Tom Cruise ber deg fikse TV-en

- Nyere TV-er kan ødelegge filmopplevelsen

Vil ikke at filmer skal se ut som såpeoperaer, og ber deg derfor skru av en innstilling som er standard på de fleste nyere TV-er.

BER DEG FIKSE TV-EN: Tom Cruise og regissør Christopher McQuarrie oppfordrer deg til å slå av enkelte innstillinger på TV-en din før du ser den nye Mission: Impossible-filmen. Foto: Skjermdump
BER DEG FIKSE TV-EN: Tom Cruise og regissør Christopher McQuarrie oppfordrer deg til å slå av enkelte innstillinger på TV-en din før du ser den nye Mission: Impossible-filmen. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager kommer den sjette Mission: Impossible-filmen, Fallout, ut på Blu-ray, og i den forbindelse har hovedrolleinnehaver Tom Cruise en bønn til alle som har planer om å se filmen hjemme.

Budskapet er det samme som det skaperne av TV-serien Stranger Things hadde i fjor høst – nemlig at du skrur av bildeutjevningsfunksjoner på TV-en.

Såpeopera-effekt

Som regel har disse funksjonene ordet «motion» i navnet og fungerer ved at TV-en selv setter inn bilder i videoen mellom de som er der fra før (såkalt interpolering), for å jevne ut hakkingen man ellers får.

De fleste Hollywood-filmer skytes med 24 bilder per sekund, mens såpeoperaer typisk skytes på 50 eller 60. Når TV-en så setter inn ekstra bilder gjør det at filmene får mer glidende bevegelser enn det som var tenkt, og at de derfor ikke fremstår slik skaperne lagde filmen.

Som regel aktivert som standard

Cruise virker oppgitt over at de fleste TV-produsenter har slike funksjoner aktivert som standard, og at man som regel må igjennom kronglete menyer for å slå dem av.

Oppfordringen i videoen han og Fallout-regissør Christopher McQuarrie har lagt ut på Twitter, er å søke etter «Turn off motion smoothing [navn på tv-produsent]» og finne oppskriften på hvordan du gjør det.

Dette er noe du typisk finner i bildeinnstillingene på TV-en, gjerne under menyvalg som MotionFlow (Sony), TruMotion (LG), Clear Motion (Philips), Motion Plus (Samsung), Image Motion (Panasonic) eller lignende.

Verdt å merke seg er at slike funksjoner er ekstra smarte å slå av hvis du kobler til en spillkonsoll, siden du får en større forsinkelse i bildet enn om du har slått dem av. Mange TV-er har en spill-innstilling der den slags er slått av.

Hva med deg? Har du slike motion-funksjoner aktivert, eller slår du dem av når du ser film?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer