Nytt grafikkort til sommeren?

Nye grafikkbrikker annonseres stadig, og produsentene finner på stadig nye knep for å komme i teten. Her finner du en rask oversikt over hva som finnes på markedet i dag, og hva som kommer fremover.

Publisert

Grafikkort-markedet er blant de mest konkurranse-pregede i databransjen. Produsentene slåss om å levere brikker med de høyeste oppløsningene, best bildekvalitet og best ytelse. Og terskelen heves stadig, ettersom spillprodusentene følger opp med mer og mer realistiske spill.

Den nåværende generasjonen av grafikkort startet med ATI sin Rage 128-prosessor som kom i begynnelsen av 1999. Denne var tidlig ute med støtte for opptil 32 MB minne og millioner av farger uten særlig ytelsestap. I tillegg hadde ATIs kort flere innebygde funksjoner som gjorde produktet ekstra attraktivt, og det skåret høyt på hastighetsmålinger. ATI Rage Fury hadde vår Best i Test utmerkelse en lengre periode i vår.

Deretter kom 3dfx med sin Voodoo 3 som er det alle andre sammenligner med. Denne brikken slo alle hastighetsrekorder i det den kom ut for ca. en måned siden. Hastighet og spillkompatibilitet er stikkordene når det gjelder Voodoo 3, men kortet vekket ikke like stor begeistring som forgjengeren Voodoo 2 gjorde i sin tid. Kun 16 MB minne, ingen støtte for 32-bits fargedybde og store teksturer er gyldige innvendinger mot teknologien. Voodoo 3 er i dag førstevalget for spillere som setter særlig pris på ytelse, men som klarer seg uten den aller høyeste visuelle kvaliteten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.