Nytt lys i nano-tunellen

Her er det snakk om mye lys og ingen varme, det nærmer seg for optisk databehandling

Publisert
Sist oppdatert

Selv om silisium-teknikkene klarer å klemme inn stadig flere baner på mindre plass, så ser de ledende brikkeprodusentene for seg at det neste stadiet innebærer at man går over til lys i stedet for strøm som signalbærer. Men lys er ikke så enkelt å håndtere, og en teknologi som kunne kombinere de eksisterende silisium-teknikkene med kontroll av lys jobbes det intenst med.

På dette nivået bruker man nanoteknologi, og bygger med de minste objektene vi kan håndtere.

Et problem med lys er at det stråler i alle retninger fra lyskilden, og at det utvikles varme i prosessen. For å kunne bruke lys til informasjonsbehandling må man også kunne styre intensiteten og bølgelengden.

Det er på disse områdene at forskere hos IBM nå har gjort et gjennombrudd.

LEN - Light Emitting Nanotube

IBM har nå utviklet en løsning som kombinerer en nanorør-basert FET-transistor med to speil inne i et hulrom i brikken, fylt med en dielektrisk komponent. Plasseringen av speilene i forhold til nanorøret og hulrommet gjør det mulig å styre lyset slik at man oppnår ønsket bølgelengde og intensitet.

Prinsippet bygger på stående bølger i rommet, og lysbølge-spekteret ble redusert til 10 prosent av utgangspunktet og effektiviteten på utstrålingen ble forbedret med hele 400 prosent.

Nytt lys i nano-tunellen


Denne teknikken kan brukes til å harmonisere lysspekteret i slike kretser, siden nanorør avviker noe i størrelse seg i mellom og lyset som genereres i utgangspunktet får forskjellig frekvens.

Stråling eller ikke

IBM har demonstrert to forskjellige teknikker for å genere lys med nanorør. Den ene går ut på å sende elektroner inn i den ene enden, og hull i den andre enden. Den andre metoden
går ut på å sende excitoner (et partikkel-par som er elektrisk nøytralt, men likevel ladet med energi) inn i røret.

Den siste metoden vil kunne videreutvikles i løpet av nær framtid, slik at ingen energi sløses bort i varme, men forblir som lys og være bærer av informasjon.

Siden varme er all elektronikks største fiende, og samtidig en faktor i det store bildet av globalt energibruk, så er resultatene av denne forskningen svært lovende for framtiden.

Ikke dermed sagt at du bør holde pusten mens du venter med å kjøpe nye elektronikkprodukter...

(Kilder: EETimes, Nanowerk, IBM)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer