Alt Facebook lanserte på F8 2019

Nytt design, Messenger på skrivebordet - og kanskje kommer Portal til Norge

- Fremtiden er privat, bedyrer sjef Mark Zuckerberg.

FREMTIDENS FACEBOOK: I åpningstalen på sin årlige utviklerkonferanse, F8, innledet sjef Mark Zuckerberg med denne uttalelsen. Personvern og sikkerhet er det nye Facebook handler om, skal vi tro selskapet. Foto: Amy Osborne/AFP/NTB Scanpix
FREMTIDENS FACEBOOK: I åpningstalen på sin årlige utviklerkonferanse, F8, innledet sjef Mark Zuckerberg med denne uttalelsen. Personvern og sikkerhet er det nye Facebook handler om, skal vi tro selskapet. Foto: Amy Osborne/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Facebook har mildt sagt hatt et turbulent år i kjølvannet av Cambridge Analytica-saken og en rekke påfølgende datalekkasjer. Det var derfor stor spenning knyttet til deres årlige utviklerkonferanse, F8, som har blitt avholdt denne uken, og hva fokus ville ligge på.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg sparket det hele i gang med en åpningstale hvor han la ut i det vide og brede om hvordan de jobber for å bli «et personvern-vennlig selskap som prioriterer brukerne», skriver BuzzFeed.

Det gjør de med noen av følgende nyheter som de har annonsert på F8:

Facebook blir ny - igjen

Et nytt Facebook-design blir sjelden godt mottatt, men det stopper ikke selskapet fra å gjøre endringer.

På F8 viste de frem en redesignet utgave av hovedtjenesten, hvor den ikoniske blå menyen i toppen er erstattet med en ny, hvit meny. De har ryddet opp i grensesnittet og gitt det et mer moderne utseende, og som Facebook tidligere har lovet å gjøre, er det mindre fokus på nyhetsfeeden og mer fokus på grupper og arrangementer.

Nytt design, Messenger på skrivebordet - og kanskje kommer Portal til Norge

Det nye designet har allerede begynt å dukke opp i mobilappen hos noen brukere, mens desktop-versjonen ikke vil bli oppdatert før senere i år.

Ifølge The Verge er målet med tiden å slå sammen Instagram, Messenger og WhatsApp, samtidig som hovedappen går fra å ha fokus på nyhetsgfeeden til «mer håndterbare og personvern-fokuserte interaksjoner».

Andre nye Facebook-funksjoner:

  • «Meet New Friends»: Som navnet antyder er det en funksjon for å få nye venner. Det er valgfritt, og kan føre sammen folk som deler skole, jobber og by.

Messenger på skrivebordet

Tidligere i år skrev vi at Facebook hadde planer om å integrere alle sine meldingstjenester, WhatsApp, Instagram og Messenger - men dette er trolig mange år til.

På F8 kunne selskapet imidlertid vise frem en ny såkalt skrivebordsversjon av Facebook Messenger. Altså rett og slett en app til PC-en eller Mac-en.

Nytt design, Messenger på skrivebordet - og kanskje kommer Portal til Norge

Det har selvsagt vært mulig å bruke Facebook Messenger i en webversjon, men da har man ikke fått tilgang på funksjoner som gruppevideosamtaler. Den nye skrivebordsappen har naturligvis dette.

Ifølge Facebook er private meldinger en av de raskest voksende områdene innenfor kommunikasjon på internett, skriver BuzzFeed. Bruken av videochat i Messenger har vokst kraftig de siste årene.

Andre nye Messenger-endringer:

  • Facebook ønsker å gjøre Messenger-appen mer attraktiv, og introduserer blant annet muligheten til å sette statusmeldinger eller dele bilder med folk du liker og stoler på, skriver The Verge.
  • Facebook holder på å teste ut en gruppefunksjon for å se videoer sammen i sanntid mens man chatter eller har en videosamtale - en slags privat variant av strømmeappen Twitch.
  • iOS-appen blir redesignet til å ta opp mindre plass; den nye versjonen vil være på cirka 30 megabyte, omlag 20 prosent av nåværende app.

Instagram redesigner kameraet

Instagram Stories har vokst seg til å bli en umåtelig populær funksjon. Nå får kameraet en overhaling, slik at de skal bli lettere å finne og bruke noen av de ekstra spesielle funksjonene, som ikke har vært like lett tilgjengelige før, skriver BuzzFeed.

Nytt design, Messenger på skrivebordet - og kanskje kommer Portal til Norge

Så introduseres «Create Mode», som vil la deg lage et Stories-innlegg som hverken er bilde eller video. Dette har vært mulig før, men kun via omveier. Med Create Mode skal du enkelt kunne lage en ensfarget bakgrunn og legge tekst eller annet oppå.

I Stories vil det også komme et klistremerke for å samle inn penger til veldedighet.

Og jo da, Instagram holder på å teste å skjule likerklikk-antallet fra følgere. Vi skrev nylig om dette, men da påstod selskapet at det kun var en intern test. Nå skal de begynne å la brukerne få teste det, i første omgang i Canada.

Nytt design, Messenger på skrivebordet - og kanskje kommer Portal til Norge

Facebook Dating får ny hemmelig beundrer-funksjon

Facebook lanserte sin Dating-tjeneste på F8 i fjor, hvor man kan møte andre single Facebook-brukere som er interessert i lignende arrangementer og grupper som en selv.

Nytt design, Messenger på skrivebordet - og kanskje kommer Portal til Norge

Foreløpig - og merkelig nok (eller kanskje ikke?) - er den kun lansert i land som Canada og Thailand, men på årets utviklerkonferanse ble det klart at den rulles ut til 14 nye land i løpet av året, slik at antallet blir totalt 19. Hverken USA eller Norge står riktignok på lista.

Opprinnelig sa Facebook at man ikke ville kunne se venners datingprofiler. På denne ukas utviklerkonferanse viste de imidlertid frem en ny funksjon kalt «Secret Crush», hvor man kan velge ni av sine venner man er hemmelig forelsket i. Hvis noen av de vennene velger deg igjen, vil du få et varsel. Hvis ikke, skjer ingenting.

- Selv om det er mulig at dette kan hjelpe folk som er for sjenerte til å gjøre noen tilnærming, er det også mulig at dette er ... en ekkel og forferdelig ide som ingen ønsker at skal komme på en tid når Facebook anses å være spesielt ekkelt, skriver BuzzFeed ganske så treffende.

Facebook Portal til ... Norge?

Facebook fikk mye tyn da de lanserte sin nye videochat-løsning Portal mens det stormet rundt personvern-skandalen(e). Portal er en slags smartskjerm du kan bruke til å chatte med, og folk lurte på hvorfor i all verden de skulle tørre å ha den i stua si når man ikke kunne stole på at Facebook ivaretok sikkerheten deres.

CHATTESKJERM: Facebook-sjef Mark Zuckerberg viste frem Portal i sin åpningstale på F8. Den kan brukes til å blant annet ha videosamtaler med andre. Foto: Amy Osborne/AFP/NTB Scanpix
CHATTESKJERM: Facebook-sjef Mark Zuckerberg viste frem Portal i sin åpningstale på F8. Den kan brukes til å blant annet ha videosamtaler med andre. Foto: Amy Osborne/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Men Portal har kommet i salg, først i USA - og denne uken ble det kjent at videochat-løsningen kommer til Canada og Europa til høsten.

Portal finnes i to varianter, en vanlig til 199 dollar, drøye 1700 kroner, og en stor til 349 dollar, cirka 3000 kroner.

I forrige måned bekreftet Facebook at de jobber med en AI-stemmeassistent for Portal, slik at den skal kunne konkurrere mot produkter som Amazon Alexa og Google Assistent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer