Så enkelt blir du lurt

- Offentlige, trådløse nett bør unngås

Til tross for at nordmenn er på verdenstoppen i teknologi, er en del av oss ganske naive når det kommer til datasikkerhet.

USIKRE OFFENTLIGE NETT: Når du er i utlandet, er det fristende å koble seg til åpne, trådløse nett. Det bør du ikke gjøre - med mindre du er helt sikker på at det er trygt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
USIKRE OFFENTLIGE NETT: Når du er i utlandet, er det fristende å koble seg til åpne, trådløse nett. Det bør du ikke gjøre - med mindre du er helt sikker på at det er trygt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forsikring påpeker overfor Dagsavisen at sommeren byr på flere utfordringer, både hjemme og på ferie.

Farlige, offentlige nett

– Én av tre nordmenn er for eksempel lite bevisste på hvilke datanettverk de kobler seg på i utlandet, for eksempel på flyplasser, sier han. Clementz nevner blant annet pålogging på nettbank på offentlige nettverk som en risiko.

– Det finnes enkle måter å registrere tastetrykkene dine. Selv om tilgangen til nettbanken din er kryptert, vil ikke det hjelpe deg.

Det var i Reiseundersøkelsen 2018, som Kantar TNS gjennomførte for Europeiske Reiseforsikring, at det kom fram at én av tre nordmenn er for lite bevisste når de kobler mobilen til offentlige nett i utlandet.

– Risikoen med åpen WiFi er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, sier Peter Granlund, ekspert på datasikkerhet i forsikringsselskapet If.

Granlund advarer om at det er lett å sette opp en trådløs ruter med samme navn som et kjent nettverk, for eksempel «Airport WiFi» på flyplasser, og dermed spionere på dem som kobler seg til dette nettverket. I verste fall kan brukerne bli lurt til å gi fra seg innloggingsinformasjon på falske nettsteder.

- Bruk 4G isteden

Sikkerhetseksperten mener offentlige trådløse nettverk bør unngås, og anbefaler heller å bruke 4G eller 3G på mobilen. Mobile nettverk er nemlig mye vanskeligere å angripe enn trådløse nettverk.

Eventuelt kan man bruke VPN, et virtuelt privat datanettverk, som sender datatrafikken din via en kryptert tilkobling til VPN-leverandørens internettilkobling, uansett om du kobler deg til et ubeskyttet trådløst nettverk.

- Mangler kunnskap

Sommeren åpner også for flere svindelmuligheter hjemme. Blant annet fordi det er mange vikarer på jobb som har andre arbeidsoppgaver enn vanlig, og som derfor kan bli lurt om de ikke er varsomme nok.

– Vi synes det er et paradoks at alle tall på cybersikkerhet viser at trusselen øker, men at kunnskapen om risikoen ved datainnbrudd er lav. Man kan jo for eksempel tape millioner av kroner, eller all kundedata, sier Clementz.

Ifølge Bjarne Malmedal, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring, får mellom 50 og 60 prosent av ansatte i norske bedrifter opplæring i datasikkerhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer