nå helt ned til kanten med plassutnyttelse på sitt ytterste, men det vi liker aller best er den haptiske tilbakemeldingen.

I styreflaten sitter det en liten «motor» som vibrer når du trykker på den og gir følelsen av at du faktisk trykker ned på platen.

En enkel tæpp hvor som helst med én finger er tilsvarende å trykke ned venstre finger, og så kan du berøre med to fingre, eller trykke med én nede i venstre hjørne, for å høyreklikke.

Videre har styreflaten selvsagt støtte for flerfingergestene i Windows 10, som sveipe med fire fingre til høyre/venstre for å veksle mellom virtuelle skrivebord, med tre fingre for å veksle mellom åpne apper og to fingre for å gå frem/tilbake i nettleseren, for å nevne noen.

Gestene kan du forresten konfigurere slik du vil under Innstillinger – Enheter – Styreplate.

Konklusjon

Det hender, men skjer ikke altfor ofte, at vi spøker med at «denne sender vi ikke tilbake» etter å ha testet en produkt vi liker ordentlig godt, men Matebook X faller innenfor den kategorien.

Huawei bygger videre på det som var bra med den første utgaven og har blant annet doblet minne og lagring og økt styreflaten betraktelig.

Vi må innrømme at vi sliter med å finne betydelige ting å trekke PC-en for og det eneste stikker seg ut er den omstridte kameraplasseringen som gir en noe uheldig kameravinkel.

Ønsker du en PC til skole eller jobb der det er viktigere med portabilitet og batteritid enn rå kraft, er Matebook X blant de beste kjøpene du kan gjøre.

Av alternativer er det kanskje Huawei Matebook X Pro og Microsoft Surface Laptop 3, av de PC-ene vi har testet i år, som er mest aktuelle.

Huawei Matebook X lanseres 19. oktober og har en veiledende pris på 16 999 kroner.

Testresultat

Huawei Matebook X 2020

Kanskje årets beste i sin klasse.

- Vekt, størrelse og byggekvalitet
- Flott skjerm
- Blant de beste styreflatene i Windows-sfæren. Tastaturet like så
- God batteritid
- Strømknappen med fingersensor med Windows Hello
- Adapter medfølger

- Kameraplassering
- Litt gjenskinn i skjermen
- Kun én konfigurasjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer