Nyhetsgrupper

Nyhetsgrupper er diskusjonsgrupper på Internett. Du vil finne emner i slike grupper som omhandler det meste som interesserer mennesker.

Publisert
Sist oppdatert

Til tross for navnet har nyhetsgrupper (newsgroups) ingenting med nyheter å gjøre. Nyhetsgrupper er diskusjonsgrupper på Internett som kan brukes til å diskutere det meste mellom himmel og jord, og det finnes også spesifikke grupper for annonser (kjøp/salg for eksempel). Antall grupper (diskusjonsemner) du har tilgang til avhenger av hvilken nyhetsserver du bruker, men det dreier seg gjerne om over 20.000 grupper. Hver nyhetsgruppe inneholder samling av meldinger om et spesifikt tema.

Nyhetsklient-og server

Nyhetsgrupper kan på mange måter sammenlignes med epost, men den viktigste forskjellen er at meldingene til nyhetgrupper sendes ikke som private meldinger, de sendes i én eller flere filer mellom en nyhetsklient (et nyhetsprogram som leser nyhetsgrupper) og en nyhetsserver, og videre til andre nyhetsservere verden over.

 • Nyhetsklient
  Du trenger en nyhetsklient (nyhetsprogram) som brukes til å laste ned nyhetsgruppene fra en nyhetsserver, og for å lese meldingene i gruppene.

  Det finnes ganske mange programmer som kan brukes til å lese nyhetsgrupper, men her er noen av de mest populære:

 • Nyhetsserver
  For å kunne laste ned nyhetsgruppene må du konfigurere nyhetsprogrammet med navnet på en nyhetsserver som formidler gruppene over hele verden. Et slikt navn får du gjerne ved å ta kontakt med din Internett-leverandør, men ikke alle leverandører tilbyr en slik tjeneste.

  Et alternativ er å bruke en uavhengig nyhetsserver, for eksempel news.individual.net. Du må riktig nok registrere deg for å bruke denne serveren, og det kan ta opptil flere dager før registreringen er ferdig behandlet, men tjenesten er gratis.

Oppsett av et nyhetsprogram

Vi bruker Outlook Express som et eksempel når vi viser hvordan du setter opp et nyhetsprogram. Outlook Express er kanskje mest kjent som epostprogrammet som følger med Windows..

Før vi går videre, anbefaler vi at du laster ned nyeste sikkerhetsoppdateringer for Outlook Express, fordi programmet har i utgangspunktet en rekke alvorlige hull. Du finner oppdateringene på nettsiden windowsupdate.microsoft.com.

Du kan kjøre Outlook Express via Start-menyen og Programmer.

Gå til menyvalget Verktøy og Kontoer...

Nyhetsgrupper


Klikk videre på arkfanen Nyheter

Nyhetsgrupper


Nyhetsgrupper


For å ta i bruk nyhetsgruppene må du opprette en ny konto via Legg til-knappen. Velg Nyheter fra menyen du får opp, og du får da opp en rekke dialogbokser hvor du skal skrive inn følgende informasjon om deg selv:

 • Ditt navn
 • Epostadresse
 • Navn på nyhetsserver

Det kan være lurt å velge epost-adressen med omhu, det vil si den adressen du bruker i nyhetsgrupper. De som sender ut uønsket epost (spam) bruker nemlig nyhetsgrupper for å samle inn epost-adresser. En måte å behandle dette problemet på er å bruke en annen epost-adresse enn du vanligvis ikke bruker, det vil si en adresse som samler inn søppelpost.

Du får også følgende valg: Jeg må logge på nyhetsserveren. Bruker du en nyhetsserver fra din Internett-leverandør, må du som regel ikke sette en hak ved dette valget. Hvis du derimot velger å bruke news.individual.net eller en annen uavhengig server, må du sette en hake der, fordi du må bruke brukernavn og passord for å kunne logge deg inn på serveren.

Avslutt instillingen av nyhetsprogrammet ved å klikke på Fullfør og du vil til slutt få opp en dialogboks som du gjerne kan lukke. Du vil da få et spørsmål om du ønsker å laste ned nyhetsgrupper.

Nyhetsgrupper


Når du klikker på Ja, startes nedlasting av en liste over tusenvis av nyhetsgrupper, forutsatt at du har skrevet inn riktig navn på nyhetsserveren og riktig brukernavn og passord. Nedlastingen kan ta litt tid hvis du har treg Internett-forbindelse.

Når nedlastingen er ferdig, får du en ny dialogboks med en rekke valg. De norske nyhetsgruppene (de begynner på no.) finner du ved å skrolle nedover i rullevinduet.

Nyhetsgrupper


Dialogboksen har følgende valgmuligheter:

 • Vis nyhetsgrupper som inneholder - søkemulighet som viser nyhetsgrupper som inneholder en bestemt tekst
 • Alle - viser alle nyhetsgruppene som ble lastet ned.
 • Abonnerer - viser kun de nyhetsgruppene du abonnerer på.
 • Abonner - klikk her hvis du ønsker å abonnere på en eller flere nyhetsgrupper. Du kan også dobbelklikke på en bestemt gruppe. Ønsker du å abonnere på mange grupper samtidig, kan du holde nede CTRL-tasten og klikke på de gruppene du ønsker.
 • Stopp abonnement - klikk her for å si opp abonnement til en eller flere nyhetsgrupper. Du kan også dobbelklikke på en bestemt gruppe.
 • Ny - viser nyhetsgrupper som er opprettet i det siste.
 • Gå til - klikk på denne hvis du ønsker å lese meldinger i den bestemte nyhetsgruppen du har klikket på. Dette betyr ikke at du abonnerer på gruppen.
 • OK - lukker dialogboksen

Denne dialogboksen som viser tilgjengelige nyhetsgrupper, får du opp via menyvalget Verktøy og Nyhetsgrupper.

For ordens skyld, det koster ingenting å abonnere på nyhetsgrupper. Betegnelsen abonnement betyr i denne sammenhengen kun en måte å velge ut dine favorittgrupper slik at du har disse lett tilgjengelige under arkfanen Abonnerer.

Du kan lese enkelte meldinger i en nyhetsgruppe ved å klikke på meldingen. Høyreklikker du på meldingen, kan du behandle meldingen på ulike måter. Du kan sende et svar til nyhetsgruppen via Svar til gruppe, eller sende en privat epost-melding til en innsender av en bestemt melding via Svar til avsender.

Vær obs på at ikke alle liker å få private epost-meldinger fra andre brukere som deltar i en nyhetsgruppe. En av mange grunner til dette er at mange brukere får allerede såpass mange epost-meldinger, at det er som regel best å holde diskusjonen innenfor gruppene. Dessuten er det gjerne nyttig for diskusjonen at flere brukere får se meldingene. Et unntak fra denne regelen er bruk av kjøp/salg-og lignende grupper. Her er det mer naturlig å sende private meldinger.

Spilleregler

Nyhetsgrupper er åpne for alle, det vil si at alle kan i utgangspunktet sende inn hva som helst til gruppene. Derfor er det viktig å følge spilleregler ved bruk av nyhetsgruppene. Det er brukerne selv som har laget slike spilleregler etter egne erfaringer. Hvis ikke disse reglene følges, kan det lett oppstå kaos i gruppene og gruppene blir da i praksis ubrukelige.

Hvis ikke slike regler følges, kan dette føre til reaksjoner fra de andre brukerne i gruppene. I verste fall kan de sende en klage til din Internett-leverandøren, og det er så opp til dem hvilke konsekvenser dette eventuelt får for deg.

Her er en del nyttige lenker i forbindelse med spilleregler i nyhetsgrupper:

 • Netikette - generelle regler for bruk av nyhetsgrupper
 • Quoting - regler for sitering av meldinger i nyhetsgrupper
 • Charter - regler for norske nyhetsgrupper

Nyttige lenker

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer