Nytt DVD-format for audio

DVD-har frem til nå bare blitt benyttet til video og data. Takket være muligheten til å spille vanlige musikk-CD-plater, har ikke DVD-audio hatt noen prioritet, men nå er endelig produsentene begynt å bli enige. DVD-audio får kapasitet til å gi deg så god digital lyd at selv de mest seiglivede vinyl-entusiastene vil sette platespilleren vekk.

Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer
Publisert

Akkurat i disse dager (1. og 2. oktober 1998), foregår det en DVD-konferanse i San Francisco. På denne konferansen har DVD-forum endelig lansert versjon 1.0 av spesifikasjonen til DVD-audio. De har nå definert ferdig de siste bitene som manglet i versjon 0,9. Resultatet er et meget imponerende format med store utviklingsmuligheter.

Nye spillere

Ingen DVD-spillere som er eller har vært i salg frem til nå støtter det nye formatet. Hvis du allerede har en DVD-spiller, må du bytte den eller kjøpe en til for å høre på musikken. Det gjenstår å se om en DVD-ROM-leser i en PC er i stand til å spille platene hvis den får hjelp av et hyperavansert lydkort. Det som er helt klart er at de nye spillerne vil kunne spille dine gamle CD-plater. Sansynligvis vil dine gamle plater også låte mye bedre.

Det nye spillerne forventes å komme på markedet rett over nyttår. Vi får bare håpe at de ikke benytter den samme tåpelige soneinndelingen som DVD-video.

Mange formater

DVD-audio er ikke ett format som vi har på CD. DVD-audio støtter mange ordlengder (bits) og samplingsfrekvenser. Formatene strekker seg helt fra vanlig CD som er 16-bits med 44,1 kHz sampling og til hele 24-bits med 192 kHz. De andre formatene som tilbys bruker ordlengdene 16, 20 og 24-bits og samplingsfrekvensene 44,1, 48, 88,2, 96, 176,4 og 192 kHz. Alle DVD-audio-spillere skal støtte alle kombinasjoner av ordlengder og samplingsfrekvenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.