Ny "kjølepasta" skaper revolusjon?

Kjøling av prosessor og andre komponenter blir stadig viktigere, når hastighetene økes. En ny kullbasert varmeledende pasta åpner for nye muligheter og design

Ny "kjølepasta" skaper revolusjon?
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har bygget PC eller oppgradert prosessoren har stiftet bekjentskap med varmeledende pasta, som ofte feilaktig kalles "kjølepasta". Den kjøler jo ikke, men skal sørge for at varmen fra prosessoren blir overført til kjøleren. Dette skjer ved at pastaen skal sørge for å fylle alle mikroskopiske luftlommer mellom metallflatene. Luft er nemlig en svært dårlig varmeleder, det er jo derfor vi isolerer med luftholdige materialer som mineralull osv. i husene våre, som holder på luften og hindrer bevegelse som transporterer varme og fuktighet.

Uten større og effektive kjølere i kombinasjon med termisk ledende pasta, hadde dagens prosessorhastigheter ikke vært mulig.

Små forskjeller

Det finnes en rekke forskjellige pastaer tilgjengelig, med mer eller mindre eksotiske navn. Likevel er forskjellen mellom dem minimal, resultatet i varmeledende egenskaper skiller med omtrent en grad eller to i tester.

Har da uviklingen kommet til veis ende? Eller er det andre materialer som har bedre egenskaper? Materialingeniøren Dr. Junis Chung har funnet opp en ny pasta, som setter alle nåværende løsninger i skammekroken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer