Nytt virus sletter BIOS

W95.CIH-viruset er det første kjente virus som kan ødelegge BIOSen i PCen din. Hvis du er riktig uheldig, kan du være nødt til å bytte hovedkort etter et slikt virusangrep.

Foto: Oliver/Erik
Foto: Oliver/Erik Vis mer
Publisert

BIOS står for Basic Input/Output System og er et knippe programrutiner som utfører de mest grunnleggende operasjonene på PCen din. BIOSen er installert på en egen brikke, og inneholder bl.a. rutinene for å starte opp PCen og lese inn operativsystemet.

Alle nyere PCer har i dag en såkalt FlashBIOS. Det gjør det mulig å oppgradere BIOSen på en enkel måte. Dessverre medfører slike forbedringer også nye muligheter for virusskaperne. Viruset W95.CIH ble første gang oppdaget i sommer og smitter ved å henge seg på 32-bits EXE-filer i Windows 95 og 98. Viruset vil ikke fungere under Windows NT.

W95.CIH-viruset finnes i fem varianter. Den mest vanlige varianten slår til den 26. hver måned. Andre varianter slår bare til bestemte måneder. Når viruset slår til, prøver det å overskrive BIOSen på PCen. Viruset smitter ikke FlashBIOSen slik noen tror, men ødelegger "bare" innholdet.

Bare noen hovedkort er utsatt

Heldigvis klarer ikke viruset å ødelegge BIOSen til alle typer hovedkort. Det er først og fremst hovedkort med Intel 430TX-brikkesettet som er utsatt. Hovedkort med en egen koblingsbøyle (eng. jumper) som skrivebeskytter BIOSen er også sikret. Sørg for at denne bøylen er plassert korrekt hvis du har et slikt hovedkort! Originale Intel hovedkort med iFlash-logoen som hindrer annen BIOS-kode enn Intels egen å bli lastet, er også sikre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer