Ny PC: Tick eller Tock?

Intel kaller sin utviklingmodell for nye prosessorer for Tick-Tock. Når får du mest PC for pengene?

Publisert
Sist oppdatert

Utviklingen av nye prosessorer er ikke noe som skjer etter innfallsmetoden. Det er svært komplisert og ikke minst kostbart. Det involverer mange svært kreative og kompetente mennesker, da er det strategisk viktig at man har en plan.

Intel jobber i en to-års syklus hvor det legges vekslende hovedevekt på svært forskjellige sider av videreutviklingen. Det ene året er det framstillingsteknikken det legges vekt på, mens det andre året er det arkitekturen i prosessoren som får oppmerksomheten.

Selve forskningen og utviklingen skjer selvsagt kontinuerlig, og med mange forskjellige tidshorisonter. Men når nye prosessorer lanseres så er denne todelte strategien som gjelder.

2008 er et Tock-år

"Tick" er den perioden hvor resultatene av en ny produksjonsprosess høster godene. Det har vi sett i inneværende år, hvor prosessorene har blitt fysisk mindre og mindre strømkrevende. Toppmodellene i seriene kan få høyere ytelse siden det blir større marginer for belastningene fra strømforbruk og varme.

"Tock" er den perioden hvor prosessorer med en helt ny mikroarkitektur kommer i salg. Her er det helt andre faktorer enn størelse som kommer inn i bildet, nå er det snakk om hvordan typer data håndteres, hvordan de distribueres internt, hvordan de regnes på osv. Men dette blir mulig fordi produksjonsteknikken fra forrige syklus åpner for flere transistorer i samme pakke.

Da vi bygde 4 av våre nåværende hjemme-PCer (fars, mors og sønnens pluss stuePCen) i 2006/7 ble alle basert på prosessorer i Core2 familien. Dette var i et litt utvidet Tock-år, men alle prosessorene som ble brukt var produsert i 65-nanometers produksjonsprosess.

Ny PC: Tick eller Tock?


Core mikroarkitekturen innebar et stort sprang i ytelse fra tidligere modeller, og markerte et brudd med tradisjonen bak Pentium4. Samtidig tok de igjen forspranget som AMD hadde hatt, og avanserte videre til en klar lederposisjon både når det gjelder ytelse og økonomi.

2007 var et Tick-år, da kom det nye prosessorutgaver basert på 45-nanometers produksjonsprosess, og det er disse som er i salg nå. De er litt raskere, bruker mindre strøm og har sunket en god del i pris siden lanseringen. De nærmer seg snart slutten av sin livssyklus.

Når skal man oppgradere?

De aller fleste "vanlige" PC-brukere holder ut med maskinen sin så lenge den gjør nytte for seg og fungerer noenlunde greit. Den blir så skiftet ut når den opppleves som håpløst treig eller et eller annet feiler totalt.

For entusiastene og profesjonelle er bildet annerledes. Er man avhengig av ytelse, enten det er spill, bilderedigering, tyngre analyser, video, 3D-animering, lydstudio - da vil man gjerne ha en maskin som er mest mulig effektiv.

Men å oppgradere hvert eneste år er som regel ikke noe poeng. Undertegnedes maskin med Q6600-prosessor fungerer fremdeles greit, og det finnes ikke noe alternativ som er verdt pengene. Spesielt når man vet hva som kommer i løpet av overskuelig framtid.

En maskin som ble anskaffet et lite stykke ut i en Tock-periode vil det være smartest å oppgradere/bytte ut på tilsvarende stadium i neste Tock-periode. Spesielt litt etter at de har blitt lansert, og det har kommet en prisjustering eller to etter at produksjonsprosessen har kommet godt i gang og stadiet med eventuelle "barnesykdommer" er passert.

Nehalem - nesten 50% raskere?

Neste Tock-periode er det mikroarkitekturen ned tilnavnet Nehalem som overtar, med samme 45 nanometers produksjonsprosess som dagens prosessorer. Foreløpige tester som er publisert av bl.a. teknologinettstedet Anandtech, viser at på enkelte spesielt prosessorkrevende oppgaver som behandling av video er en Nehalem-prosessor 44% raskere enn en Core 2 prosessor på samme klokkehastighet.

Forbedringen i ytelse skyldes flere ting. En viktig forbedring er at minnekontrolleren nå er integrert i brikken (slik AMD har hatt i sine prosessorer en stund) og opererer med langt høyere hastighet. I tillegg har HyperThreading igjen kommet på plass, og en 4-kjerners prosessor fungerer delvis som en 8-kjerners. Så er det en rekke andre detaljer i arkitekturen som har blitt forbedret, detaljer om dette vil komme fram når prosessorene er offisielt lansert.

Så vi venter i spenning til Nehalem er på plass og et par av de obligatoriske prisfallene har blitt gjennomført.

Da er det store spørsemålet om man skal oppgradere eller kjøpe ny PC. Det får vi nesten komme tilbake til.

Her finner du mer info om Nehalem


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer