Nye Raspberry Pi koster 5 dollar

Julegavetips til hobbyteknikeren?

KNØTTLITEN: En pengeseddel blir enorm sett i forhold til Raspberry Pi Zero, som er mindre enn et kredittkort. Femdollar-seddelen er det du må ut med for datamaskinen. Foto: PRODUSENTEN
KNØTTLITEN: En pengeseddel blir enorm sett i forhold til Raspberry Pi Zero, som er mindre enn et kredittkort. Femdollar-seddelen er det du må ut med for datamaskinen. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du er litt over middels interessert i PC-er og duppedingser, har du helt sikkert et forhold til Raspberry Pi. Den minimalistiske datamaskinen til noen ganske få hundrelapper, kan utføre en rekke nyttige og morsomme oppgaver - og har vist seg som et perfekt leketøy for mang en hobbytekniker.

Les også: Ny Raspberry Pi er seks ganger raskere

Mindre enn et kredittkort

Nå har selskapet bak, Raspberry Pi Foundation, lansert et helt nytt medlem i familien, kalt Raspberry Pi Zero. Den bittelille datamaskinen måler ikke mer enn 65 x 30 mm (som er mindre enn et kredittkort), men er likevel 40 prosent raskere enn den første Raspberry Pi, ifølge Engadget.

Raspberry Pi Zero er utstyrt med en 1 GHz ARM-prosessor, 512 MB RAM, en MicroSD-kortleser til operativsystem og lagring, en mini-HDMI-utgang - som ifølge produsenten skal kunne vise skjermbilder på inntil 1920 x 1080 piksler, samt to micro-USB-porter.

Flere butikker selger såkalte kits, som inneholder alt du trenger for å komme i gang med Raspberry Pi Zero. Foto: Produsenten
Flere butikker selger såkalte kits, som inneholder alt du trenger for å komme i gang med Raspberry Pi Zero. Foto: Produsenten Vis mer


Fullverdig datamaskin

Datamaskinen skal kunne kjøre diverse Linux-distroer, deriblant Raspbian, som er spesialsydd til Raspberry Pi-maskiner. Dermed kan man kjøre en rekke programmer, deriblant Scratch, Minecraft og Sonic Pi.

Og prisen?

Utrolige 5 amerikanske dollar (rundt 45 kroner), skriver Engadget. Da må du riktig nok supplere med minnekort, strømforsyning, kabler og eventuelt kabinett selv. Raspberry Pi Zero skal allerede være på plass i butikker i både Storbritannia og USA.

Du finner mer informasjon hos rasperrypi.org.

Les også:
CHIP - en PC til 70 kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer