Så enkelt blir du lurt

- Offentlige, trådløse nett bør unngås

Til tross for at nordmenn er på verdenstoppen i teknologi, er en del av oss ganske naive når det kommer til datasikkerhet.

USIKRE OFFENTLIGE NETT: Når du er i utlandet, er det fristende å koble seg til åpne, trådløse nett. Det bør du ikke gjøre - med mindre du er helt sikker på at det er trygt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
USIKRE OFFENTLIGE NETT: Når du er i utlandet, er det fristende å koble seg til åpne, trådløse nett. Det bør du ikke gjøre - med mindre du er helt sikker på at det er trygt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forsikring påpeker overfor Dagsavisen at sommeren byr på flere utfordringer, både hjemme og på ferie.

Farlige, offentlige nett

– Én av tre nordmenn er for eksempel lite bevisste på hvilke datanettverk de kobler seg på i utlandet, for eksempel på flyplasser, sier han. Clementz nevner blant annet pålogging på nettbank på offentlige nettverk som en risiko.

– Det finnes enkle måter å registrere tastetrykkene dine. Selv om tilgangen til nettbanken din er kryptert, vil ikke det hjelpe deg.

Det var i Reiseundersøkelsen 2018, som Kantar TNS gjennomførte for Europeiske Reiseforsikring, at det kom fram at én av tre nordmenn er for lite bevisste når de kobler mobilen til offentlige nett i utlandet.

– Risikoen med åpen WiFi er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, sier Peter Granlund, ekspert på datasikkerhet i forsikringsselskapet If.

Granlund advarer om at det er lett å sette opp en trådløs ruter med samme navn som et kjent nettverk, for eksempel «Airport WiFi» på flyplasser, og dermed spionere på dem som kobler seg til dette nettverket. I verste fall kan brukerne bli lurt til å gi fra seg innloggingsinformasjon på falske nettsteder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer