Åttende generasjon Intel Core i-prosessor:

Nye Intel-prosessorer byr på kraftige hopp i ytelsen

De fire nye ULV-prosessorene til Intel gjør at mange nye ultrabooker yter like bra som kraftige bærbare maskiner.

STOR FORBEDRING: Intel Core i5-8250U byr på en prosessorytelse som matcher mange gaming-maskiner, men med mye lavere strømbruk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STOR FORBEDRING: Intel Core i5-8250U byr på en prosessorytelse som matcher mange gaming-maskiner, men med mye lavere strømbruk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

De første bærbare PC-ene og med åttende generasjon strømsparende Core i-prosessorer fra Intel, har de siste ukene funnet veien til hyllene.

Og selv om prosessorene er basert på samme arkitektur som sjuende generasjon, er det snakk om en vesentlig oppgradering som vil medføre langt bedre ytelse på mange av PC-ene som blir utstyrt med dem.

FIRE NYE: I første omgang lanserte Intel fire i5- og i7-prosessorer i den nye serien. i3-prosessorer er ventet senere. Skisse: Intel
FIRE NYE: I første omgang lanserte Intel fire i5- og i7-prosessorer i den nye serien. i3-prosessorer er ventet senere. Skisse: Intel Vis mer

Doblet antall kjerner og tråder

Hovedårsaken er at antall prosessorkjerner er doblet fra to til fire, og antall tråder fra fire til åtte. Dette medfører at alle apper og programmer som drar nytte av det, vil utføre oppgavene til dels mye raskere. I tillegg vil ytelsen bli vesentlig forbedret når du kjører flere apper og programmer samtidig (multitasking).

Du kan også forvente forbedringer i eldre apper og programmer som er skrevet for å utnytte bare én eller to kjerner, blant annet takket være høyere maksimal klokkehastighet.

Effekten kan beskrives som om E18 mellom Sandvika og Oslo fikk dobbelt så mange filer, samtidig som fartsgrensen ble økt fra 80 til 160 km/t.

Den integrerte grafikkbrikken er fortsatt Intel HD 620 som forrige gang, men her er klokkehastigheten økt fra 1 til 1,1 GHz, så du kan forvente inntil 10 prosent forbedring også her, i de mest krevende grafiske programmene.

83,6 prosent forbedring i test

La oss bruke Intel Core i5-8250U som eksempel. Denne etterfølger Intel Core i5-7200U, som har vært en av de aller mest utbredte prosessorene i små og lette bærbare PC-er siden introduksjonen i 2016.

I vår kommende test av den nye HP Spectre X360, fikk prosessoren 8.587 poeng i Passmark PerformanceTest, der i5-7200U har et snitt på 4.677 poeng. Det tilsvarer en forbedring i snittytelsen på 83,6 prosent.

I Geekbench 4 er snittytelsen rundt 76 prosent høyere, ifølge Laptopmag.com.

Nettstedet Userbenchmark.com samler ytelsestall fra brukernes egne PC-er, og basert på 583 tester av maskiner med 8250U og 19.952 maskiner med 7200U, har de beregnet at snittytelsen er 40 prosent høyere på førstnevnte, når alle scenarier med én- og flerkjerneytelse er tatt med.

Men også her konkluderes med at de virkelige forbedringene vil oppleves ved bruk av flere prosessorkjerner og tråder, noe svært mange nyere apper og programmer gjør.

(Fortsetter etter bildet)

TESTER KOMMER: Vi har for øyeblikket to PC-er med de nye prosessorene på testbenken. Her: HP Spectre 13. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TESTER KOMMER: Vi har for øyeblikket to PC-er med de nye prosessorene på testbenken. Her: HP Spectre 13. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Testpublikasjonen LaptopMedia.com har gjort noen tester i ekte situasjoner, og har blant annet utført svært krevende operasjoner i Photoshop på rundt 10 sekunder på en PC med 8250U, som tar rundt 17 sekunder på PC-er med 7200U.

De vurderer hastigheten til å ligge omtrent på nivå med Intel Core i5-7300HQ, som blant annet sitter i en god del gamer-PC-er, men med et strømforbruk som kun er en tredjedel (45 mot 15 W).

Hva gjelder storebror i7-8550U, yter denne i snitt enda noen prosent bedre, fortsatt med den samme lave strømbruken.

Ikke nødvendigvis dyrere

Stykkprisen på de nye prosessorene ligger i samme leie som forgjengerne, noe som skulle bety at maskinene ikke nødvendigvis blir dyrere. Detaljene finner du hos Intel.

Det er med andre ord gode grunner for å se etter en modell med Intel Core i5-8250U, i5-8350U, i7-8550U eller i7-8650U hvis du er på utkikk etter en ny kompakt og lett PC som du kan ha glede av i noen år.

Dinside kommer tilbake med tester av maskiner som benytter de nye prosessorene, i nær framtid.

Oversikt over PC-ene vi allerede har testet, finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer