Ny PowerPC fra Motorola

Selv om Intels dominans er udiskutabel, finnes det stadig rom for flere deltakere i prosessorkrigen. Motorola, som leverer prosessorer til både Mac og IBM, lanserer nå en ny og kraftig opprustet PowerPC.

Ny PowerPC fra Motorola
Publisert

Den viktigste opprustningen består av AltiVec, en ny modul som er integrert i prosessoren og spesielt konstruert for å håndtere tunge datastrømmer som video, lyd, nettrafikk og andre prosesser som krever lik håndtering av samme datatype. Teknologien kalles SIMD for "Similar Instructions Multiple Data", og er et direkte svar på Intels "Katmai New Instructions", tidligere kjent som MMX2.

Lite jobb for MMX

Intel lanserte MMX-versjonen av Pentium med brask og bram. Nå skulle håndteringen av video, grafikk og lyd bli så mye bedre enn tidligere. Men i praksis har det ikke skjedd noe særlig.

Dette skyldes både manglende støtte fra programutviklere og en vesentlig hake ved måten MMX var implementert på - prosessoren kunne ikke håndtere flyttallsberegninger samtidig med MMX.

MMX-prosessorene har nemlig en regne-enhet (FPU, "Floating Point Unit") som kan brukes enten til MMX eller FPU, men ikke til begge deler samtidig. Når den skal veksle mellom disse oppgavene, må det også ryddes opp og klargjøres, og dette tar tid. Og siden nettopp multimediaprogrammer ofte har behov for både FPU-kapasitet og håndtering av MMX-type data, har det i praksis blitt lite jobbing på MMX-utvidelsene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer