Nye grafikkort: Forsinkelser og løfter

Vi må vente enda litt til GeForce FX, den nye superbrikken fra NVIDIA, kommer. I mellomtiden begynner ryktene om en ny ATI-brikke å dukke opp.

Nye grafikkort: Forsinkelser og løfter
Publisert
Sist oppdatert

Krigen om grafikkmarkedet tilspisser seg. Kommende spill, som for eksempel Doom III, krever virkelig sitt av grafikkortet, og kun det beste er bra nok. NVIDIA, som lenge har vært markedslederen, klarte ikke å levere noen nytt produkt i fjor høst, og dermed presterte ATI å overta tronen med sin flotte Radeon 9700 Pro.

NVIDIAs neste håp er GeForce FX, som ble annonsert i november. Denne brikken har muligheter som overskrider DirectX 9-spesifikasjonene, og skal ha en ytelse som knuser alle konkurrenter. Dessverre er foreløpig lanseringsdato satt til slutten av februar - altså må vi fremdeles vente i over en måned før vi får kjøpt kortet.

GeForce FX-kort vil finnes i to versjoner. Toppmodellen skal hete GeForce FX 5800 Ultra, og skal ha 128 MB DDR II-minne, klokket til 1000 MHz. Prosessoren skal være klokket til 500 MHz. Dette high end-kortet skal koste rundt 600 Euro, altså ca. 4.600 kroner. Vi blir ikke overrasket om den endelige, norske prisen blir enda høyere. I tillegg finnes det en rimeligere versjon av brikken med noe lavere klokkefrekvenser.

I følge tidlige benchmark-tester vi har fått fra grafikkortprodusenten Asus, er GeForce FX betydelig raskere enn alle andre på markedet. For eksempel: I Unreal Tournament 2003, 1280x1024-oppløsning med 4x FSAA, klarer GeForce 4 Ti 4600 39,3 bilder i sekundet, ATI Radeon 9700 Pro klarer 82,7 bilder i sekundet, mens GeForce FX klarer 103,2 bilder i sekundet. Ikke verst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer