Ny PC: Tick eller Tock?

Intel kaller sin utviklingmodell for nye prosessorer for Tick-Tock. Når får du mest PC for pengene?

Publisert
Sist oppdatert

Utviklingen av nye prosessorer er ikke noe som skjer etter innfallsmetoden. Det er svært komplisert og ikke minst kostbart. Det involverer mange svært kreative og kompetente mennesker, da er det strategisk viktig at man har en plan.

Intel jobber i en to-års syklus hvor det legges vekslende hovedevekt på svært forskjellige sider av videreutviklingen. Det ene året er det framstillingsteknikken det legges vekt på, mens det andre året er det arkitekturen i prosessoren som får oppmerksomheten.

Selve forskningen og utviklingen skjer selvsagt kontinuerlig, og med mange forskjellige tidshorisonter. Men når nye prosessorer lanseres så er denne todelte strategien som gjelder.

2008 er et Tock-år

"Tick" er den perioden hvor resultatene av en ny produksjonsprosess høster godene. Det har vi sett i inneværende år, hvor prosessorene har blitt fysisk mindre og mindre strømkrevende. Toppmodellene i seriene kan få høyere ytelse siden det blir større marginer for belastningene fra strømforbruk og varme.

"Tock" er den perioden hvor prosessorer med en helt ny mikroarkitektur kommer i salg. Her er det helt andre faktorer enn størelse som kommer inn i bildet, nå er det snakk om hvordan typer data håndteres, hvordan de distribueres internt, hvordan de regnes på osv. Men dette blir mulig fordi produksjonsteknikken fra forrige syklus åpner for flere transistorer i samme pakke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer