Nye MacBook har bare én usb-port

Du vil trenge adapter om du vil koble til eksternt utstyr. Og det blir ikke billig.

ÉN PORT TIL Å HERSKE OVER DEM ALLE: Den nye MacBook-en med kun én usb-port vekker oppsikt. Foto: APPLE
ÉN PORT TIL Å HERSKE OVER DEM ALLE: Den nye MacBook-en med kun én usb-port vekker oppsikt. Foto: APPLE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple har akkurat lansert sin tynneste bærbare Mac noensinne, men for å oppnå en slank design, har selskapet måttet ofre så godt som alle porter og innganger til fordel for én usb-inngang.

De gjorde noe av det samme med den første MacBook Air-modellen i 2008, hvor de også fjernet DVD-spilleren, men denne gangen har de gått enda et skritt lenger.

LES OGSÅ: Usb-kabelen du har drømt om er klar

USB Type-C

Usb-porten på nye MacBook er riktignok ikke din helt vanlige usb-inngang, men den nye USB-standarden, USB-C, der det endelig ikke spiller noen rolle hvilken vei du stikker kabelen.

Trådløs fremtid

I tillegg håndterer den både lading, dataoverføring og eksterne skjermer, så det blir en slags alt-i--ett-løsning i stedet for at man har separate porter og kabler for den slags.

Apple ser nok for seg en fremtid hvor det meste skjer trådløst og hvor den bærbare maskinen er virkelig portabel, nesten som et nettbrett.

Så kommer USB-C etter hvert også til å bli standard i alle bærbare PC-er og mobile enheter, selv om Apple nå er blant de første som tar den i bruk.

Men hva gjør du dersom du ønsker å koble til en skjerm samtidig som du lader den nye MacBook-en? Eller hva om du ønsker å lade iPhone i samme slengen også? Da må du kjøpe en adapter.
Flere løsninger

Adaptere av denne typen er ikke nytt i Apple-verdenen, fordi nevnte MacBook Air-maskin fra før ikke har vært utstyrt med så mange innganger.

DENNE MÅ DU TROLIG HA: Apples Multiport-adapter koster 79 dollar, for øyeblikket ti dollar mer enn Apple TV, som nå er satt ned til 69 dollar i USA. Foto: APPLE
DENNE MÅ DU TROLIG HA: Apples Multiport-adapter koster 79 dollar, for øyeblikket ti dollar mer enn Apple TV, som nå er satt ned til 69 dollar i USA. Foto: APPLE Vis mer

Dessuten har Apple også operert med egne standarder for tilkobling av tredjepartsutstyr for dataoverføring (FireWire) og skjermtilkobling (Thunderbolt).

De nye USB-C-adapterne blir heller ikke billige, noe som riktignok heller ikke er uvanlig for Apples tilbehør.

ITavisen har funnet følgende adaptere i Apples amerikanske nettbutikk.

  • Type-C til fullstørrelse-USB-adapter - 179 kroner
  • USB-C Digital AV Multiport Adapter (HDMI og fullstørrelse-USB) - 779 kroner
  • USB-C VGA Multiport Adapter (VGA og fullstørrelse-USB) - 779 kroner
Handle på nett fra utlandet? Se hva det egentlig vil koste deg

Tredjepartsadaptere vil komme

Som Engadget påpeker, er USB Type-C en åpen standard som alle kan ta i bruk, så det vil forhåpentligvis dukke opp billigere kabler og adaptere fra andre selskaper etter hvert som standarden blir mer utbredt.

Den norske nettbutikken til Apple fører enn så lenge ingen adaptere, men det kommer nok. Nye MacBook kommer i salg snart, og vil koste fra 12.590 kroner, da med retina-skjerm, 1,1GHz Core M-prosessor, 8GB RAM og 256GB SSD-disk.

PS: Den nye MacBook-en har også en vanlig 3,5mm hodetelefon-utgang, så her vil man ikke trenge noen adapter.

LEKKER: Den veier rundt 900 gram og er bare 13,1mm tynn – nye Macbook kommer i både gull, sølv og grå. Foto: APPLE
LEKKER: Den veier rundt 900 gram og er bare 13,1mm tynn – nye Macbook kommer i både gull, sølv og grå. Foto: APPLE Vis mer

LES OGSÅ: Apple fikser defekte bærbare Mac-er

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer