Nytt DVD-format for audio

DVD-har frem til nå bare blitt benyttet til video og data. Takket være muligheten til å spille vanlige musikk-CD-plater, har ikke DVD-audio hatt noen prioritet, men nå er endelig produsentene begynt å bli enige. DVD-audio får kapasitet til å gi deg så god digital lyd at selv de mest seiglivede vinyl-entusiastene vil sette platespilleren vekk.

Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer
Publisert

Akkurat i disse dager (1. og 2. oktober 1998), foregår det en DVD-konferanse i San Francisco. På denne konferansen har DVD-forum endelig lansert versjon 1.0 av spesifikasjonen til DVD-audio. De har nå definert ferdig de siste bitene som manglet i versjon 0,9. Resultatet er et meget imponerende format med store utviklingsmuligheter.

Nye spillere

Ingen DVD-spillere som er eller har vært i salg frem til nå støtter det nye formatet. Hvis du allerede har en DVD-spiller, må du bytte den eller kjøpe en til for å høre på musikken. Det gjenstår å se om en DVD-ROM-leser i en PC er i stand til å spille platene hvis den får hjelp av et hyperavansert lydkort. Det som er helt klart er at de nye spillerne vil kunne spille dine gamle CD-plater. Sansynligvis vil dine gamle plater også låte mye bedre.

Det nye spillerne forventes å komme på markedet rett over nyttår. Vi får bare håpe at de ikke benytter den samme tåpelige soneinndelingen som DVD-video.

Mange formater

DVD-audio er ikke ett format som vi har på CD. DVD-audio støtter mange ordlengder (bits) og samplingsfrekvenser. Formatene strekker seg helt fra vanlig CD som er 16-bits med 44,1 kHz sampling og til hele 24-bits med 192 kHz. De andre formatene som tilbys bruker ordlengdene 16, 20 og 24-bits og samplingsfrekvensene 44,1, 48, 88,2, 96, 176,4 og 192 kHz. Alle DVD-audio-spillere skal støtte alle kombinasjoner av ordlengder og samplingsfrekvenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer