Ny prosessor -- mer avansert enn Pentium

På Mikroprocessor Forum i Sunnyvale, California, har AMD lansert sitt neste, grensesprengende prosessor. Konkurransen med Intel skjerpes ytterligere, og det er inngått allianser med svært mektige aktører i bransjen, som både sitter på teknologi og markedsandeler.

Ny prosessor -- mer avansert enn Pentium
Publisert

AMD har alltid hatt ambisjoner. De har riktignok aldri klart å levere raskere prosessorer enn Intels toppmodeller, men de har alltid vært billigere. I løpet av det siste året har også Intels forsprang i ytelse blitt vesentlig redusert og det ser også ut til at AMD nå har fått bukt med et av sine svakeste punkter – stabilitet og kapasitet i produksjonen.

Men ambisjonene om å overgå Intel i ren ytelse er høyst tilstede. På Microprocessor Forum, som foregår denne uken i Sunnyvale, California, har AMD avslørt nye detaljer i arktitekturen for neste prosessorgenerasjon – K7. Det er her det store slaget skal stå i 1999 og videre fremover.

Kompleks arkitektur

Mens Intel baserer sine prosessorer på den eksisterende Pentium II-arkitekturen enda et par år framover, kommer AMD med en ny arkitektur som på flere områder er vesentlig mer avansert enn Intels.

Arktitekturen i Intels Pentium II er i idag i stor grad RISC-basert.Dette innebærer at de klassiske, lengre X86-instruksjonene blir brutt ned til kortere instruksjoner som så bearbeides.

K7 opererer med ”macroOPS”, som er AMDs betegnelse på en ”bunt” av X86-instruksjoner. Denne kan inneholde en X86-instruksjon, eller en kombinasjon av flere instruksjoner. Lengden på en macroOPS er 15 bytes og den blir utført direkte i K7-arkitekturen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer