Nytt lydkort til Blu-ray?

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Jeg har en stue pc med blu-ray spiller/brenner, men hvordan skal jeg få fullt utbytte av lyden på en blu-ray film? Jeg trenger jo lyden (True HD) og bilde i 1080p ut på en HDMI utgang?

Må jeg ha ett kostbart lyd kort (Asus xonar HDAV1.3) + ett kostbart grafikk kort (Asus Radeon HD serien) og koble disse i sammen? Hvis så er det rimeligere å kjøpe en blu-ray spiller som gir full pakke?

Morten

Datadoktoren svarer

Hei

Her er det veldig mange koblingsmuligheter:

For å få optimalt bilde trenger du et grafikkort med HDMI, alternativt DVI med overgang. Grafikkortet må støtte HDCP for å kunne vise filmer i full oppløsning på flatTVen din.

Når det gjelder lyd, så får du kodet surround ut av SPDIF-kontakten som finnes som standard på de aller fleste hovedkort og lydkort. Denne kobler du til surround-receiveren din som driver høyttalerne.

Mange skjermkort med HDMI har også mulighet for tilkobling av SPDIF fra hovedkortet med en liten kabelstump. Hvis du har en receiver med HDMI inn kan du klare deg med en HDMI-kabel fra PCen rett i receiveren, som igjen er koblet til TVen.

Et annet alternativ er å koble HDMI til TVen og hente ut lyden derfra på SPDIF og koble denne til receiveren. Mange nye TVer har mulighet for dette.

Lydkortet du nevner (Asus xonar HDAV1.3) er ikke et rent lydkort, men et kombinert skjerm og lydkort. Du trenger altså ikke noe ekstra skjermkort for å se HD. Men det er ikke noe skjermkort som egner seg til spill.

Men du trenger ikke dette for å få surroundlyd.

Er du ute etter såkalt HD-lyd med 24-bit 192 kHz havner du fort over i HiFi-verdenen hvor det ikke er grenser for hva ting kan koste. For filmlyd, som i utgangspunktet er "produsert" effektlyd med unaturlig frekvensgang for å bygge opp under dramatikken, vil du neppe høre forskjell fra 16-bit/48 kHz. Da må i såfall resten av anlegget - og rommet du lytter i - være eksepsjonelt godt.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer