Ogg Vorbis - den digitale musikkens fremtid?

MP3, WMA og andre formater får nå skarp konkurranse fra en gruppe uavhengige utviklere og deres Ogg Vorbis - et format med overraskende bra kvalitet.

Foto: bel
Foto: bel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ogg Vorbis har vært under utvikling en god stund nå, og vi registrerte med glede at versjon 1.0 av formatet ble lansert forrige uke. Filosofien bak Ogg Vorbis er for det første svært god lydkvalitet i alle bitrater, og samtidig små filer. For det andre skal formatet ikke hindres av patenter, lisenser og opphavsrettigheter. Ogg Vorbis skal være gratis, tilgjengelig for alle og enkelt å bruke. Hvem som helst skal kunne bruke formatet i sine kommende programmer, og allerede nå finnes det flere spillere som takler Ogg Vorbis, samt flere enkodere som lar deg lage egne filer.

Hvordan lyder det?

Vi har hørt på en del Ogg Vorbis-filer, blant annet i lave bitrater, og kan kort fortalt konkludere med at en lavkvalitets (64 kbps) Ogg-fil høres betydelig bedre ut enn en MP3-fil i tilsvarende bitrate. Filene tar også svært liten plass. Vi hadde ofte problemer med å skille mellom Ogg-filene og de originale WAV-utgavene.

På denne siden kan du selv sammenligne de forskjellige Ogg- og WAV-filene.

For å avspille Ogg-filer trenger du samme type program du bruker til MP3-filer. Populære programmer som WinAmp og Sonique har allerede innebygd støtte for Ogg Vorbis, og vi regner med at mange flere kommer etterhvert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer