Ny prosessor -- mer avansert enn Pentium

På Mikroprocessor Forum i Sunnyvale, California, har AMD lansert sitt neste, grensesprengende prosessor. Konkurransen med Intel skjerpes ytterligere, og det er inngått allianser med svært mektige aktører i bransjen, som både sitter på teknologi og markedsandeler.

Ny prosessor -- mer avansert enn Pentium
Publisert

AMD har alltid hatt ambisjoner. De har riktignok aldri klart å levere raskere prosessorer enn Intels toppmodeller, men de har alltid vært billigere. I løpet av det siste året har også Intels forsprang i ytelse blitt vesentlig redusert og det ser også ut til at AMD nå har fått bukt med et av sine svakeste punkter – stabilitet og kapasitet i produksjonen.

Men ambisjonene om å overgå Intel i ren ytelse er høyst tilstede. På Microprocessor Forum, som foregår denne uken i Sunnyvale, California, har AMD avslørt nye detaljer i arktitekturen for neste prosessorgenerasjon – K7. Det er her det store slaget skal stå i 1999 og videre fremover.

Kompleks arkitektur

Mens Intel baserer sine prosessorer på den eksisterende Pentium II-arkitekturen enda et par år framover, kommer AMD med en ny arkitektur som på flere områder er vesentlig mer avansert enn Intels.

Arktitekturen i Intels Pentium II er i idag i stor grad RISC-basert.Dette innebærer at de klassiske, lengre X86-instruksjonene blir brutt ned til kortere instruksjoner som så bearbeides.

K7 opererer med ”macroOPS”, som er AMDs betegnelse på en ”bunt” av X86-instruksjoner. Denne kan inneholde en X86-instruksjon, eller en kombinasjon av flere instruksjoner. Lengden på en macroOPS er 15 bytes og den blir utført direkte i K7-arkitekturen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.