Ny SATA blir mer enn tre ganger raskere

SATA har blitt for slapt for SSD, nå blir det tatt grep.

SATA-tilkoblingen mellom SSD-er og hovedkortet i PC-en begynner å bli en flaskehals på hastigheten. Det gjøres det noe med nå. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SATA-tilkoblingen mellom SSD-er og hovedkortet i PC-en begynner å bli en flaskehals på hastigheten. Det gjøres det noe med nå. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så lenge harddisk var det eneste alternativet var SATA-grensesnittet raskt nok for all slags bruk, men etter at SSD kom på banen var SATA ikke lenger det raskeste alternativet. Med direkte kobling til PCIe-bussen i PC-en har flere leverandører fått lagringsytelse som overgår SATA med god margin.

Men nå har SATA fått en kraftig oppgradering og byr på vesentlig bedre ytelse.

SATA 3.2

SATA-IO, som er et samarbeidsorgan for aktører i datalagringsbransjen som sørger for videreutvikling og kvalitetssikring av SATA-standarden, har nå godkjent versjon 3.2 av SATA-spesifikasjonen.

Man skal kunne koble én PCIe-kabel eller to SATA-kabler til hver SATA Express-kontakt på hovedkortet.
Man skal kunne koble én PCIe-kabel eller to SATA-kabler til hver SATA Express-kontakt på hovedkortet. Vis mer


Denne inkluderer nå SATA Express, som gjør at lagringsmedier med SATA og PCIe kan brukes sammen, nye formfaktorer, bedre styring av strømforbruk og optimaliseringer for SSHD (hybridløsninger som kombinerer SSD med harddisk).

SATA Express er en standard som vil bli tatt i bruk på nye hovedkort for alle maskintyper. Både PCIe og SATA-baserte lagringsenheter kan kobles til.

Den bruker to linjer på PCIe 3.0-bussen, og får dermed en tilgjengelig båndbredde på opptil to gigabyte per sekund. Sammenlignet med dagens SATA med 6 Gb (gigabit) per sekund som tilsvarer 0,6 GB (gigabyte) per sekund, så snakker vi om en virkelig stor forbedring.

Les også: Blir minne og lagring det samme?

Nye formater

En del av den nye spesifikasjonen er støtte for formfaktoren M.2. Denne legger til rette for små lagringsmoduler beregnet på bærbare maskiner. Denne formfaktoren ble tidligere kalt NGFF og støtter også WiFi, WWAN, USB, PCIe og SATA.

2,5" SSD-er kan snart bli historie, og bli erstattet av mindre lagringsmoduler. Her er eksisternede lagringsenheter for PCIe og mSATA. Foto: AnandTech
2,5" SSD-er kan snart bli historie, og bli erstattet av mindre lagringsmoduler. Her er eksisternede lagringsenheter for PCIe og mSATA. Foto: AnandTech Vis mer


I tillegg støttes også microSSD en standard for integrert en-brikkes SATA/SSD-lagring til bruk rett på hovedkort. Her brukes ikke kontakter eller kabler, brikken settes rett i sokkel på samme måte som en prosessor. Dette er den mest kompakte lagringsløsningen hittil.

USM (Universal Storage Module) er en standard for flyttbare lagringsmoduler til bruk i små mobile enheter. Med 3.2 versjonen av SATA kommer varianten USM Slim som er en enda slankere variant.

Nye egenskaper som støttes

I tillegg til dette støttes nå DevSleep som styrer lagringsenheter som fungerer selv i dyp dvaletilstand, Transitional Energy Reporting for detaljert kommunikasjon i forbindelse med styring av strømforbruk., Hybrid Information som styrer hurtiglagring i hybride lagrinssystemer og Rebuild Assistant for gjenoppretting i RAID-oppsett.

Mer informasjon finner du hos SATA-IO.

Les også: Her ser du mobil- og PC-fremtiden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer