Ny kjølepasta på prosessoren?

Publisert
Sist oppdatert

Hei, datadoktor,

Jeg har nylig kjøpt meg en ny Pentium 4 2,8 GHz prosessor som ligger på 70 grader i cpu kernel når pc'en ikke er i bruk. I følge hardware monitoren min er dette alt for varmt. Systemtemperaturen overgår også 50 grader hvis jeg bruker pc'en til å spille med.
Jeg har kjøpt en kjølepasta i håp om at dette skal hjelpe, og lurer dermed på hvor stor effekt dette vil ha på temperaturen i prosessoren? Jeg lurer også på hvordan man påfører denne pastaen?

Og hvis du har noen råd om hvordan man kan få ned system temperaturen vil det mottas med takk. Jeg har også en kabinettvifte installert.

På forhånd takk!

Datadoktoren svarer

Hei,
Kjøling kan være vrient, det er mange parametre å ta hensyn til. Jeg regner med at prosessoren du kjøpte var Boxed, det vil si levert med Intels egen kjøler? Denne pleier å være tilstrekkelig uten andre inngrep enn korrekt montering. På kjøleren sitter det jo en liten pute med varmeledende materiale, som tilsvarer det mange kaller ”kjølepasta”. Det er jo misvisende, siden pastaen slett ikke kjøler ned noe som helst, men hjelper til med å transportere varmen fra en flate til en annen.

Dette foregår ved at den fyller igjen de ørsmå ujevnhetene i flatene på prosessorens varmespreder og kjøleribben som monteres oppå.

Hvis du skal ta på ny pasta, må du først fjerne den gamle! Bruk litt sprit på en fille og tørk det forsiktig av. Når det har dunstet vekk, legger du et par millimeter av den nye varmeledende pastaen midt på toppen av prosessoren, og fordeler det jevnt og tynt utover mot ett av hjørnenen med en plastbit eller annet som har en skarp og rett kant. Så drar du massen utover i den andre retningen fra hjørnet, og så frem og tilbake mellom de andre hjørnene et par ganger.

Det viktige er at det skal være tynt og jevnt! Det SKAL være kontakt mellom metallflatene, det er altså bare porene/ujevnhetene i disse som skal fylles av pastaen.

Forøvrig bør du sørge for at det er luftgjennomgang inn og ut av PCen, og at det ikke er for mye kabler inne i PCen som sperrer for luftstømmene. Omgivelsene PCen står i er også viktig, slik at det er tilgang på ”frisk luft” og det ikke bygger seg opp et varmt område rundt der PCen står.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer