Ny kopibeskyttelse på CDer?

KOMMENTAR: Det evige kappløp mellom de som lager kopibeskyttelse og de som knekker dem ser ikke ut til å ta slutt - nye metoder er underveis.

Ny kopibeskyttelse på CDer?
Publisert
Sist oppdatert

De første metodene for kopibeskytting av CDer var enkle. Fabrikantene produserte CDer på 700 MB og ingen CD-R plater kunne lagre mer enn 650 MB. Men denne metoden tok jo slutt da 700 MB CD-R plater ble allment tilgjengelig.

En annen metode var å manipulere innholdsfortegnelsen (TOC), slik at PCen leste at CDen inneholdt flere Gigabyte med data. Dermed var det umulig å kopiere dette på en liten CD-R...

Senere løsninger baserer seg på fysiske feil på selve CD-platen, gjerne i form av hull. Denne metoden gjorde at det ikke var mulig å brenne en kopi med samme feil.

Smarte løsninger

Etter hvert fant ivrige kodeknekkere ut at noen brennere hadde et instruksjonssett som kunne brukes til å lese feilene og skrive dem tilbake. Dette kalles ”raw reading and writing” og er basert på omgåelse av feilkorrigeringen som alle CD-lesere bruker. Riktignok var disse egenskapene bare forbeholdt enkelt typer brennere, og det er fremdeles slik.

Programmer som Clone CD, Blindwrite og CD-Mate ble svært populære, men produsentene svarte med nye metoder. ATIP-koden, som innholder data om CD-R platen og sub-kanalene, som inneholder tilleggsinformasjon, ble også sjekket av programvaren, for å skille mellom original og kopi. Det resulterte i at de populære programmene ble oppdatert til å håndtere dette også - og karusellen roterte videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer