Nye grafikkort: Forsinkelser og løfter

Vi må vente enda litt til GeForce FX, den nye superbrikken fra NVIDIA, kommer. I mellomtiden begynner ryktene om en ny ATI-brikke å dukke opp.

Nye grafikkort: Forsinkelser og løfter
Publisert
Sist oppdatert

Krigen om grafikkmarkedet tilspisser seg. Kommende spill, som for eksempel Doom III, krever virkelig sitt av grafikkortet, og kun det beste er bra nok. NVIDIA, som lenge har vært markedslederen, klarte ikke å levere noen nytt produkt i fjor høst, og dermed presterte ATI å overta tronen med sin flotte Radeon 9700 Pro.

NVIDIAs neste håp er GeForce FX, som ble annonsert i november. Denne brikken har muligheter som overskrider DirectX 9-spesifikasjonene, og skal ha en ytelse som knuser alle konkurrenter. Dessverre er foreløpig lanseringsdato satt til slutten av februar - altså må vi fremdeles vente i over en måned før vi får kjøpt kortet.

GeForce FX-kort vil finnes i to versjoner. Toppmodellen skal hete GeForce FX 5800 Ultra, og skal ha 128 MB DDR II-minne, klokket til 1000 MHz. Prosessoren skal være klokket til 500 MHz. Dette high end-kortet skal koste rundt 600 Euro, altså ca. 4.600 kroner. Vi blir ikke overrasket om den endelige, norske prisen blir enda høyere. I tillegg finnes det en rimeligere versjon av brikken med noe lavere klokkefrekvenser.

I følge tidlige benchmark-tester vi har fått fra grafikkortprodusenten Asus, er GeForce FX betydelig raskere enn alle andre på markedet. For eksempel: I Unreal Tournament 2003, 1280x1024-oppløsning med 4x FSAA, klarer GeForce 4 Ti 4600 39,3 bilder i sekundet, ATI Radeon 9700 Pro klarer 82,7 bilder i sekundet, mens GeForce FX klarer 103,2 bilder i sekundet. Ikke verst.

ATI sover ikke

Nye grafikkort: Forsinkelser og løfter


Det er klart at ATI ikke vil gi fra seg den statusen de har fått med de nyeste Radeon-kortene. Det er allerede mye snakk om R350, en oppgradering av Radeon 9700-kjernen. Mest sannsynlig vil ATI annonsere den nye brikken omtrent samtidig med at GeForce FX begynner å dukke opp i butikkene. Den skal være klokket til 400 MHz (kjerne)/800 MHz (minne), og ha 128 MB RAM. Prisen skal ligge på rundt 400 Euro - litt over 3.000 kroner.

Hvorvidt R350 blir raskere enn GeForce FX, gjenstår å se, men det er uansett flott at ATI har klart å kaste seg på halvtårs-sykluset, som tidligere har fungert så bra for NVIDIA. Det er spennende å følge med, og det er klart at alle disse produktene bringer oss nærmere målet om fotorealistisk grafikk på spill.

Vi kommer selvsagt tilbake med mer informasjon og tester av disse kortene så snart det er mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer