Nytt speilrefleks - hva nå?

Kameraet ditt er langt mer enn kit-pakken du kjøpte.

Publisert
Sist oppdatert

I Norge har speilreflekskameraer blitt svært populære, og de siste årene har salget ligget på 100.000 enheter. Men – etter å ha snakket med noen av de største aktørene, er vårt inntrykk at det ikke er en veldig stor prosentandel som kjøper noe mer til kameraet sitt enn kit-objektivet som følger med.

Det er faktisk litt synd.

For det første har kit-objektivet begrenset med brennviddeomfang, det er ikke spesielt lyssterkt og de optiske egenskapene er som regel ikke gode nok til å vise hva kameraet ditt egentlig er godt for. Den innebygde blitsen har også sine begrensninger, og det er også andre sider ved kameraet du kan forbedre ved å kjøpe ekstrautstyr.

Les også: Test av 6 systemkameraer

Her er noen av mulighetene du har:

Kjøp ekstern blits!

Den innebygde blitsen har definitivt sine begrensninger - den er svak, lyset spres dårlig og som regel ender man opp med lyse ansikter og mørke bakgrunner.

Med en ekstern blits har du langt større muligheter til å ta fine blitsbilder. Vi anbefaler deg å gå et hakk over de aller billigste blitsene, slik at du som minstekrav får en blits du kan vinkle. Det gjør blant annet at du kan skyte blitsen opp i taket og få en god spredning på lyset. Prisene ligger som regel på 1500-2000 kroner for de billigste med vinklingsmuligheter, og legger du enda mer i det får du som regel enda bedre blitsstyrke og mer avanserte funksjoner.

Utvidede kreative muligheter får du hvis du kjøper en trådløs blits. Det forutsetter at kameraet ditt har støtte for trådløs blitsutløsning, og da kan du plassere blitsen hvor enn du måtte ønske for å oppnå ønsket effekt.

Et typisk bilde med den interne blitsen. Bakgrunnen blir mørk, motivet lyst og røde øyne forekommer gjerne.
Et typisk bilde med den interne blitsen. Bakgrunnen blir mørk, motivet lyst og røde øyne forekommer gjerne. Vis mer

Her ser du noen bildeeksempler:

Her er en ekstern blits vinklet opp i taket - langt penere lysspredning og ingen røde øyne.
Her er en ekstern blits vinklet opp i taket - langt penere lysspredning og ingen røde øyne. Vis mer


Flere objektiver

Objektivet du fikk med kameraet ditt er typisk et 18-55mm f/3,5-5,6. Det betyr at største blenderåpning er f/3,5 ved 18mm og f/5,6 ved 55mm. Fra Wikipedia heter det seg at Blenderåpningen angis i verdier som viser forholdet mellom objektivets brennvidde og diameter på åpningen. Dette forholdstallet skrives som f-verdier. F er folkallengden, så i vårt eksempel er altså blenderåpningen 55mm/5,6 = 9,8mm i diameter ved 55mm brennvidde.

La oss sammeligne med en 50mm f/1,4. Dette objektivet har ingen muligheter for zoom (såkalt fast brennvidde), men er til gjengjeld svært lyssterkt. 50/1,4 gir en diameter på 35,7mm, og siden lyset som slipper inn har direkte sammenheng med arealet på blenderen, får vi etter litt ungdomsskolematematikk at det siste objektivet slipper inn omtrent (5,6/1,4)2=16 ganger så mye lys som kit-objektivet på denne brennvidden (ikke helt korrekt siden vi sammenligner 55mm vs 50mm).

Med andre ord kan du ta bilder med 16 ganger så kort lukkertid, bruke 16 ganger så lav ISO eller en kombinasjon av disse om du har en 50mm f/1,4 kontra et objektivet som har f/5,6 ved samme brennvidde. Det er en vesentlig forskjell som for eksempel vil tillate deg å bruke kameraet håndholdt i dårlig lys med langt mindre uskarphet på grunn av bevegelse, enten det er fra din hånd eller fra et motiv i bevegelse.

I tillegg gir økt blenderåpning mindre dybdeskarphet - det som ikke er i fokus vil bli mer uskarpt. Et 50mm f/1,4 vil derfor gi deg flere muligheter når du tar portrettbilder, for eksempel, og et slikt objektiv gir deg som regel langt skarpere bilder enn kit-objektivet.

Med en 50mm f/1,4 går det fint å ta hånholdte bilder i begrenset belysning uten at de blir uskarpe. Foto: Arne Christian Jervell
Med en 50mm f/1,4 går det fint å ta hånholdte bilder i begrenset belysning uten at de blir uskarpe. Foto: Arne Christian Jervell Vis mer


Merk at objektiver ofte tar litt mindre skarpe bilder når du har blenderen helt åpen, så hvis lyset tillater det, kan du med fordel bruke kameraets A-modus og senke blenderåpningen til rundt 4-6, som vil gi deg et skarpere bilde og større dybdeskarphet.

Prisen for et 50mm f/1,4 ligger typisk på 3.000 kroner, og enkelte produsenter har også litt mindre lyssterke varianter (f/1,8) til under tusenlappen.

Med tanke på brennvidden har du også begrensede muligheter med et 18-55mm. Du kan for eksempel kjøpe et 70-300mm for å ta bilder på avstand (fint til naturfotografering, for eksempel), eller et 10-20mm for å få et mye bredere utsnitt når du skal ta bilder innendørs eller av byggverk e.l.

Med vidvinkelobjektiv får du et langt bredere utsnitt enn det kit-objektivet klarer å levere. Dette er tatt med Sigma 10-20mm av Flickr-bruker Wolfgang Staudt (Creative Commons, attribution)
Med vidvinkelobjektiv får du et langt bredere utsnitt enn det kit-objektivet klarer å levere. Dette er tatt med Sigma 10-20mm av Flickr-bruker Wolfgang Staudt (Creative Commons, attribution) Vis mer


Vi har forklart mer utfyllende om dette i artiklene slik kjøper du nytt objektiv og dette betyr objektivbetegnelsene. Hvis du trenger mer påfyll om blenderåpninger, lukkertider og annet, anbefaler vi denne artikkelen (ekstern lenke).

Filtre

Ved å montere et filter på objektivet du bruker, kan du oppnå mye rart. Filtre kan brukes på tvers av produsenter, men du må passe på at filterdiameteren samsvarer med diameteren på objektivet ditt, som regel angitt med en Ø foran på objekivet - typisk Ø=67mm eller lignende.

Her er noen av filterne du kan kjøpe:

UV-filter - Et gjennomsiktig filter hvis hovedmål er å beskytte objektivet ditt. Det er bedre å få riper på et filter til et par hundre kroner enn å få det på glasset til et objektiv til 5.000 kroner. UV-filterne absorberer også ultrafiolette stråler og kan dermed gi deg bedre farger, men de lærde strides også hvorvidt det reduserer bildekvaliteten. Det er uansett marginelt.

Polariseringsfilter - Dette filteret er et slags gitter som kan ta bort reflektert lys, og resultatet er blant annet sterkere farger og redusert refleksjon fra vinduer og andre glassflater. Lysstråler kommer inn fra mange ulike vinkler, men ved å vri på filteret, slipper du bare inn strålene som kommer fra en gitt vinkel. Dermed kan du ta bilder igjennom et vindu uten å få med refleksjonen, eller få tegnet himmelen med langt klarere farger dersom du har filteret i riktig posisjon. Prisen varierer med filterdiameteren, men ligger typisk på mellom 400 og 1000 kroner - godt investerte penger for "spesielle" resultater. Her er to eksempler:

Et typisk landskapsbilde tatt uten filter. Foto: Arne Christian Jervell
Et typisk landskapsbilde tatt uten filter. Foto: Arne Christian Jervell Vis mer


Det samme bildet tatt med polariseringsfilter. Fargene kommer tydeligere frem, både i himmelen og skogen bak. Foto: Arne Christian Jervell
Det samme bildet tatt med polariseringsfilter. Fargene kommer tydeligere frem, både i himmelen og skogen bak. Foto: Arne Christian Jervell Vis mer


ND-filter - Dette filteret fungerer som en slags solbrille for objektivet ditt. Det gjør for eksempel at du kan bruke lange lukkertider i dagslys uten at bildet blir kritthvitt - du har sikkert sett bilder av elver som ser ut som skyer fordi lukkertiden har vært lang.

Du får også kjøpt graderte ND-filtere der nederste del er lysere enn øverste del, slik at du kan dempe lyset fra himmelen og få bedre eksponering.

Nytt speilrefleks - hva nå?


Batterigrep

Hvis du virkelig skal ut på langtur har du kanskje behov for å kunne ta enda flere bilder enn det medfølgende batteriet kan tilby, og i den sammenhengen kommer et batterigrep inn i bildet. Det dobler som regel batterikapasiteten, og i tillegg får du en ekstra utløserknapp slik at det blir mer komfortabelt å ta bilder på høykant. Bildet til høyre viser en Nikon MB-D80, som er kompatibel med D80 og D90 og kan gi opp til 5.000 eksponeringer.

Prisen er typisk på 700-1500 kroner.

Raskere minnekort

Hvis du bare kjøpte det billigste kortet du fant i butikken, kan det godt være at det er for tregt til at kameraet ditt kan yte sitt beste. Sandisks Extreme-serie er for eksempel anerkjent som ett av de beste valgene både med tanke på ytelse og robusthet - de koster riktignok litt mer, men kan være verdt det.

Det kan også være lurt heller å kjøpe f.eks. 4x 2GB minnekort enn å kjøpe ett på 8GB, så blir straffen lavere om du skulle være uheldig å få kameraet ditt frastjålet.

Har du noen kjøpetips til nye speilrefleksbrukere? Del dem gjerne i debatten under artikkelen.

Artikkelen ble første gang publisert desember 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer